Dodaj do ulubionych

trzydniówka

15.04.07, 16:26
Czy wasze dzieci miały trzydniówke i czy po niej wystąpiła wysypka? Czy
lekarze dają na to jakis antybiotyk?
Obserwuj wątek
    • aaania79 Re: trzydniówka 15.04.07, 16:32
      My teraz przechodzimy trzydniówkę...
      Byłyśmy dzisiaj u lekarza dostała leki homeopatyczne i nic więcej
      pozdr
      • patyczako Re: trzydniówka 15.04.07, 17:06
        wysypka oznacza koniec 3-dniowki wiec po co antybiotyk?
    • falasarna Re: trzydniówka 15.04.07, 17:27
      3 dni gorączki, 4. dnia plamista wysypka, która znika po kilku dniach, koniec.
      po co antybiotyk? na wysypkę? wysypka po 3dniówce chyba nie zagraza życiu, z
      tego co wiemsmile

rada, jaka mogę dać, to szybka analiza moczu i bad. CRP w 1. dniu gorączki, bez
      czekania co będzie po 3. dniach. taki obraz poozwoli na podjęcie decyzji o
      antybiotyku, powodów gorączki są setki
    • kleopatra801 Re: trzydniówka 15.04.07, 17:29
      pytam bo nam przepisali antybiotyk
    • kropka57 Re: trzydniówka 15.04.07, 19:26
      skąd wiecie,że to trzydniówka? Czekacie 3 dni na rozwój wydarzeń? Gdy moja mała
      miała bardzo wysoka gorączke, poleciałam do lekarza od razu.Na drugi dzień
      zresztą było juz lepiej.
    • honoratawww Re: trzydniówka 15.04.07, 20:10
      Kiedy syn miał trzydniówke lekarka podała antybiotyk ze względu na czerwone
      gardło. Po 2 dniach dostał wysypki i pojechaliśmy do sprawdzonego, dobrego
      lekarza. Powiedział że to trzydniówka, która jest zakażeniem wirusowym a nie
      bakteryjnym i antybiotyku się ni podaje. Kazał zbadać krew i mocz, dla pewności
      i zapisał przeciwgorączkowe.
    • magdulichaa Re: trzydniówka 15.04.07, 20:13
      właśnie jesteśmy po ...przez 3 dni gorączka 39 stopni na 4 dzień wysypka jakby
      ktoś na dziecku grysik wysypał lekarz przepisał na ibufen calcium, i clemastinum
      • judyta10 Re: trzydniówka 15.04.07, 20:45
        U nas trzy dni gorączki a wysypka dopiero na szósty dzien bez antybiotyku
        gardło też czerwone ale to ponoć normalne.
        • tama27 Re: trzydniówka 15.04.07, 21:15
          U nas tez 3 dzien goraczka i czekam na wysypke. W piatek bylysmy u lekarza mocz
          ok. gardlo tez. Diecko marudzi mam nadzieje ze jutro bedzie dobrze. Jutro
          wybiore sie do kontroli
        • tama27 Re: trzydniówka 15.04.07, 21:16
          Musi wystapic na czwarty dzien wysypka ?
    • kleopatra801 Re: trzydniówka 15.04.07, 22:23
      moja mala zaczela goraczkowac wiec myslelismy ze to moze na zeby,ale potem
      stwierdzilismy ze to trzydniowka ,potem jak ja wysypalo poszlam do przychodni
      do lekarza bo nie wiedzielismy nic o wysypce .pani doktor potwierdzila
      trzydniowke i na zaczerwienione gardlo odrazu dala antybiotyk do tego dosc
      silny.nie podalismy go dziecku bo stwierdzilam ze tylko ze wzgledu naa czerwone
      gardlo nie bede ja faszerowala antybiotykami(wczesniej nigdy nie brala)Po
      dwuch dniach na kontroli pani doktor stwierdzila ze dziecko jest zdrowe i
      odwoluje chorobe(bez antybiotyku)wiec po co byl ten antybiotyk?
      • phantomka Re: trzydniówka 15.04.07, 23:16
        Moze myslala, ze to zapalenie gardla, ktore czesto tez powoduje wysoka goraczke?
        U nas tak bylo ostatnio - dwa dni goraczka ponad 39 st. trudna do zbicia, ale
        tez gardlo bardzo czerwone, najpierw corka byla prawie ze bez lekow, ale po
        kilku dniach trzeba bylo jednak wlaczyc antybiotyk, bo zapalenie bylo coraz
        brzydsze. Takze lekarka pewnie "profilaktycznie" chciala Was potraktowac, co
        nie jest zbyt madre, w koncu antybiotyk to nie witaminki.
    • kiniamum Re: trzydniówka 15.04.07, 23:21
      trzydniowki sie nie leczy trzeba ja po prostu przejsc.. podaje sie cos na zbicie
      goraczki i tyle.. wysypka wystepuje teoretycznie zawsze-nie wiem jednak ja w
      praktyce..
      • falasarna Re: trzydniówka 15.04.07, 23:48
        za pierwzszym razem lekarz kazał czekać na skutki gorączki po 3 dniach, ale go
        nie posłuchałam, tylko zrobiłam dziecku pryw. badania i uratowałam mu nerki
        dzięki antybiotykom no i oczywiście zmieniłam lekarza, trzydniówka wyszła po
        czwartym ataku gorączki, badania niczego nie wykazywały, dlatego czekałam, przy
        trzydniówce antybiotyk to głupota, dlatego warto robic badania od razu, wtedy
        wiadomo co się dzieje i czy warto czekać te dwa dni zbijając gorączkę.
        antybiotyk to ostateczność, ale czasmi szybko podany działa cuda, po
        stwierdzonej trzydniówce lekarzowi przepisującemu antybiotyk wystarczy
        podziękować i szukać innego
        • kowalikm Re: trzydniówka 16.04.07, 07:34
          U nas było to samo. Objawy jak trzydniówka tzn. gorączka ok. 40 st.. Na
          pogotowiu lekarz kazał zrobić badania moczu. Okazało się, że ostry stan zapalny
          układu moczowego (innych objawów jak np. uszy nie było). Ostatnio było to samo,
          z tym że badania moczu nic wykazały. Po trzech dniach inne dziecko - gorączka
          ustąpiła zupełnie. Zrobiłam na wszelki wypadek raz jeszcze badanie moczu -
          czysto. U nas wysypki nie było, a jeśli to bardzo mała - ja jej nie zauważyłam.
          Słyszałam, że w niektórych przypadkach może tak być. Poza tym jest to znaczącej
          większości 3dniówka. Ale czytałam, że gorączka może się utrzymywać też np. 4
          dni, a po niej wysypuje. Generalnie, moim zdaniem, badanie moczu to podstawa.
          Wysoka gorączka to objaw zbyt wielu chorób, żeby czekać bezczynnie 3 dni. Z
          drugiej strony zaaplikowanie antybiotyku małemu dziecku "na wszelki wypadek" też
          nie jest normalne...
      • emgg Re: trzydniówka 16.04.07, 08:24
        trzydniówka dla silnych dzieci to nic strasznego... moja miała tylko dwa dni
        temperaturę ok 38 później 2 dni wysypki i obeszło się bez bez lekarzy którzy za
        dużo wiedząwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka