28.03.07, 19:14
moj synek 6lat temu mial zabieg serca wadyASD drugiego stopnia teraz mial
echo iwyszlo zle serce jest powiekszone.Jama lewej komory w górnych wymiarach
normy.Diagnoza obserwacja w kierunkuDCM niewiem co to znaczy ma tesz
nieprawidłowy zapis EKG nad lewą komorą.Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • tana22 Re: ASD 28.03.07, 21:27
      podbijam do góry, moze ktoś odpowie
      • kimila607 Re: ASD 28.03.07, 21:34
        Skrót DCM oznacza kardiomiopatię rostrzeniową (dilated cardiomyopathy)
        Mój synek przez wiele miesięcy w rozpoznaniu miał wpisywane obserwacja w
        kierunku kardiomiopatii przerostowej. Naszczęście obraz serca i jego wymiary,
        wróciły do normy- czego i Wam życze. Tutaj więcej:
        www.resmedica.pl/zdart3013.html
    • jasmin51 Re: ASD 29.03.07, 18:17
      Witam serdecznie. Bardzo mnie zasmuciła ta wiadomość moja córeczka jest rok po
      operacji ASDII i drże o jej zdrowie i od początku boję się konsekwencji tej
      operacji ale miejmy nadzieję że wszystko będzie dobrze przy najbliższej okazji
      zapytam o to mojego kardiologa pozdrawim
    • connie1 Re: ASD 30.03.07, 09:33
      Troszke trudno wyrokowac na odleglość. Nie wiemy jaka jest frakcja wyrzutowa,
      poza tym jest to gorny zakres normy , warto by porownac z poprzednimi echami
      • jukilop Re: do Iwosi 30.03.07, 10:12
        Napisz proszę w jakim wieku jest Twój syn , jak miał zamykany ubytek
        (chirurgicznie?) i w jakim ośrodku.
        Czy ma jeszcze inne dolegliwosci , czy to wyszło podczas rutynowej kontroli?
    • iwosia3 Re: ASD 01.04.07, 13:42
      Mój synek ma teraz 6 lat.W wieku 10 miesięcy miał zabieg chirurgiczny.Miał
      ubytek międzyprzedsionkami wada ASD II,założono szew,było to w CZD-W-wie.Przez
      te wszystkie lata było wszystko dobrze.Do teraz.Od jakiegoś czasu wychodziły
      złe zapisy EKG nad lewą komorą.A echo wykazało powiększenie szrca.Kardiolog
      powiedział że to może prowadzić do arytmi serca.Ale na wyniku napisał w
      diagnozie obserwacja w kierunku DCM.Ale jakby tego było mało Michaś miał parę
      dni temu usuwane 11 zębów pod narkozą i kardiolog napisał zaświadczenie do
      stomatologa że może ten zabieg przeprowadzić i w tym zaświadczeniu napisał
      niedomykalność zastawki trójdzielnej.Już nic z tego nie rozumiem mi mówi co
      innego,pisze co innego.Ponoć jest najlepszym kardiologiem ale ja mam już
      wątpliwości,dlaczego mi mówi inaczej niż pisze.W kwitniu pójdę prywatnie do
      innego kardiologa na konsultacje bo mnie to niepokoi.NastEpne echo mamy we
      wrześniu.Kontrolę w CZD też na wrzesień.Dziękuję wszystkim za
      odpowiedzi.Pozdrawiam Iwona mama Michałka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka