aniazmudziak Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 04.04.07, 22:20 Nie. Przecież u takiego maluszka jest to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
bzik33 Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 04.04.07, 22:20 Sądzę,że nie.Jeśli by tak miało byc to musiałabym nad ranem lecieć do labolatorium,bo przecież nie bedę głodzic maluszka Ja byłam z córcią ok.13,więc po 2 "posiłkach".Pozdrawiam i życzę dobrych wyników badań! Odpowiedz Link Zgłoś
kathia_25 Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 04.04.07, 22:35 musi być około 3 godzin przerwy od ostatniego karmienia-wiem bo ostatnio pytałam panie z laboratorium Odpowiedz Link Zgłoś
mg2006 Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 04.04.07, 22:37 Zdecydowanie nie Nawet wskazane jest aby maluch był "opity". Daj mu conajmniej jedną dużą porcję picia na okolo godzinę przed pobraniem krwi. Krew jest wówczas bardziej rozcieńczona (tak przynajmniej twierdzi moja Pani doktor) i jest większa szansa na pobranie krwi za pierwszym ukłuciem. Po prostu lepiej płynie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaigra Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 06.04.07, 01:29 a jak to się ma do prawdziwości wyniku- takie rozcieńczenie??? Odpowiedz Link Zgłoś
justynaz2010 Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 04.04.07, 22:43 Mi powiedziano w laboratorium ze powinna byc ok. 2-3 godzinna przerwa od ostatniego posilku. Tak wogole to polecam pobieranie krwi z paluszka a nie z zyly. Syenk mial raz pobierana krew z zyly i okropnie plakal. Z palca pobierano mu krew 3 razy i nigdy nawet nie zaplakal, ostatnio nawet sie smial. Do pobierania z palca uzywaja specjalnego aparatu ktory w sekunde nakluwa paluszek i to nie boli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
akerl Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 04.04.07, 23:24 to czy krew bedzie z zyly czy z paluszka,to zalezy czy bedzie tez pobierany jonogram,akurat od 2 miesiecy robie takie badania swojemu teraz 4mies.synkowi.I na jonogram ma byc na czczo,tzn.tuz przed czasem karmienia.I jonogram jest pobierany tylko z zyly.Jezeli trafisz na doswiadczone pielegniarki,to pobiora nawet z zyly na glowce.My tylko w szpitalu trafilismy na takie,bo w laboratorium twierdza ze sa nie przeszkolone w pobieraniu krwi z zyly niemowletom Odpowiedz Link Zgłoś
turana Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 05.04.07, 01:14 Mleko modyfikowane ma duzo zelaza i innych skladnikow wiec logicznie rzecz biorac maluch powinien byc jakis czas po butli, nie wiem jak ma sie to do piersi, mnie kazano przyjsc na czczo, czyli min. 3 godz. po posilku. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 05.04.07, 06:25 U nas w laboratorium też ma być przerwa od ostatniego posiłku 3 godziny a na samą morfologię krew z paluszka pobierają. Jak było przy okzajii żelazo to już z żyły brały Odpowiedz Link Zgłoś
mommy_b musi być na czczo 05.04.07, 06:48 Dziecko musi być na czczo przed zrobieniem morfologii. Jeśli jest niemozlliwe aby dziecko utrzymać bez jedzenia (a to jest możliwe, dzieciaki moje wytrzymywały ponad 15 godzin - miały zabiegi usuwania dodatkowego paluszka i obyło się bez płaczu, nawet u córci, która jest małym żarłokiem) to te minimum 3 godziny muszą być na czczo. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
justynaz2010 Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 05.04.07, 23:01 Slonko - czemu przy zelazie braly juz z zyly? Synek ma zawsze badane zelazo razem z morfologia i zawsze z paluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaigra Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 06.04.07, 01:33 badanie jest bardziej wiarygodne i miarodajne, bo krew z palca jest raczej wyciskana, chyba żeby bardzo dobrze i dużo leciało. A dziecko raczej powinno mieć chociaż godzinną przerwę w jedzeniu, chodzi tu o ilość leukocytów, nieznacznie może sie zwiększyć po jedzeniu, alre czy ja wiem czy aż tak bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 06.04.07, 06:23 Wiesz w sumie to nie wiem, miałam skierowanie na badanie żelaza z rozmazem. W laboratorium Pani powiedziała, że do tego musi pobrać z żyły, samą morfologię może z paluszka. Poza tym nie pobierała tak jak mi zawsze normalnie pobierają, tylk wkłuwała się w żyłę i nie ściągała od razu krwi do pojemniczka połączonego z igłą tylko nakapywała z tej igły do jakiejś menzurki. Przyznam, że trochę mnie to zdziwiło ale jak młoda miała diagnostykę w szpitalu to robili dokładnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 06.04.07, 06:24 To była odpowiedź do JUstyny Odpowiedz Link Zgłoś
mommy_b Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 06.04.07, 06:32 Dla moich dzieci tak samo robili, tzn wkłówali się a potem krew powoli skapywałą do jakiegoś pojemniczka Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
justynaz2010 Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 06.04.07, 10:57 A synkowi z paluszka wyciskali zarowno na morfologie jak i na samo zelazo do rurki a potem do probowki. Co laboratorium to inaczej pobieraja. Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: morfologia - czy dziecko musi byc na czczo? 06.04.07, 19:29 córce krew pobierała pani z zyły bo my mielismy dodatkowo zrobic krzepliwosc.nie było zle,myslałam ze bedzie gorzej.odnosnie zelaza - jaka jest norma?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś