Dodaj do ulubionych

39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies.)

27.04.07, 20:04
Zastanawiam sie po telefonie do naszej lekarki) czy to mogą być zęby? Nie ma
zadnych objawów, nie kicha, nie kaszle, nie ulewa... tylko nagle ta gorączka...
Obserwuj wątek
    • zuzalus Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 27.04.07, 20:06
      Może trzydniówka a może zęby choć to trochę wysoka gorączka a jak z dziąsłami??

Ola
      • to_ja_majka Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 27.04.07, 20:09
        Mały wszystko gryzie ale nie zauważyłam aby miał rozpulchnione dziąsła. Ale jak
        mu jedynki wychodziły to marudził marudziła a potem nagle trach i były... też
        nie widzialam wielkiego rozpulchnienia...

A trzydniówka -> to mogę dawac paracetamol? czy leciec do lekarza?(na razie
        tylko dzwonilam...)
    • 5_monika Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 27.04.07, 20:09
      mogą być
      zęby
      inf.wirusowa
      przegrzanie i szybkie ochodzenie
      trzydniówka
      rozwój czegoś gzie wyst.później objawy
      ????
      • zuzalus Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 27.04.07, 20:11
        Daj coś na zbicie temperatury oczywiście bo gorączka szybko u takich maluchów
        rośnie. Z trzydniówką nie leciałabym do lekarza szczególnie że dziecko ma
        temperaturę i masz możliwość konsultacji telefonicznej z pediatrą. Poczekaj do
        rana, obserwuj daj coś na gorączkę.

Pozdrawiam
        Ola

P.S. poczytaj o trzydniówce dużo o tym na tym forum.
      • to_ja_majka Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 27.04.07, 20:12
        o wlasnie przegrzanie... bylam cały dzień w pracy z małym była Babcia, a ona mi
        go ubiera jak na syberie (śpiochy+body+bluza polarowa+spodnie polarowe i czapka
        WĘŁNIANA wrrrrrrrrrrrr... uważa ze to ja za słabo go ubieram...)
        • 5_monika Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 27.04.07, 20:17
          to mierz często tempeperaturę, jak uznasz że wys. to podaj paracetamol-ja
          podawałam dopiero przy 39 st., ale to zależy od tego jak się czuje dziecko z
          gorączkąnajszybciej działają jednak chłodne okłady na łydki
          jeśli podejrzewasz infekcję to możesz podać Oscillococinum
          pzdr
    • majcik12 Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 27.04.07, 23:04
      dla mnie to wygląda na trzydniówkę ale dla pewności rano zrobiłabym badanie
      ogólne moczu by wyeliminować bakterię. Mojej niuni na zbicie temperatury pomógł
      ibufen (podobno jest najlepszy) po podaniu temp. spadła po kilku minutach....ja
      nie czekałam z podaniem leku do 39 stopni...dziecko może dostać drgawek jeśli
      zaczyna rosnąć to należy podać
      • to_ja_majka Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 29.04.07, 09:25
        Dziś w nocy wezwałam pogotowie bo miał powyżej 40 stopni...

Chyba mimo wszystko pójde jutro do przychodni zbadać mocz. Czy musze mieć jakiś
        pojemnik na ten mocz? nie mam żadnego...i czy u małego dziecka też trzeba "na
        czczo"?
        • zuzalus Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 29.04.07, 09:47
          Ojej to Biedaczysko a co powiedział lekarz z pogotowia???
          Jeśli chodzi o mocz to w aptece dostaniesz takie woreczki do pobrania moczu u
          dzieci no i kup pojemnik bo później musisz go przelać, ja nie robiłam tego na
          czczo u Małej. Życzę dużo zdrowia.
          Ola
          • komyszka Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 29.04.07, 10:24
            ja stawiam na 3-dniówke. młody przechodziła 2 tyg. temu. temp. 40 stopni. po 4
            dniach wysypka. dodatkowo dołączyło sie zapalenie gardła.
            na tak wysoką t. polecam coś w czopkach. dodatkowo schładzać główkę, pachwiny i
            paszki okładami (na pachwiny uwazac aby nie przeziebic pecherza tzn. okładać
            TYLKO pachwiny).
            co do moczu. nie używaj woreczków. absolutnie. żadnego przelewania. przede
            wszystkim DOKłADNIE podmyj córcie, zdezynfekuj też np rivanolem. i łap
            bezpośrednio do pojemniczka, najlepiej ze środkowego strumienia (choć
            niekoniecznie). fakt-nie musi być na czczo ale dobrze jest zlapac mocz poranny.
            choc tez nie ma musu. EWENTUALNIE wyparz dokłądnie jakąś miskę- najlepiej
            szkalną i tam łap mocz. wiem- jest ciezko. przechodziłam to "Łapanie" kilka razy
            z synkiem (mówiac szczerze jak ma T i żadnych innych objawów ja zawsze daje mocz
            na ogólne i posiew) ale co robić. bedzie dobrze.pozdrawiam!
            • teresaania Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 29.04.07, 11:13
              Mam chyba podobny problem. Moja córeczka (9 miesięcy)od wtorku w nocy
              gorączkowała do piątku w nocy i była cały czas na czopkach przeciwgorączkowych.
              Żadnych innych objawów nie miała. U lekarza byłam pierwszy raz we środę i
              stwierdził gardełko zaczerwienione i dał wapno i eurespal, cebionC. Od piątku
              gorączki nie ma. Drugi raz byliśmy w piątek - lekarz zalecił antybiotyk. Dał
              augmentin. Wczoraj rano córeczka obudziła się z wysypką. Była na szyi trochę w
              pachwinach, potem zauważyłam na brzuszku a po południu na głowie pod włosami
              czole plecach - taka wysypka przechodząca w plamki. Zadzwoniłam do lekarza i
              powiedziałam , że mała ma wysypkę a on na to żeby odstawić antybiotyk bo pewnie
              jest na niego uczulona i jechać do lekarza z opieki całodobowej. pojechaliśmy -
              tam dyżurujący lekarz zmieniła antybiotyk na inny i tyle. Dzisiaj są plamy duże
              - rano się pojawiły nawet na nózkach. Odstawiłam antybiotyk. Nie wiem czy dobrze
              i jutro pójdę znów do lekarza chyba, że dziś się cos pogorszy.
              Czy to może być trzydniówka? Czy stosuje się na nią antybiotyki?
              • brunette23 teresaania... omijaj tych lekarzy szerokim łukiem! 29.04.07, 12:18
                to była trzydniówka, choroba wirusowa, na wirusówki nie stosuje się
                antybiotyków... karygodne błędy obu lekarzy!!!
                • teresaania dzięki za odp 29.04.07, 21:07
                  dzięki za odpowiedź
                  wszystko wskazuje na to że to jest trzydniówka - zobaczymy co powie jutro lekarz smile
            • kita_76 Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 30.04.07, 17:19
              Czemu wlasciwie nie powinno sie stosowac woreczkow ktore sa przeciez sterylne i
              specjalnie w tym celu produkowane? Dlaczego lepsze sa pojemniki? Ja z moja mam
              np problem z pobraniem mozcu i nie wyobrazam sobie lapania do pojemnika,
              pzdr
    • teresaania Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 29.04.07, 11:14
      Napisz co to było - dzięki
    • brunette23 trzydniówka... 29.04.07, 12:23
      po trzech dniach gorączka powinna spaść zupełnie i pojawić się wysypka, zbijaj
      gorączkę gdy powyżej 38 stopni, nie zgadzaj się na antybiotyk (jak tu czytam o
      lekarzach którzy na wirusówki antybiotyki przepisują to mnie krew zalewa)...
      dużo zdrówka życzymy! smile
      • to_ja_majka Re: trzydniówka... 29.04.07, 21:37
        Mały wieczorem znów miał 39. Jutro ide do lekarza. Lek. z pogotowia kazał dawać
        cebion, wapno i paracetamol w czopkach. Ale mały ma biegunkę (biedny aż pupa
        czerwona nigdy tak nie miał)
        • komyszka lekarz powinien przyjechac! 30.04.07, 07:25
          a nie ty z dzieckiem z taka T chodzić po przychodniach. dzwonisz rano i
          zamawiasz wizyte domową. trzymajcie sie ciepło i zdrówka zycze!
    • gosia2122 Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 30.04.07, 08:01
      Drogie Mamy
      Wczoraj po kąpieli synek wydawał mi się bardzo ciepły. Myślałam ze to przez
      to ze kapałam go w cieplutkiej wodziesmile a w domu tez mamy bardzo gorąco.
      Jednak się pomyliłam, zmierzyłam temperaturę a tu 38,5sadZadzwoniłam do naszej
      lekarki, kazała podać czopek i obserwować małego. Jednak po godzinie od
      podania gorączka wciąż się utrzymywała. Wezwałam lekarkę do domu, posłuchała
      małego-oskrzela i płuca czyste (chyba? nic nie mówiła, uszy sprawdziła i na
      końcu gardło. Kazała pootwierać okna i robić małemu ziemne okłady na głowę.
      Jak gorączka to tylko zbijać zimnem. Powiedziała ze zapalenie gardła właśnie
      się zaczyna i jak płakał to pojawił się mały katarek. Mały dostał antybiotyk,
      ibufen na gorączkę, maść do noska.
      • gosia2122 Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 30.04.07, 08:02
        tak pisałam 1,5 tyg. temu
        • gosia2122 Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 30.04.07, 08:03
          synek cały dzien był pogodny, nic nie wskazywało na chorobe
    • haniaimaja Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 30.04.07, 09:41
      Ja nie czekalabym na objawy 3 dniowki. U nas identycznie sie zaczelo, 39,5 -
      zbijanie paracetamolem (lekarz w przychodni odeslal nas z informacja ze to 3
      dniowka i trzeba czekac na wyspyke) w nocy goraczka skakala co 3 h od podania
      paracetamolu a nastepnego dnia juz bylo 40,5 o 9 rano - szybciutko pojechalismy
      do szpitala a tam okazalo sie, ze to zapalenia drog moczowych i dod
      odmiedniczkowe zapalenie nerki - tak wiec antybiotyki i 10 dni w szpitalu - ale
      juz jest OK. Jakbym czekala to moze nie skonczyloby sie to tak szybko.
      Nie pisze zeby Cie straszyc ale nie ma co czekac - po to mamy ubezpieczenie
      zeby z niego korzystac
      • e.zielinska Re: 39,5 gorączki i żadnych objawów innych (8mies 30.04.07, 16:56
        U mnie mały miał zapalenie gardła i sprawa przebiegała jak opisywana
        trzydniówka. Teraz maly ma wysypkę. Jak długo taka wysypka może potrwać i co
        stosujecie na wysypkę ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka