Dodaj do ulubionych

szmery w sercu

06.03.07, 19:50
czy ktos wiejakie konsekwencje mogą miec szmery w sercu w mojej 3m-c córki
sie nasiliły? jak wygląda echo sreca czy to dośc stresujące dla dziecka?
Obserwuj wątek
    • beciak77 Re: szmery w sercu 06.03.07, 19:54
      Echo serca to nic innego jak usg. A poza tym szmey nie zawsze muszą oznaczać
      wadę. Tak było w naszym przypadku. teraz jest wszystko ok a mały ma w
      książeczce wpisany szmer czynnościowy.
      Pozdrawiam
      • mama26 Re: szmery w sercu 06.03.07, 20:12
        tak to zwykle usg, jezdzi aparacikiem po klatce piersiowej i zapis na monitorze
        u nas tez byly szmery w serduszku i po jakims czasie wszystko wrocilo do normy
        i jest ok
        maluchy niektore maja jakis otworek co wywoluje te szmery a potem to sie zamyka
        i po sprawie - tak prosto tlumacząc
    • dotkarad Re: szmery w sercu 06.03.07, 20:19
      U nas też był szmer, wykryto go w 6 tygodniu. Mała ma 3,5 miesiąca. Ma dziurę w
      sercu (ubytek międzykomorowy) i czekamy na operację w centrum zdrowia dziecka.
      • dotkarad Re: szmery w sercu 06.03.07, 20:23
        NA echo serca ubierz córcię najlepiej w rozpinane coś od góry do dołu, żebyś
        nie musiała jej całej rozbierać. Będzie jej wtedy przyjemniej. Badana jest
        klatka piersiowa, więc wystarczy rozpiąć wszystko i rozchylić. Możesz dziecko
        cały czas trzymać za rączki, głaskać po główce itd.
    • monikaa13 pytanko 06.03.07, 20:37
      a czy mozesz powiedziec skad to wiesz, o tych szmerach jak je wykryto i kto,
      czesto na forum pojawiaja sie jakies choroby, wady itp a ja bym chciala
      wiedziec jak to zostaje wykryte, czy podczas normalnej wizyty, bo u mnie wizyta
      u pediatry trwa 5 minut,slucha tylko i wazy i ok
      nie kaze robic zadnych badan, a moze powinnam tylko nie iwem jakie, corcia ma
      3,5 miesiaca, a pozniej nie daj boze konczy sie tak jak z kruszynka
      • anita232323 Re: pytanko 06.03.07, 20:43
        Moja córeczka też ma szmery nad serduszkiem. Ale na szczęście to nic takiego.
        Miała robione usg serduszka i wyszło że krew przepływając przez tętnice pociera
        o jakieś struny.
        U nas to wykryto na normalnym badaniu kontrolnym u pediatry.
        Czasami szmery powstają gdy dziecko jest chore.

• dotkarad Re: pytanko 06.03.07, 20:58
          Poszłam z małą na pierwsze szczepienie i lekarka osłuchując wysłyszała szmer.
          Dała skierowanie do kardiologa, który zrobił echo serca i wyszła wada (VSD -
          ubytek w przegrodzie międzykomorowej). Na litewskiej zrobili nam wszystkie
          badania w ciągu 3 dni. Dziura wyszła duża, ale kazali obserwować dziecko i
          przyjechać do kontroli za 2 miesiące. Trochę nas to zaniepokoiło, więc cudem
          jakimś wcisneliśmy się do centrum zdrowia dziecka i tam zrobili nam badanie,
          tzw "izotopy" (najdokładniejsze badanie, jedyne miejsce w Polsce). No i okazało
          się, że dziecko trzeba operować dopóki nie ma żadnych objawów klinicznych typu
          powiększone serce czy nadciśnienie płucne. No i czekamy już 3 tydzień na
          telefon, że mamy jechać. Mała ma dzisiaj 3,5 miesiąca.
          • zaloiw Re: pytanko 06.03.07, 21:34
            u mojego synka też wykryto szmery w sercu....już kilka razy podczas zwykłego
            badania, ale nie dostałam żadnego skierowania na badania. Pytałam ostatnio
            lekarkę co z tymi szmermi, to powiedziała żeby się nie przejmować bo to się
            zdarza bardzo często u dzieci i po 2 roku zanika.
            Ale teraz jestem pełna obaw i nie wiem czy nie powinniśmy zrobić badań...tylko
            że nie wiem jakie i gdzie i czy powinnam mieć skierowanie od pediatry??
            Proszę pomóżcie!!
            • dotkarad Re: pytanko 06.03.07, 21:38
              Oczywiście szmer może zniknąć, ale lepiej chuchać na zimne. Poproś pediatrę o
              skierowanie do kardiologa, nie może Ci przecież odmówić. A jeśłi Ci odmówi, to
              zmień pediatrę albo idź prywatnie na to echo.
    • edyta9936 Re: szmery w sercu 06.03.07, 22:01
      U nas zaraz po porodzie wysłuchała doktorka!!!!!Oprócz niej miejscowi pediatrzy
      nic nie wysłuchali...............Synek ma 9 m-cy i juz 2 razy miał robione echo
      serca.......Dziękować panu Bogu u nas jest okey!!!!Pozdrawiam!
      • ade1 Re: szmery w sercu 07.03.07, 09:34
        u nas tez sa te szmery, bylam 2 razy na echo serca ( usg) i sa to tzw szmery
        niewinne, ktorych nawet nie nalezy kontrolowac tzn male dzieci maja wszystko
        cieniutkie i taj jak w rurze slychac co plynie w srodku. oczywiscie wszystkie
        szmery nalezy skontrolowac u kardiologa ale najczesciej wlasnie sa to tzw
        szmery niewinne
        • mama26 Re: szmery w sercu 07.03.07, 10:31
          u nas szmery wykryto od razu po porodzie i ze szpitala dostalam skierowanie na
          echo serduszka, potem powtarzalismy badanie raz w roku przez trzy kolejne lata
          i wszystko juz bylo ok
          na Dzialdowskiej jest (oprocz badan na NFZ)Fundacja gdzie przyjmowal niejaki
          dr Mądry i tam odplatnie robiono echo ale nie wiem czy cos sie nie zmienilo
          • agaikrzys Re: szmery w sercu 07.03.07, 10:40
            Mojej córci lekarka wykryła szmer w pierwszej dobie życia ,w szpitalu.W
            przychodni do którj chodzimy jest dwóch lekarzy,żaden nic nie wykrył,nawet nie
            wiedzą,że mała ma wadę serca bo nie chce im się obejrzeć książeczki.Moja córka
            jest pod stałą kontrolą kardiologa,ma teraz 7 miesięcy.Różni są lekarze.Do
            przychodni chodzimy tylko na szczepienia.
            • szdaga Re: szmery w sercu 07.03.07, 12:14
              Mojemu synkowi tez w pierwszej dobie wykryto szmery.Jedna lakarka na Karowej
              cos usłyszała, zrobili mu echo i teraz jestesmy pod kontrolą przychodni
              kardiologicznej na Dabrowszczaków w Wawie, maluch ma teraz 7 miesiecy i niema
              znamin wady serca lekarka mowi ze mam sie nie martwic, a skierowanie do poradni
              wypisał nam na piewrszej wizycie pediatra, na pierwsza wizyta czekałam 2
              miesiace,
              • pitu_finka Re: szmery w sercu 07.03.07, 12:43
                moja mala tez miala wysluchane szmery w 3ciej dobie. echo bylo zrobione od razu
                w szpitalu. okazalo sie ze tez ma ubytek miedzykomorowy, jest na szczescie na
                tyle malutki ze nie wymaga leczenia operacyjnego. echo serca miala powtarzane w
                wieku 9 tyg, teraz ponownie bedziemy sie badac w kwietniu. czekamy az ubytek
                zarosnie, bo podobno jest duza szansa.
    • mariusz_mz Re: szmery w sercu 15.04.07, 03:29
      My byliśmy na echo serca dziecka u pani docent Dangel na Agatowej 10 w
      Warszawie. Polecam wszystkim to miejsce, jest tam bardzo przyjazna obsługa dla
      dzieci. Namiary: www.usgecho4d.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka