Dodaj do ulubionych

Espumisan na kolki

10.04.07, 20:04
Witam.
u siostry, która tydzień temu urodziła była położna i poradziła stosowanie
Espumisanu na kolki i wzdęcia. Czy któraś z was stosowała może ten preparat?
Dzięki za rady.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • denea Re: Espumisan na kolki 10.04.07, 21:10
      Ja dawałam małemu. Do tego lekarz zalecił jeszcze Debridat. Z tego co czytałam
      na forum Niemowlę to standardowe leki przy kolkach.
      Mojemu akurat nie pomogło, bo jak się okazało nie miał kolek tylko nie służyła
      mu herbatka dla karmiących, którą ja piłam. Ale ogólnie podobno pomaga.
      Jakbyś miała więcej pytań to pisz.
      • fergie1975 Re: Espumisan na kolki 10.04.07, 21:24
        pomaga w zasadzie to co zawiera simeticon, trzeba tylko przeczytać które można
        podawać po 1 miesiącu życia, wcześniej chyba nie.
        Dla niemowląt jest jeszcze Bobotic u mnie się sprawdzał.
        A herbatki i inne "pomocne" zioła często wywołują "skutek uboczny" smile. W
        zasadzie jak przestałam się faszerować herbatkami mlekopędnymi itp. to problem
        zniknął.
        • fergie1975 no to p.s. jeszcze 10.04.07, 21:27
          zapomniałam dodać, że należy unikać też nadmiernych ilości kopru włoskiego (a
          także uważac na koperek i inne przyprawy) albo najlepiej zupełnie zrezygnować
          przy niektórych dzieciach, czy to z picia samemu czy np podawania gripe water
          lub naparu z kopru - jest wiatropędny, no i te wiatry mogą być bardziej bolesne
          dla niemowlaka niż jego naturalne .
          • denea Re: no to p.s. jeszcze 10.04.07, 21:55
            Fergie, ale to szok, nie ?? Mały wył non stop przez 3 tygodnie, lekarz mu nawet
            Luminal już zapisał bo miewał fazy po 5-7 godzin. Bałam się cokolwiek do gęby
            wziąć, żeby mu nie zaszkodzić, ale w życiu bym nie pomyślała że to może być od
            tego gówna ! Przez przypadek się dowiedziałam, koleżanka podpowiedziała i nagle
            miałam nowe dziecko...
            Niestety zdaje się że ta wiedza jest mało powszechna sad
            • fergie1975 Re: no to p.s. jeszcze 11.04.07, 22:40
              dokładnie tak smile
      • margoo27 Re: Espumisan na kolki 10.04.07, 22:41
        a w jaki sposób to podawałaś i w jakich dawkach??
        • denea Re: Espumisan na kolki 11.04.07, 07:49
          Heh, no zabij mnie a nie pamiętam. Chyba 6 czy 8 kropli, ale nie pomnę ile razy
          dziennie.
          Radziłabym siostrze pójść do lekarza i dopytać, zresztą wydaje mi się, że
          Espumisan dla dzieci jest na receptę.
          • souss Re: Espumisan na kolki 12.04.07, 14:48
            Espumisan dla niemowląt nie jest na recepte, mojej malej podawalam i nie
            pomagal ale za to tez bez recepty mozna kupic infacol ktory zaskutkował w
            naszym przypadkusmile
    • leda81 Re: Espumisan na kolki 12.04.07, 18:40
      mój synek kiedyś całą noc nam stękał wiec następnego dnia pojechaliśmy na
      pogotowie. Lekarz stwierdził że to kolka, choć wg mnie objawy na to nie
      wskazywały (mały nawet nie płakał). Espumisan podawałam przez 1,5 dnia i mały
      dostał prawdopodobnie od tego biegunki. Moja pediatra powiedziała potem, że to
      możliwe, bo lek zawiera cukier. na szczęście mały ma już 5 m-cy i żadnych kolek
      od tamtego dnia!
    • grace79 Re: Espumisan na kolki 12.04.07, 23:24
      Ja stosuje Espumisan i Acidolac (saszetki do rozpuszczania- bez recepty) i to
      działa,
    • beatam123 Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 11:19
      ja dawalam esputicon (to samo co espumisan tylko dla dzieci)- to sa kropelki.
      • karina127 Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 17:26
        Witam! Ja dawałam i daję mojemu małemu Espumisan w kropelkach od 1 miesiąca
        życia.Teraz szkrab ma 9 miesięcy i dalej dostaje,bo jak chciałam przerwać to
        jeszcze miał problemy z brzuszkiem. Spróbujemy przestać dawać za jakiś miesiąc.
        • honoratawww Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 20:33
          Infakol. Po skończeniu miesiąca. Działa!
          • jadzia1981 Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 20:56
            Espumisan dawałam 4 razy dziennie po 5 kropelek - po skończeniu przez dziecko
            miesiąca
    • madzonga00 Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 21:45
      Epsumisan, Esputicon i Infacol mają praktycznie ten sam skład, tyle, żę Infacol
      jest w zawiesinie i niektóre dzieci nie chcą tego łykać. Ja dawałam moim
      dziewczynom kiedy miały ostre kolki po 5 kropli w dzień a wieczorem do mleka 10
      kropli. Generalnie działało a przynajmniej łagodziło objawy. Polecam też na
      mocne kolki czopki Viburcol, są homeopatyczne, dziecko się upakaja i ty tez w
      końcu możesz odpocząć
      • monika2584 Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 23:15
        hej ja podawalam esputicon poniewaz espumisan jest od 1 miesiaca a esputicon o
        2 tygodnia.Daje sie go po kropelce rano i wieczirem.Do tego dawalam herbatke
        plantex ktora podaje sie wieczorem do mleka lub tylko z woda.Pierw lagodzilo
        to objawy kolki a pozniej nie wystepowaly.Mozna kupic go w aptece na saszetki
        jedna kosztuje 1zl.Polecam
    • joanna2507 Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 21:58
      Używaliśmy Infacol, niestety bezskutecznie. Spróbujemy teraz Esputicon, może
      zadziała.Pediatra zapisała również Debridat i poleciła stosować razem z
      pozostałymi lekami.
      Dzięki za info odnośnie herbatki laktacyjnej, może mojej Nataszy też to
      szkodzi? Od jutra odstawiam.
    • mloda-ac Re: Espumisan na kolki 15.04.07, 22:21
      witam!
      Dawalam Espumisan - łagodził kolki; i Plantex -dostępny w aptece też pomagał. smile
    • rybcie1 Re: Espumisan na kolki 17.04.07, 15:58
      Ja od pierwszego miesiaca dawalam wode koperkowa,mozna kupic w aptece,bardzo
      pomoglawink
      • kasia12327 Re: Espumisan na kolki 18.04.07, 14:09
        u nas espumisan też sie nie sprawdził, już bardziej rzeczywiście pomogła woda
        koperkowa (gripe water)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka