loya2005 20.03.07, 16:57 witam, w przedszkolu mojego dziecka jest informacja o takim badaniu.koszt.30pln. czy rzeczywiście warto takie badanie wykonać? co sądzicie, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: badanie gęstości kości u dzieci 20.03.07, 17:44 pewnie wyjdzie że trzeba jeść więcej Danonków Odpowiedz Link Zgłoś
loya2005 Re: badanie gęstości kości u dzieci 20.03.07, 21:10 heh, no o tym nie pomyślałam ale to może byc możliwe-zależy kto sponsoruje wykonawcę... nie mniej proszę o rady Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: badanie gęstości kości u dzieci 20.03.07, 22:05 Osteoporoza w tak mlodym wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
janka73 Re: badanie gęstości kości u dzieci 21.03.07, 12:01 wiek nie ma tu nic do rzeczy.Jeśli dziecko jest na sterydach,albo ma zespół złego wchłaniania,jeśli np. często i w zasadzie przy błahych upadkach czy potknięciach sie łamie -to warto zrobić takie badanie,najlepiej metodą "dexa",są to niestety aparaty rtg(maleńka dawka,ale zawsze) ,no i ważne żeby taki aparat miał oprogramowanie dla dzieci(od 5-20 roku życia).Myślę,że warto zrobic takie badanie,ale gdy dzieje się coś niepokojącego.Ot-tak bym nie robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
loya2005 Re: badanie gęstości kości u dzieci 21.03.07, 23:12 nie jest na sterydach, wchłania dobrze i nie łamie się a na ulotce jaką mi wręczono jest napisane, że badanie jest wykonywane technika sonarową ("która znacznie przewyższa dokładnością dotychczasowe metody diagnostyczne") czyli jednym słowem wielkie halo-i jeszcze jest to jedyna metoda diagn.na świcie pozwalająca na bad.profilakt.u dzieci. dziękuję jance i innym za rady (myślę, że nie ma wskazań) pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
anyaa77 Re: badanie gęstości kości u dzieci 22.03.07, 15:41 Moja córka miała zaawansowaną osteoporozę w wieku 2 lat. Był to efekt towarzyszący zapaleniu stawów. Teraz już się cofnęła ale też planuję wykonanie takiego badania. Odpowiedz Link Zgłoś