Dodaj do ulubionych

Flixonase na 3 migdał...

27.03.07, 09:19
Wczoraj z córcią ( w styczniu skończyła 3 latka) byłam u laryngologa. Trzeci
migdał zajmuje pół nosogardła. Narazie sie nie nadaje do podcięcia. Natomiast
laryngolog przepisał krople do noska flixonase na obkurczenie migdałka... no
ale to są sterydy. Czy coś wiecie więcej na temat tego leku?... Czy są jakieś
skutki uboczne podawania leku?... Zapewnił mnie, że nie... Ale głównie skutki
wychodzą czasami po jakimś czasie...
Mam nadzieję tylko, że jej to pomoże...

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: Flixonase na 3 migdał... 27.03.07, 09:26
      sama niedawno zadawałam podobne pytanie. Kuba (3,5 roku)dostawał flixonanse z
      powodu wysiękowego zapalenia ucha (w konsekwencji powiększonego migdała
      również). Do tego Aerius (desloratadyna), zalecenie płukania nosa i dmuchania
      baloników/baniek. Pomogło po 3 tygodniach leczenia. Sterydy wziewne czy miejsce
      nie maja działąnia ogólnoustrojowego stąd ich duże bezpieczeństwo.
      Aczkolwiek czy opodawany donosowo wpłynie na obkurczenie migdała to nie wiem.
      My mamy zalecenie każdy katar hamować sterydem (laryngolog stwierdziła iz
      samodzielnie mogę podawać przez 5 dni) aby uniknąć problemów z uszami do
      których Kuba niestety ma skłonności
    • annett26 Re: Flixonase na 3 migdał... 27.03.07, 09:50
      Hej. Moja córka też miała przepisany Flixonase(3 latka,luty), ale z powodu
      plynu wysiękowego w uszach i wiecznego kataru(alergicznego?) .Jest też już po
      wycięciu 3-ciego migdała. Nam Flixonase pomógł , obkurczył błone śluzową nosa
      ale czy pomoże na migdał to niewiem, w każdym razie nasza Laryngolog mówiła ze
      krótko trwałe stosowanie nie zaszkodzi i żeby sie nie w czytywać w ulotke za
      bardzo bo może tylko nastraszyć .U mojej małej nie było żadnych
      nieprawidłowości .
      • kargab Re: Flixonase na 3 migdał... 27.03.07, 10:14
        u nas Flixonase jest podawany głownie na katarki alergiczne i ropne,ale o tym ,ze obkurcza migdalek pierwsze słysze tym bardziej,że czekamy na zabieg i wątpię,żeby pomagał na migdałka
      • dorek3 Re: Flixonase na 3 migdał... 27.03.07, 12:40
        Ale akurat ta ulotka nie jest jakas straszna . Przynajmniej dla mnie. Czytuję
        zdecydowanie "gorsze".
    • agkr Re: Flixonase na 3 migdał... 27.03.07, 11:50
      Moje córki(3 i 7lat)przy każdym katarze biorą flixonase (zalecenie alerg.)i nie
      widze u nich jakiś efektów ubocznych tego leku.
      • martynalub Re: Flixonase na 3 migdał... 29.03.07, 15:20
        z zapytaniem???
        przy katarach alergicznych jak długo stosowac ten lek?????
        Bo podobno zaczyna działać po 3,4 dniach?
        Pozdrawiam
        • agkr Re: Flixonase na 3 migdał... 29.03.07, 18:43
          moje dziewczyny biorą od pierwszych objawów kataru i podaje im go do 2 lub 3
          dni po katarze i czasami jest tak ze biotą go tylko 8 dni a czasami np. 2
          tygodnie bo coś tam w noskach im jeszcze ''furczy''
          • martynalub Re: Flixonase na 3 migdał... 30.03.07, 11:05
            no właśnie...
            ale w przypadku zatkanego noska - należy podawać trochę dłużej aby oczyścić
            całkowicie nosek.
            dziękuje za odpowiedż.
    • kkamilka Re: Flixonase na 3 migdał... 29.03.07, 20:56
      Moej trzylatce (teraz już 3,5) tez laryngolog zalecił Flixonase na obkurczenie
      migdałka. Szczerze powiedziawszy kupiłam, ale podałam tylko kilka razy, bo
      bałam sie tych sterydów... Nic w ulotce nie było o 3 migdale... Ale może jednak
      jej zacznę dawać, bo chrapie cały czas i dyszy. Nam laryng. kazal dawać aż do
      konca opakowania, to po mojemu 2 mce. Nie za długo?
      • dorek3 Re: Flixonase na 3 migdał... 30.03.07, 09:35
        Właśnie leków serydowych stosowanych miejscowo (do nosa, wziewnie) nie należy
        podawać zbyt krótko bo ich pełne działanie rozpoczyna sie po kilku dniach.
        Osławiona zła prasa sterydów dotyczy przede wszystkim leków podawanych doustnie
        (ogólnoustrojowo), stosowanie miejscowe ma niewspółmiernie mniejsze efekty
        uboczne. Czasami flixonase podaje sie przez kilka miesięcy.
        nie wiem jak w przypadku 3 migdała, ale dla mnie mozliwość zlikwidowania płynu
        w uchu lub konieczność drenów byla wystarczająco przeoknywująca.
        • heksa31 Re: Flixonase na 3 migdał... 19.05.07, 14:57
          Moja córka bierze Flixonase od 4 tygodni i 2 dni temu dostała katar,czy to
          normalne?Jak wygląda katar alergiczny?
          • mokaja1 Re: Flixonase na 3 migdał... 07.06.07, 15:34
            Witaj,katar sienny to wodnista wydzielina z nosa. Często leje się na okrągło.
            Uciążliwa sprawa bardzo i trzeba ją leczyć. Zaniedbany katar sienny prowadzi do
            pogłębienia alergii a nawet nabycia kolejnych, nawet tych astmatycznych
            dolegliwości. Zwróć uwagę, czy twoja córcia nie ma swędzącego noska i
            zaczerwienionych oczu. A tak ode mnie, radzę pomyśleć o wizycie u alergologa z
            prawdziwego zdarzenia. Pozdrawiam (alergiczka i mama alergicznych dzieci)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka