bea-ta 19.03.07, 09:39 Szukam na ten temat informacj?Beata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_julci5 Re: różnej wielkości nerki 19.03.07, 13:35 Moja córcia ma prawą nerkę nieco mniejszą niż lewą.Stwierdzono to po badaniu scyntygraficznym w Warszawie.Spowodowane jest to niewielkimi zmianami pozapalnymi w prawej nerce.Córka ma refluks pęcherzowo-moczowodowy i zmiany pozapalne powstały po nie wyleczonym zapaleniu układu moczowego, gdyż lekarz pomylił go z zapaleniem ucha .U nas jednak jednak wielkość nerki lewej naszczęście mieści si w granicach normy.Pani nefrolog tłumaczyła nam, że nieleczony ZUM może powodować nawet agenezję czyli całkowity zanik nerki Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: różnej wielkości nerki 19.03.07, 15:48 Wiem tylko tyle,że nerki nigdy nie są jednakowej wielkości. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka771 Mama_julci5 19.03.07, 20:12 Czy wiesz, że jest forum Refluks moczowy? www.zum.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mama_julci5 zuzka771 20.03.07, 11:21 Tak wiem, gdy dowiedziałam się, że córcia ma refluks szukałam informacji na tan tamat i znalazłam tą stronkę,to skarbnica wiedzy w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
mag_kak Re: różnej wielkości nerki 20.03.07, 12:10 A ja mam dziecko z nerkami róznej wielkosci połozonymi po tej samej czyli prawej stronie. Polecam jeszcze forum na stronie www.uronef.pl Odpowiedz Link Zgłoś