Dodaj do ulubionych

czy leczyć refluks żołądkowy?

22.03.07, 14:42
Mój synek ma teraz 8 miesięcy, od małego ma zdiagnozowany refluks - był już
leczony, ale to nie przyniosło rezultatów. Już mam dość wszystkich badań
(pasaż, gastroskopia i 2 razy ph-metria)Synek dobrze się rozwija, jest wesoły
tylko słabo przybiera na wadze, rzadko ulewa i często ma niechęć do jedzenia.
Poza tym wszystko OK. Teraz znowu czeka nas 8 tygodni leczenia i po raz
trzeci PH-metria. Stąd moje pytanie: co się stanie jak nie będę mu podawać
leków, podobno refluks cofa się ok 10 miesiąca. Tylko niech nikt nie pomyśli,
że chcę zaszkodzić synkowi - po prostu te leki na niego nie działają, a mają
silne działanie uboczne (powodują arytmię serca). Co jest więc lepsze: czekać
aż samo przejdzie czy dawać wątpliwe leki?
Obserwuj wątek
    • katy25 Re: czy leczyć refluks żołądkowy? 23.03.07, 20:30
      ja jak przestalam dawac leki malemu (wlasciwie nie przestalam tylko sie
      skonczyly)to byla kompletna katastrofa przestal jecs i skonczylo sie na
      gastroskopi w szpitalu. Maly dostal znowu leki ktore musze mu podawac przez
      najblirzsze 3 miesiace. Na twoim miejscu nie odstawialabym lekow przeciez to
      nie antybiotyki tylko leki zobojetniajace
      • dytko77 Re: czy leczyć refluks żołądkowy? 24.03.07, 10:01
        napisz mi proszę jakie twój synek bierze leki. U nas był najpierw Debridat,
        potem pantoprazol a teraz Gasprid i jednocześnie Helicid. Dzięki
        • katy25 Re: czy leczyć refluks żołądkowy? 24.03.07, 17:56
          dytko77 napisała:

> napisz mi proszę jakie twój synek bierze leki. U nas był najpierw Debridat,
          > potem pantoprazol a teraz Gasprid i jednocześnie Helicid. Dzięki
          jesli chodzi o leki to troche to skomplikowane bo mieszkam we Francji i tutaj
          troshe inaczej to wyglada. Leki mialam 2, pierwszy przeciwwymiotny dawalam
          przed jedzeniem 2 raz dziennie, drugi po kazdym jedzeniu byl to zel
          zobojetniajacy kwasy zaladkowe i jednoczesnie chroniacy przelyk przed
          podraznieniami. Pozdrawiam i zycze duuuzo zdrowia
    • 24maja2006 Re: czy leczyć refluks żołądkowy? 24.03.07, 01:30
      witam.moj synek ma 10 miesiecy i nadal refluks. ja czytalam ze refluks moze
      trwac nawet do roku. ja nie podaje mu zadnych lekow i nigdy ich nie bral. tak
      wiec musisz sama zadecydowac ale nie martw sie pisze to po to zeby cie
      uspokoic. mam dziecko w wieku twojego i tez cierpimy na ta dolegliwosc. nie
      jestes sama. pozdrawiam mama antosia
      • guniaa3 Re: czy leczyć refluks żołądkowy? 26.03.07, 14:19
        czesc! umojej małej tez podejrzewają refluks tylko u nej są obiawy bólo brzucha
        czy u twojego dziecka występowały bóle?
    • edys1973 Re: czy leczyć refluks żołądkowy? 26.03.07, 22:27
      ja swoją małą leczyłam refluks u homopaty i jestem u za to dozgonie wdzięczna bo
      leczenie farmacełtyczne pomagało tylko jak brała leki jak przestawała to choroba
      znow wracała naprawde polecam pozdrawiam
      • kropka1907 Re: czy leczyć refluks żołądkowy? 28.03.07, 08:21
        Edys, a jakimi preparatami leczyłaś refluks homeopatycznie? Mój synek ma
        refluks, przez ostatni miesiąc brał silne leki, w tym czasie zaczął jeśc i po
        przybral na wadze (przez ostatnie pięć miesięcy waga stała w miejscu)Leki sie
        skończyły - kilka dni było wszystko jeszcze ok ale mniej więcej tydzień po
        odstawieniu leków przestał jeść, generalnie wszystko wróciło do stanu z przed
        leczenia. Za tydzień mam kolejną wizytę u gastroenterologa ale coraz częściej
        zastanawiam się czy nie potraktować go homeopatią
        • edys1973 Re: czy leczyć refluks żołądkowy? 29.03.07, 21:38
          wiem że to były zastrzyki i granulki ale to lekarz dobiera indywidualnie ale
          powiem wam że mamy już wszystko za sobą ale trzeba iść do homeopaty a nie do
          lekarza ktory może coś tam słyszał na ten temat pochodze z Białegostoku a tu
          jest jest pan Andrzej Kozłowski przejuje prywatnie i w DSK to on dzieła cuda
          gorąco polecam
          • enamarz Re: czy leczyć refluks żołądkowy? 09.04.07, 14:22
            czesc. Moj syn ma 10 lat. Objawy ktore mnie zastanowiły to ciągłe
            odchrząkiwanie. Laryngolog po badaniu w gabinecie stwierdził że to refluks
            jelitowo żołądkowy i wypisał receptę. Zalecił dietę. Szukałam czegoś o
            refluksie w internecie ale się w tym gubię. Czy mam syna leczyć jeśli objawy to
            tylko chrząkanie? Od ok 2 lat syn wogóle nie choruje! A co z dietą? Przecież
            trudno jest kontrolować dziecko. Nie może jeść chipsów i słodyczy. I z tego co
            przeczytałam to trudno stwierdzić co wogóle można jeść! (nie można jabłek,
            marchewki, pomidorów, ogórków...) Od kilku dni zastanawiam się czy rozpoczynać
            kurację. Jestem z Białegostoku. Bardzo proszę o pomoc i radę.
    • morelka_28 Re: czy leczyć refluks żołądkowy? 28.03.07, 17:48
      my odstawilismy lekarstwa bo nie było żadnej poprawy (dostawała prazol i
      gasprid).
      Po odstawieniu lekarstw pogorszenia choroby tez nie było.
      Nie widziałam sensu faszerowac dziecka lekarstwami o dosc duzych skutkach
      ubocznych, skoro nie dawało to żadnych efektów.
      • anakama Re: czy leczyć refluks żołądkowy? 09.04.07, 15:41
        Mój synek miał refluks, tak ulewał, że wieczorem często nie miałam w co go
        ubrać. Nie zdecydowałam się na leki ze względu na skutki uboczne i częściowo
        dlatego że dobrze przybierał na wadze. Pod nogi łóżeczka podłożyłam książki i
        spał na "równi pochyłej". Jak miał roczek problem się ulotnił, czego i Wam życzę.
        • dta Re: czy leczyć refluks żołądkowy? 11.04.07, 11:36
          U nas było podobnie. Ja poszłam z małym do prof. Ryżko (W-wa) i dostaliśmy
          chyba gasprid (już nie pamiętam, bo było to 2 lata temu). Podawaliśmy raz
          dziennie po 1/4 tabl. Reflus był zdiagnozowany przez prof Marcińskiego (W-wa)
          na usg. Problem zmniejszył się ok 10 m-ca a potem przeszedł sam. Wam też tego
          życzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka