Dodaj do ulubionych

pytanie o szczepienia

20.03.07, 12:36
jestem tatą samotnie wychowującym dziecko. chciałbym zapytać jakie szczepienia
oprócz refundowanych przez NFZ przydałoby się zrobić/warto zrobić. będę
wdzięczny za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: pytanie o szczepienia 20.03.07, 12:38
      Maćku to dość kontrowersyjny temat na tym forum. Każdy ma inne zdanie na temat
      szczepień. Ja osobiście szczepiłam córkę dodatkowo HIBem, co do reszty uważam
      że to wyrzucone pieniądze. Jak córka będzie mieć dwa latka to przed pójściem do
      przedszkola zaszczepię przeciwko pneumokokom, teraz rozważam ospę, porozmawiaj
      najlepiej z pediatrą.
      • mama_amelii Dokładnie tak samo jak slonko1335 20.03.07, 15:10

• veronica3d Re: pytanie o szczepienia 20.03.07, 12:44
      witaj,zalezy w jakim wieku jest twoje dziecko.Ja moge Ci tylko powiedziec na co
      ja zaszczepilam Maksa,ale on skonczyl dopiero 4m-ce!dodatkowo mial szczepienie
      przeciwko rotawirusom i przeciwko pneumokokom.Sam jednak musisz zadecydowac co
      bedzie najlepsze dla dziecka.Pogadaj tez moze z pediatra.pozdrawiam
    • salezja Re: pytanie o szczepienia 20.03.07, 12:48
      Ja też szczepiłam małą HIBem, na pneumokoki nie było mnie po prostu stac- cena u
      nas w przychodni 270 zł za jedną szczepionkę, przy czym tych powtórzeń było 5.
      Jeżeli więc chcesz i masz pieniądze to zaszczep dziecko na pneumokoki, bo tyle
      się o tym strasznych rzeczy słyszy. No i jeszcze uważam, że powinno się szczepic
      dzieci przeciwko grypie, ale to chyba nie o takie szczepienia chodzi. Pozdrawiam.
    • joannali Re: pytanie o szczepienia 20.03.07, 17:07
      Jak ktos napisal, jest to kontrowersyjny temat. Wszyscy kochamy nasze dzieci i
      chcemy je ochronic przed wszelkim nieszczesciem. Uwazam wiec, ze kazdy rodzic
      powinnien byc rzetelnie informowany, jakie korzysci, a jakie zagrozenia niesie
      za soba szczepionka, bo zdaje sie, ze w Polsce informacji za wiele na ten temat
      nie mamy. Zachecam Cie wiec do przeczytania chociazby tych informacji:
      www.dzieci.bci.pl/strony/blask/szcz1.html
    • iora Re: pytanie o szczepienia 20.03.07, 19:46
      Mój synek ma 2 miesiace i zdecydowałam sie na zaszczepienie przeciwko HIB (poza
      obowiązkowymi szczepieniami)- szczepionka skojarzona o nazwie Petaxim (cena ok
      110 zł ). 1 szczepienie pentaximem w 6 tyg, 2 w 12 tyg, 3 w 5 miesiąci, 4 w
      wieku 16-18 miesięcy. Mój pediatra uważa,że jeśli maluch nie ma styczności z
      innymi małymi dziećmi (np. w złobku) to raczej nie szczepić na inne choroby ,
      bo kalendarz szczepien i tak przepełniony. Z tego co wiem mozna jeszcze przeciw
      rotawirusom, pneumokokom i in. Jesli masz dobrego pediatrę -poradż sie lekarza.
    • askape1 Re: pytanie o szczepienia 21.03.07, 12:04
      Ja osobiście radzę zaszcepić na rotawirusa. w ogóle najlepiej zrobisz jak
      wejdziesz na stronkę www.szczepienia.pl tam masz komplet informacji. no i
      najlepiej pogadaj z rozsądnym pediatrą.
      • nina78 Re: pytanie o szczepienia 22.03.07, 10:36
        ja z kolei rotawirusa bym odradzala. Rotawirus wywoluje ostra biegunke, ktora w
        skrajnym przypadku moze prowadzic do odwodnienia organizmu. Trzeba dbac o
        prawidlowe pojenie dziecka i tyle. To nie powoduje zadnych powiklan, nie widze
        wiec sensu. A na pneumokoki ewentulanie jak dziecko pojdzie do wiekszych skupisk
        - np. do przedszkola. Wtedy wystraczy jedna dawka.
        A tak w ogole, to problem pneumokokow jest bardzo rozdmuchany przez koncerny
        farmaceutyczne.
        Zreszta nie tylko to...
        • askape1 Re: pytanie o szczepienia 22.03.07, 13:39
          w sumie to się zgadza. ale akurat mi się trafiło ze moja mała ciezko przeszła
          biegunkę. każdy ma swoje racje.pozdrawiam
    • macieks110 Re: pytanie o szczepienia 22.03.07, 09:41
      dzieki za odpowiedzi. co do pediatry -pytałem, ale bardziej zależy mi na Waszej
      opinii w związku z tym, że przetrenowałyście sprawę w praktyce.
      • slonko1335 Re: pytanie o szczepienia 22.03.07, 09:52
        No to chyba nie bardzo ułatwiłyśmy Ci sprawę.....
      • sylwias14 Re: pytanie o szczepienia 25.03.07, 15:20
        szczepilam na rotawirusa- biegunke zoladkowa. o tyle bylo to dla mnie wazne bo
        wiem jaka to upierdliwa choroba- sama przechodzilam . i to doradzam. pozdro
    • dorsie6 Re: pytanie o szczepienia 22.03.07, 13:42
      Ja szczepe córkę dodatkowo HIBem ,za 2 tyg 2 dawka
      • anettaa1 Re: pytanie o szczepienia 22.03.07, 14:02
        a ja nie szczepie wogole po tym jak moje dziecko miało powikłania po DTP,wiec o
        dodatkowych wogóle nie mysle.Wbrew pozorom szczepienia nie sa takie
        dobre,wystarczy spojrzec na skład szczepionki wiekszosc ma rtęc,wiec o czym tu
        mowić Dla mojego dziecka szczepienie mogło sie skończyć tragicznie...wiec...Ale
        to kazdego indywidualna decyzja,gdyby nie to co sie stało mojemu dziecku tez
        pewnie bym miała inny stosunek do szczepien.I nie czytala bym tak duzo na ten
        temat,a tak to wiem moze za duzo.
    • macieks110 Re: pytanie o szczepienia 25.03.07, 17:22
      dziekuje za odpowiedzi, gdzie najtaniej moge zrobic szczepienia w wawie?
      • macieks110 Re: pytanie o szczepienia 31.03.07, 13:05
        podbijam pytanie Bardzo proszę o odpowiedzi
        • macieks110 Re: pytanie o szczepienia 01.04.07, 13:00
          wielkie dzieki.jesli ktos szczepil przeciw biegunce to tez prosze o opinie. to
          forum to fajna sprawa.pozdrawiam
          • minkal Re: pytanie o szczepienia 01.04.07, 13:07
            szczepilam rotarixem. chcialam zapobiec biegunce - moje dzieciaki czesto lapia
            takie swinstwa. maja to po mamusi. polecam.
    • renata28 Re: pytanie o szczepienia 31.03.07, 13:16
      Szczepiłam skojarzonymi (5 w 1), więc na to mają w składzie (nie mam pojęcia
      mogłoby być refundowane), oczywiście z bezpłatnych obowiązkwych żółtaczka B i
      Priorix. Oprócz tego zaszczepiłam na ospę i teraz przed nami ostatnie
      szczepienie na żółtaczkę A (moja córa ma już 2,5 roku). Uważam, że szczepienia
      to dobrodziejstwo i jeśli nie ma żadnych przeciwskazań to należy szczepić, a
      rodzice wiedzą najlepiej, jakie szczepionki mogą być pomocne. Ja nie szczepiłam
      np. na kleszczowe zapalenia o.m., bo uznałam, że nie mieszkamy i nie wyjeżdzamy
      w tereny, gdzie było nasilenie kleszczy. Nie szczepiłam na pneumokoki, bo moje
      dziecko nie chodziło do żłobka i na razie nie chodzi do przedszkola, nie
      przebywa też w dużych skupiskach ludzi. Ale może jak pojdzie za rok do
      przedszkola rozważę zaszczepenie na meningokoki i pneumokoki.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka