Dodaj do ulubionych

Pneumokoki i menigokoki

30.03.07, 13:23
Witam chciałabym zapytac o szczepienie na pneumokoki i menigokoki.O tych
pierwszych słyszałam ale co to jest to drugie?na pneumokoki jestem
zdecydowana ale czy trzeba to jakos razem szczepic?czy jest to jakos ze soba
powiązane?jeśli macie jakąś wiedze i doswiadczenie na ten temat to byłabym
wdzięczna.ile to kosztuje dla dziecka 3 letniego i 6 letniego?z tego co sie
orientowałam to dla 3-latka to ok 300zł.

kasia mama Oliwiera (PDA)
Obserwuj wątek
    • basikrzy Re: Pneumokoki i menigokoki 30.03.07, 13:45
      to są 2 różne grupy bakterii, pneumokoki wywołują infekcje w obrębie górnych i
      dolnych dróg oddechowych i szczepi się przeciw nim Pneumo23,
      a meningokoki wywołują zapalenie opon mózgowych, a szczepionka nazywa się
      Neisvac,
      nie szczepi się ich razem, szczepionki są dość drogie, nie wiem ile, bo dawno
      szczepiliśmy, myślę, że jednak warto
    • dorek3 Re: Pneumokoki i menigokoki 30.03.07, 15:19
      pneumokoki Prevenarem szczepi się raz, koszt około 300 zł; Neisvac jest o
      połowę tańszy. Pneumokoki zaszczpili śmy rok temu, meningokoki będziemy po
      świętach. Obydwie zalecana szczególnie dla Kuby (SA) ale szczepię obydwu.
    • macbeata Re: Pneumokoki i menigokoki 30.03.07, 18:15
      Meningokoki ok 120-130 zł
      • madzia8310 Re: Pneumokoki i menigokoki 30.03.07, 19:00
        A czy wiecie czy musi byc jakis odstęp czasu między dwoma szczepionkami? I jaki
        jest koszt dla 10 miesięcznego dziecka? Wolałabym zaszczepić synka obydwoma...w
        maju mamy cewnikowanie i wole go zabezpieczyć zwłaszcza przed sepsą.
        Pozdrawiam
        Magda mama Filipka TGA,PS
        • clarita Re: Pneumokoki i menigokoki 30.03.07, 19:27
          z tego co sie orientowałam to dla 10msc dziecka to koszt na pneumokoki 260zł
          razy 3 bo 3 dawki musi dostac ale to jest w jakims odstepie czasu ale dokładnie
          nie wiem tyle tylko co czytałam.
    • marcin.dominik Re: Pneumokoki i menigokoki 30.03.07, 20:22
      Witaj,
      na pneumokoki szczepi się 2 rodzajami szczepionek. Prevenar zabezpiecza przed TYLKO 8 rodzajami pneumokoków, stosuje się ją u dzieci do 2 roku życia, koszt w Wojewódzkiej Poradni Szczepień we Wrocławiu ok 170 zł. Druga szczepionka to wspomniany wcześniej Pneumo 23 zabezpieczający przed 23 rodzajami pneumokoków. Podaje się go po skończeniu przez dziecko 2 lat, cena ok 25 zł. Wskazaniem do szczepienia przeciw pneumokokom jest częste przebywanie dziecka w dużych skupiskach dzieci. Np. żłobek, przedszkole. Chodziły słuchy, że w tym roku szczepienie przeciw pneumokokom będzie dla dzieci z grup ryzyka bezpłatne, niestety ministerstwo zdrowia nie spisało się...
      • agnieszka.kulka Re: Pneumokoki i menigokoki 04.04.07, 20:22
        Dziś byłam w przychodni i pediatra powiedziała mi, że przeciw menigokokom nie ma
        w Polsce szczepionek, tam gdzie NFZ szczepił to sprowadzał, była tak pewna tego
        co mówi że się nie sprzeczałam, ale przyszłam do domu i odszukałam ten wątek.
        Jestem w szoku. Kupię w aptece i pójdę do przychodni.
        • nowakjoanna Re: Pneumokoki i menigokoki 04.04.07, 20:46

• ewa0181 Re: Pneumokoki i menigokoki 10.04.07, 09:44
            Ja Jasia szczepiłam na pneumokoki prevanarem. Dostał dwie dawki bo miał już
            skńczony rok (do 1 roku życia szczepi się trzema dawkami). W najtańszej aptece
            w Krakowie zapłaciłam 245 zł (w innych które obdzwaniałam ceny wahały się od
            260 do 350 zł, więc warto wcześniej sprawdzić w innych aptekach). Odstęp
            pomiędzy jedną a drugą dawką to 6 tygodni. Wiem że powyżej drugiego roku życia
            jest owa pneumo o której tu wszyscy wspomnieli. Wg informacji w normalnej
            aptece kosztuje ok 50 zł i szczepi się dziecko tylko raz. Ja jednak nie
            chciałam czekać do czerwca. Teraz będę szczepić meningokoki. Trudno dostać
            szczepionki bo w wielu aptekach jej nie ma. Mnie załatwiał mój znajomy lekarz z
            jakiejś hurtowni (130 zł jedna a muszą bgyć dwie). Jeszcze nie wiem jaki odstęp
            pomiędzy jedną a drugą bo będę szczepić w tym tygodniu. Nasza pediatra, która
            jest z zasady przeciwna wszelkim szczepieniom dodatkowym, powiedziała że bardzo
            dobrze że chcę szczepić Jasia bo szczególnie serduszkowe dzieci powinny być
            chronione.
            Pozdrawiam
            Ewa mama Jasia (ASD II)
            • barbarajarzabek Re: Pneumokoki i menigokoki 10.04.07, 16:20
              od połowy kwietnia w aptekach powinna już być dostępna szczepionka na
              meningokoki NEISVAC C kosztuje powyżej 100zł. serduszkowe dzieci, oraz te które
              są w dużych skupiskach(szpitale, żłobki, przedszkola) powinny być zaszczepione.
              jeżeli chodzi o pneumokoki to szczepionka pneumo 23 jest bardzo dobra i tania,
              ale ma jedną wadę można ją zaszczepić dopiero po 2 urodzinach dziecka natomiast
              chcąc zaszczepić maluszka należy zakupić prevenar koszt ponad 200 zł za dawkę,
              do roku potrzebne są 3 dawki po roku dwie.serduszkowe dzieci warto też
              zaszczepić na grypę oraz na ospę wietrzną, bowiem powikłania po tych chorobach
              mogą być tragiczne w skutkach. oprócz tego żóltaczka i hib oraz pozostałe
              zalecane szczepienia wieku dziecięcego.
              pozdrawiam.
              p.s. nasza pani dr z poradni szczepień kazała Marka zaszczepić już dawno na
              meningokoki i teraz cieszę się, że mamy to za sobą. Julkę szczepię w czwartek.
              • clarita Re: Pneumokoki i menigokoki 11.04.07, 17:11
                na pneumokoki juz zaszczepiłam moja dwójke-Oliwier 3lata i Klaudia 6 lat.Dobrze
                ze chociaz ta starsza miała tą tańszą szczepionke PNEUMO 26 bo tak to byłoby
                bardzo ciezko.Teraz czekam az w aptekach pojawi sie na meningokoki i zaraz
                wykupie i tez polece zaszczepic.Chociaz musze powiedziec ze ceny w aptekach są
                tak zróznicowane że naprawde warto poptac gdzie taniej bo róznice są w cenach
                bardzo duze.
                pozdrawiam

kasia mama Oliwiera (PDA)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka