margoo27 10.04.07, 20:04 Witam. u siostry, która tydzień temu urodziła była położna i poradziła stosowanie Espumisanu na kolki i wzdęcia. Czy któraś z was stosowała może ten preparat? Dzięki za rady. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
denea Re: Espumisan na kolki 10.04.07, 21:10 Ja dawałam małemu. Do tego lekarz zalecił jeszcze Debridat. Z tego co czytałam na forum Niemowlę to standardowe leki przy kolkach. Mojemu akurat nie pomogło, bo jak się okazało nie miał kolek tylko nie służyła mu herbatka dla karmiących, którą ja piłam. Ale ogólnie podobno pomaga. Jakbyś miała więcej pytań to pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: Espumisan na kolki 10.04.07, 21:24 pomaga w zasadzie to co zawiera simeticon, trzeba tylko przeczytać które można podawać po 1 miesiącu życia, wcześniej chyba nie. Dla niemowląt jest jeszcze Bobotic u mnie się sprawdzał. A herbatki i inne "pomocne" zioła często wywołują "skutek uboczny" . W zasadzie jak przestałam się faszerować herbatkami mlekopędnymi itp. to problem zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 no to p.s. jeszcze 10.04.07, 21:27 zapomniałam dodać, że należy unikać też nadmiernych ilości kopru włoskiego (a także uważac na koperek i inne przyprawy) albo najlepiej zupełnie zrezygnować przy niektórych dzieciach, czy to z picia samemu czy np podawania gripe water lub naparu z kopru - jest wiatropędny, no i te wiatry mogą być bardziej bolesne dla niemowlaka niż jego naturalne . Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: no to p.s. jeszcze 10.04.07, 21:55 Fergie, ale to szok, nie ?? Mały wył non stop przez 3 tygodnie, lekarz mu nawet Luminal już zapisał bo miewał fazy po 5-7 godzin. Bałam się cokolwiek do gęby wziąć, żeby mu nie zaszkodzić, ale w życiu bym nie pomyślała że to może być od tego gówna ! Przez przypadek się dowiedziałam, koleżanka podpowiedziała i nagle miałam nowe dziecko... Niestety zdaje się że ta wiedza jest mało powszechna Odpowiedz Link Zgłoś
margoo27 Re: Espumisan na kolki 10.04.07, 22:41 a w jaki sposób to podawałaś i w jakich dawkach?? Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Espumisan na kolki 11.04.07, 07:49 Heh, no zabij mnie a nie pamiętam. Chyba 6 czy 8 kropli, ale nie pomnę ile razy dziennie. Radziłabym siostrze pójść do lekarza i dopytać, zresztą wydaje mi się, że Espumisan dla dzieci jest na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
souss Re: Espumisan na kolki 12.04.07, 14:48 Espumisan dla niemowląt nie jest na recepte, mojej malej podawalam i nie pomagal ale za to tez bez recepty mozna kupic infacol ktory zaskutkował w naszym przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
leda81 Re: Espumisan na kolki 12.04.07, 18:40 mój synek kiedyś całą noc nam stękał wiec następnego dnia pojechaliśmy na pogotowie. Lekarz stwierdził że to kolka, choć wg mnie objawy na to nie wskazywały (mały nawet nie płakał). Espumisan podawałam przez 1,5 dnia i mały dostał prawdopodobnie od tego biegunki. Moja pediatra powiedziała potem, że to możliwe, bo lek zawiera cukier. na szczęście mały ma już 5 m-cy i żadnych kolek od tamtego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
grace79 Re: Espumisan na kolki 12.04.07, 23:24 Ja stosuje Espumisan i Acidolac (saszetki do rozpuszczania- bez recepty) i to działa, Odpowiedz Link Zgłoś
beatam123 Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 11:19 ja dawalam esputicon (to samo co espumisan tylko dla dzieci)- to sa kropelki. Odpowiedz Link Zgłoś
karina127 Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 17:26 Witam! Ja dawałam i daję mojemu małemu Espumisan w kropelkach od 1 miesiąca życia.Teraz szkrab ma 9 miesięcy i dalej dostaje,bo jak chciałam przerwać to jeszcze miał problemy z brzuszkiem. Spróbujemy przestać dawać za jakiś miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
honoratawww Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 20:33 Infakol. Po skończeniu miesiąca. Działa! Odpowiedz Link Zgłoś
jadzia1981 Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 20:56 Espumisan dawałam 4 razy dziennie po 5 kropelek - po skończeniu przez dziecko miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
madzonga00 Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 21:45 Epsumisan, Esputicon i Infacol mają praktycznie ten sam skład, tyle, żę Infacol jest w zawiesinie i niektóre dzieci nie chcą tego łykać. Ja dawałam moim dziewczynom kiedy miały ostre kolki po 5 kropli w dzień a wieczorem do mleka 10 kropli. Generalnie działało a przynajmniej łagodziło objawy. Polecam też na mocne kolki czopki Viburcol, są homeopatyczne, dziecko się upakaja i ty tez w końcu możesz odpocząć Odpowiedz Link Zgłoś
monika2584 Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 23:15 hej ja podawalam esputicon poniewaz espumisan jest od 1 miesiaca a esputicon o 2 tygodnia.Daje sie go po kropelce rano i wieczirem.Do tego dawalam herbatke plantex ktora podaje sie wieczorem do mleka lub tylko z woda.Pierw lagodzilo to objawy kolki a pozniej nie wystepowaly.Mozna kupic go w aptece na saszetki jedna kosztuje 1zl.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna2507 Re: Espumisan na kolki 13.04.07, 21:58 Używaliśmy Infacol, niestety bezskutecznie. Spróbujemy teraz Esputicon, może zadziała.Pediatra zapisała również Debridat i poleciła stosować razem z pozostałymi lekami. Dzięki za info odnośnie herbatki laktacyjnej, może mojej Nataszy też to szkodzi? Od jutra odstawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda-ac Re: Espumisan na kolki 15.04.07, 22:21 witam! Dawalam Espumisan - łagodził kolki; i Plantex -dostępny w aptece też pomagał. Odpowiedz Link Zgłoś
rybcie1 Re: Espumisan na kolki 17.04.07, 15:58 Ja od pierwszego miesiaca dawalam wode koperkowa,mozna kupic w aptece,bardzo pomogla Odpowiedz Link Zgłoś
kasia12327 Re: Espumisan na kolki 18.04.07, 14:09 u nas espumisan też sie nie sprawdził, już bardziej rzeczywiście pomogła woda koperkowa (gripe water) Odpowiedz Link Zgłoś