Dodaj do ulubionych

nierówne pośladki

14.03.07, 13:40
Tylko nie piszcie że to smieszny watek, od tygodnia noszę się z zamiarem
napisania go, ale jakoś nie mam ochoty by wskoczył do rankingu najgłupszych
wątków i przeszedł do historii jak "body na rajtuzki" Do rzeczy, mój synek ma
posladki róznej wielkości, dysproporcje nie sa jakieś bardzo rzucające w
oczy, widać to tylko w momencie zakałdania pieluchy tzn jak podnosze nózki do
góry to widać że lewy pośladek jest wiekszy.No i tak sie zastanawiam czy to
defekt kosmetyczny czy to może świadczeyć o nieprawidłowościach,MOżę któraś z
Was słyszała o czyms takim a moze już samma wynajduje sobie problemy?
Pozdrawiam wink))
Obserwuj wątek
    • mooh Re: nierówne pośladki 14.03.07, 13:55
      Wątek "body na rajtuzki" nie ma szans zostać pobity smile
      W każdym razie, jeśli widzisz różnicę, to pogadaj z pediatrą. Może sama
      wynajdujesz problemy, a może jednak coś nie jest całkiem ok. Może synek
      nierównomiernie napina mięśnie, może ma jakieś nieprawidłowości w obrębie
      bioderek. Ja bym się nie czaiła, tylko szła do lekarza. Jak jeden by mnie
      postukał po głowie, to bym poszła do dwóch innych. Gdyby wszyscy troje
      postukali mnie po głowie, wtedy dopiero bym odpuściła. Wszelkie neurologiczno-
      ortopedyczne przypadłości u niemowląt leczy się i rehabilituje stosunkowo
      szybko. U starszych dzieci często okazuje się, że bez interwencji chirurgicznej
      nic się nie da już zrobić. Dlatego perpektywa narażenia się na śmieszność z
      pozoru głupimi pytaniami nie powinna powstrzymywać przed ich zadawaniem.
    • gabi_10 Re: nierówne pośladki 14.03.07, 14:00
      A ile m-cy ma synek? Byłaś z nim u ortopedy? Bo nierówne pośladki bardzo często
      świadczą o nieprawidłowościach w obrębie stawów biodrowych, nie chcę cie
      straszyć,a le są tez charakterystyczne przy zwichnięciu. Najlepiej idź do
      ortopedy, a zanim to zrobisz, możesz sama zbadac synka: połóż go na brzuszku w
      pozycji żabki, tzn. z nóżkami podkurczonymi i szeroko i obserwuj "fałdki".
      Jeżeli bruzda, zgięcie na pośladku na jednej i drugiej nóźce jest ta samo
      długie i głębokie, to wszystko jest ok, ale jeśli jest różnica, to dowód na
      jakas nieprawidłowość
      • lacido Re: nierówne pośladki 14.03.07, 14:37
        dzieki laski za szybki odzew, może jakoś przezyję żę mój watek nie zdetronizuje
        wątku "bodyrajstopkowego".Syn niedawno skończył rok, 2 razy miał robione USG
        bioderek i wszystko było ok, jest pod kontrolą neurologa bo przez 2m był
        rehabilitowany ze względu na aumetrię ułożeniową, co miesiąc chodzimy na
        kontrolę i zawsze jest rozbierany do golaska i neurolog go ogląda ze wszystkich
        stron.W sumie to ja też pomyslałam że z bioderkami może być cos nie tak
        zwłaszcza że jego siostra miał problemy z bioderkami.Ale macie rację, nie ma
        się co czaić tylko trzeba uderzyć do pediatry w koncu asymetria zaostała
        stwierdzona tylko dzieki mojej upierdliwości, że syn uparcie preferuje
        trzymanie głowki na jedną strone.Dzieki za powazne potraktoaawnie bo juz
        zaczynam mieć schize że głupoty wymyslam a tu jednak jest coś na
        rzeczy.Trzymcie się i .... nie puszczajcie smile))
    • cascada4 Re: nierówne pośladki 14.03.07, 15:01
      zapytaj najlepieej lekarza!
    • jniedz Re: nierówne pośladki 14.03.07, 15:13
      moja córcia miała nierówne pośladki i miała jednostronną dysplazję stawu
      biodrowego. koniecznie skonsultuj się z ortopedą i tego niebagatelizuj. Przy
      dysplazji fałdki na udach oraz posladki są nierówne. Moja córcia była z tego
      powodu 3,5 m w szynie koszli i wszystko zakończyło się OK
      • lacido Re: nierówne pośladki 15.03.07, 09:44
        Idziemy dziś do pediatry.MOgłabys mi napisać coś więcej o tej dysplazji, synek
        bardzo ładnie raczkuje, wstaje nic nie wksazuje na to zeby coś było nie tak,czy
        to nie boli? Skad to się beiezrze, czy to mozliwe żeby lekarze do tej pory nic
        nie zuwazyli, jak pisałam wcześniej co miesiac jesteśmy u neurologa czasem
        równie często u pediatry. Zaniepokoiłam się.
        • martucha_j Re: nierówne pośladki 15.03.07, 10:12
          Hej! Uważam, że to może też świadczyć o asymetrii. Byłam z moją niunią u
          lekarza, też miała nierówne fałdki na udkach i minimalne różnice w posladkach i
          okazało się, że ma asymetrię. Prawdopodobnie mięśnie jednej strony
          bardziej "pracują" od drugiej i w takiej sytuacji potrzebna jest rehabilitacja.
          Pozdrawiam!
          • lacido Re: nierówne pośladki 15.03.07, 11:45
            Synek był rehabilitowany ze względu na lekka asymetrię ułożeniową ale to było z
            8m temu, pamietam że zwróciłam neurolog uwagę, że synek woli obracać się przez
            lewy boczek to odpowiedziała, że to nic groźnego i jesli obracajac sie wykonuje
            zamach prawą rączką, to znaczy że ta strona jest dominująca i
            najprawdopodobniej będzie praworęczny i w sumie rzeczywiście to prawy posladek
            jest wiekszy. Przyglądajac się synkowi to teraz nie widać tego zeby któraś
            strona była mocniejsza, raczkuje symetrycznie jak wstaje to pewnie stoi na obu
            nózkach.Wogóle to zaczęłam mu się bardziej przyglądać np podczas kapieli ale
            nie zauwazyłam niczego niepokojącego.Dzieki.
            • agaruda1 Re: nierówne pośladki 15.03.07, 12:34
              Przyjzyj sie, czy nie wstaje przypadkiem tylko z jednej tej samej nogi!!!
              Powinien wstawac raz z jednej raz z drugiej. To tez moze byc przyczyna. Wtedy
              zasiegnij porady rehabilitanta.
              Pozdrawiam,
              Aga
              • lacido Re: nierówne pośladki 15.03.07, 12:53
                Dzieki za radę, na to nie zwróciłam uwagi, tylko czy to, że wstaje z jednej
                nogi to może o czymś świadczyć?u dorosłych to normalne że kopiż piłke jedną
                nogą tak jak piszą jedną reką, tylko nie wiem czy u takich małych dzieci (13m)
                lateralizacja juz się w ten spsób objawia. Pozdrawiam.
                • agaruda1 Re: nierówne pośladki 15.03.07, 12:56
                  Swiadczyc moze o asymetrii, ktora mial zdiagnozowana. Przyjzyj sie, moze jeszcze
                  jest asymetryczny? Ja za tydzien ide na rehabilitacje bo moj tez mi tylko z
                  prawej nogi wstaje i zapytam, jak uczyc zeby wstawal z dwoch. Moj urodzil sie
                  tez z lekka asymetria.
                  Pozdrawiam,
                  Aga i Dominik
                  • lacido Re: nierówne pośladki 15.03.07, 13:24
                    No właśnie nie zauwazyłam zeby był asymetryczny ale może napisz mi na co mam
                    szczególnie zwrócić uwage.Jak pisałam wyżej co miesiąc neurolog oglada go na
                    golaska i mówi że wszystko się ładnie wtrównało i już nie ma śladu po
                    asymetrii.Obraca się w obie strony, bawi obiema raczkami, równo macha nózkami,
                    nie bardzo wiem co mam jeszcze poobserwować oprócz tego wstawania.
                    Zaczełam czytac o tej dysplazji no i trochę mi się niefajnie zrobiło, delkatnie
                    mówiąc.Dzięki za wskazówki.
                    • agaruda1 Re: nierówne pośladki 15.03.07, 13:31
                      Nie wiem skad jestes i do jakiego neurologa chodzisz, moze warto z tym pojsc do
                      jakiegos innego? Najlepiej takiego, ktory pracuje w przychodni przyszpitalnej -
                      ten ma najwieksze rozeznanie. Wydaje mi sie tez, ze powinnas isc do ortopedy i
                      dla swietego spokoju zrobic USG bioderek. Jak ci nie beda chcieli zrobic to nie
                      daj sie zbyc! Obserwuj wszystko: jak siada (przez ktory bok i czy ma np jedna
                      noge podgieta), jak wstaje, czy w krzeselku na jedna strone sie nie przechyla,
                      jesli w nocy sie obraca, to moze nadal w jedna strone tylko, i wszystko inne.
                      Pozdrawiamysmile
                      • lacido Re: nierówne pośladki 16.03.07, 09:30
                        Mieszkał w młej mieścinie gdzie przyjmuje jedna nerulog, ale ona zarazem
                        pracuje w miejscowysm szpitalu, ogólnie wszyscy mają o niej dobra opinie jako o
                        lekarzu. Wydaje mi się żę zna sie na rzeczy bo póki co to jej diagniozy zawsze
                        poteirdzała rehabilitantka, ide do niej za tydzień bo dopero wtedy będe miec
                        wolne. Byłam wcozraj u lekarza ale nie u tego co zwykle chodzę i wyoglądał syna
                        na wsztskie stony, prawie z nosem przy jego pupie przyglądał sie fałdkom i nie
                        zauwazył nic niepokojącego tylko zwrócił uwagę żeby nie uczyć go chodzić (co
                        nawiasem mówiąc moja mama namiętnie robi a na co ja nie pozwalam wrrr)
                        Zaniepokoiło mnie tylko to, że stwierdził że w 10m dziecko pownno stawać w 12
                        miesiącu chodzić i powiedział to tak kategorycznie a moja sirota oczywiście
                        jeszcze nie chodzi, mimo że skończył rok, ale widząc moją przerazona minę dodał
                        że ma jeszcze ze trzy miesiące a potem mozna się martwić.Wracajac do oględzin
                        przez lekarza to porównywał długości nóżek do kolan i od kolan w górę,
                        sprawdzał odwodzenie i wszytko było ok. z tym że to ze posladki róznią się
                        wielkością widać przy zmianie pieluchy gdy ma, że tak powiem wypięta pupe.
                        I najwazniejsze na co mi zwróciłaś uwagę agaruda1 rzeczywiście wstaje z jednej
                        nogi, zawsze z lewej.Siada z czworaków czyli siedzi na nózkach pozginanaych w
                        literkę w i nie da rady usadzić go inaczej bo od razu podgina nózki(obie) co do
                        siedzenia to owszem przegina się ale na obie strony raz na lewą raz na prawa i
                        gapi się np na kółka w wózku.JAk go usypiam to kręci się na boki ale no jednego
                        wieczoru przez ok 15 min obraca się nez przerwy w lewa stronę a drugiego
                        wieczoru w przeciwną. Do ortopedy to vhyba trzeba mieć skierowanie?. Dzieki za
                        rady.
    • ciocia_miecia Re: nierówne pośladki 15.03.07, 22:38
      Pytanie wcale nie jest głupie. Sama miałam ten sam problem. Jak nasza córeczka
      miała 2 miesiące zauważyliśmy różnicę w pośladkach. Poszliśmy ponownie do
      ortopedy, który potwierdził wcześniejszą diagnozę że wszystko jest w porządku.
      Potem poszliśmy do znajomego neurologa, który oglądał ją na wszystkie strony
      chyba z godzinę. Stwierdził że nie widzi żadnych nieprawidłowości. Co do
      asymetrii, to lekarz powiedział nam że tworzy się często w wyniku tego, że
      dziecko przewraca się tylko w jedną stronę, a robi tak dlatego, że tak się
      nauczyło i tak mu jest łatwiej. Dlatego kazał pilnować żeby przekręcała się na
      obie strony. W najbliższy poniedziałek kończy rok, pupa prawie prosta , żadnych
      kłopotów neurologicznych i ortopedycznych. Powodzenia w rozwiązywaniu zagadki !
      • lacido Re: nierówne pośladki 16.03.07, 09:37
        Dzieki, dobrze usłyszeć żę to nie jest jakieś dziwowisko bo szczerze mówiąc to
        miałam watpliwości czy to nie jest jakaś błahostka , która w moich oczach
        urosła do mega rozmiarów. Zastanawiam się z czym może być zwiazana taka
        dysproporcja (zakąłdając żę nie wynika to z jakiegoś defektu stawów biodrowych)
        czy to jest kwestia umięsnienia czy co?Synek teraz obraca się w obie strony
        równie często tylko jak pisałam wyżej zauwazyłam że wstaje zawsze z jednej nogi
        czy to ma może wpływ, że jedna strona jes bardziej wytrenowana? Póki co
        naczytałam się o dysplazji i leczeniu w tm wieku no i nie chciałbym żeby to
        spotkało mojego syna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka