fanaberia77 02.04.07, 15:22 Czy sa mamy, które mają jakieś doświadczenie z tym syropem??? Czy warto, czy jest skuteczny??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiktoriaa Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 02.04.07, 18:10 moj synek 2 lata, brał ...ale syrop ten ma tak niedobry smak ze niestety musialam kombinowac zeby wziąl. Ogólnie syrop dał rade pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fanaberia77 Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 02.04.07, 19:00 Fakt - smak nie jest rewelacyjny, no ale to w końcu ma leczyć a nie smakować W każdym razie mój mały cos zaczyna pokasływać, no i nie wiem, czy warto mu dac ten syrop, zwłaszcza , ze ma 4 lata a na ulotce jest napisane, że od 7... Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaa Re: 06.04.07, 10:54 spokojnie moj ma 2 lata i lekarka zaleciła...ulotka to wiadomo " zalecenia producenta" tzreba zaufac lekarzowi ..my akurat takiego mamy Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 02.04.07, 19:37 Ja podałam w koncu 4 latkowi (2,5 ml 2x dziennie) , na wyraźne zalecenie laryngologa i teraz czasami stosuję, pzreciwobrzękowo, przy mega katarze z zatkanym nosem. Nie wiem, czy to dobre na kaszel? Odpowiedz Link Zgłoś
opuncjafigowa Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 02.04.07, 19:38 mami - na opakowaniu jest napiosane, że to na katar i kaszel Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 03.04.07, 10:39 opuncjafigowa napisała: > mami - na opakowaniu jest napiosane, że to na katar i kaszel widziałam, ale nam zalecono na katar i tak działa. Nie wiem jak się ma do kaszlu, o to mi biegało. jestem porzadnie "zakaszlana", stąd moze trudnosci z przekazem z mojej strony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agata_spadlo Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 04.04.07, 19:45 Moj mały 4 lata brał go na katar i suchy kaszel i pomgl. Na ulotce owszem jest napisane ze od 7 lat, ale moj maly bral go polowe / 3,5 ml/. Ten syrop jest raczej na suchy kaszel nie mozena go stosowac nie dluzej niz 5 dni. Pozdrawiam i zycze zdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
gan33 Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 03.04.07, 12:49 U nas działa super na wodnisty katar i kaszel, daję w 3 pierwszych dobach infekcji aż do mokrego kaszlu ale raczej tylko na noc bo w dzień działa usypiająco. Lekarz mi mówił że w niektórych krajach jest od 2 lat i na receptę a u nas bez recepty więc od 7 lat ale można wcześniej tylko mniejszą dawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda110 Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 04.04.07, 20:36 Podawałam go mojej "zasmarkanej" i kaszlącej 4-latce. Pomógł, ale należy obserwować dziecko przy podawaniu tego syropku, ponieważ ma wpływ na uklad newowy. Może powodować rozdrażnienie bądź ospałość, lekarz polecił mi w takiej sytuacji przerwać kurację. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
jo_rat Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 04.04.07, 23:03 Ja niestety mam niepochlebna opinie na temat Actifedu. Działa doraźnie a nie leczy, tak powiedziała nam pediatra. Dlatego po 1 dniu dzieciak nie ma juz kataru. To lek np dla dorosłego przed wystepem przed publicznościa kiedy nie chce mówic przez nos. Uwazam, że katar leczony trwa tydzień, a nie leczony 7 dni- według starej babcinej zasady Nie jestem lekarzem, ale uważam że jeśli to zwykły katar przeziebieniowy to lepiej go przeczekac. Jak nie ma gorączki to lepiej wyjść na dwór. Katar na tle alergicznym to co innego. Myśmy posiłkowali się homeopatą (choć jesteśmy nadal sceptyczni co do metody) ale to działa!!!! Nasz średniak czuje sie duzo lepiej. Natomiast sprawa kaszlu - no cóż jesli to 2-latek, to katarek spływa mu do gardła, bakterie infekuja dalej układ oddechowy i ...po sprawie, mamy kaszel. Nie chce naprawde wyglądac na przemądrzałą, ale mam troje dzieci w wieku 6 lat, 8 i 12lat, i baaaardzo duzo chorób za sobą, tych lżejszych i cięższych. Przedszkole, szkoła robia swoje. Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy Odpowiedz Link Zgłoś
gan33 Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 05.04.07, 14:44 A ja uważam że jest ok, tylko umiejętnie podawany i niezbyt długo. A hamowanie kataru i kaszlu wirusowego żeby się dziecko wyspało w nocy to chyba nic złego, każdy lekarz coś zapisuje na hamowanie objawów ale nie wszytko działa. U nas actifed skraca okres przeziębienia ale podaję raczej tylko na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
magdawarszawa Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 06.04.07, 12:48 My mamy niedobre doswiadczenia - dziecko bylo bardzo senne i lekarz kazal odstawic ten lek. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_wp Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 12.04.07, 10:13 Moj syn prawie "odleciał" po tym syropie, zasnął na stojąco, nie mogłam go dobudzić. Wziął tylko 1 łyzeczkę i padł.Lekarz kazał natychmiast odstawić. Na mnie też zadziałał wybitnie usypiająco. Odpowiedz Link Zgłoś
gan33 Re: Kasia-wp 12.04.07, 11:17 Wcale się nie dziwię że odleciał, dziecko ok. 4 lat a dawka ok. 5ml (jedna łyżeczka). Tak dawka jest dla dużo większego dziecka- ok. 7lat. Ja daję ok 3 ml na noc a nie całą łyżeczkę -po prostu przedawkowałaś dziecku lek i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
anula_w Actifed - u nas pomógł 12.04.07, 12:09 tylko nie wiem, ile dni można go podawać? bo lekarka przepisując nie zaznaczyła ilości dni a dawkę mamy 2x2,5 ml (dziecko 3lata i 5 miesięcy) Odpowiedz Link Zgłoś
ankaanka90 Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 20.12.18, 12:10 ja - osoba dorosła - stanowczo nie polecam!! sama mając kaszel i katar kupiłam w aptece ten syrop i po pierwszej dawce zażytej w środku dnia czułam się bardzo źle.. krótko mówiąc jakbym spożyła dużą ilość alkoholu, następnego dnia wzięłam ten syrop na noc to spałam jak kamień, nie słyszałam zupełnie nic, a normalnie mam bardzo płytki sen... i rano sucho w gardle jak na kacu - bałabym się podać ten syrop dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 21.12.18, 13:57 Syrop zawiera pseudoefedrynę która działa na ośrodkowy układ nerwowy. jednego wywoła pobudzenie u innego nadmierną senność. Pseudoefedryna rozszerza oskrzela, więc ułatwia oddychanie. Podana doustnie zmniejsza przekrwienie błony śluzowej nosa. Obkurcza naczynia krwionośne, przez co zmniejsza obrzęk śluzówki. Po przyjęciu leku, w ciągu 15-30 minut (wchłania się z przewodu pokarmowego) poprawia się drożność dróg oddechowych i łatwiej oczyszczają się zatoki i nos. Efekt działania pseudoefedryny utrzymuje się przez 3-4 godziny, a tej pochodzącej z leków o przedłużonym działaniu - nawet do 12 godzin. Także jak z wieloma lekami nie można demonizować, po prostu my - ludzie, jesteśmy różni, mamy różne organizmy i różnie reagujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonz Re: Actifed - syrop na kaszel, katar - prosze o o 21.12.18, 21:02 Racja bardzo silny lek mniejszym dzieciom niż 7 lat tylko jeśli lekarz poleci i napisze dawkowanie, na własna rękę odradzam Odpowiedz Link Zgłoś