Dodaj do ulubionych

załamanie!

10.05.07, 14:24
Jestem w ciąży (35 tydz.), dziecko ma złożoną wadę serca (pojedyncza
komora,TGA,VSD).Mieszkam w Krakowie,a obecna sytuacja w Prokocimiu związana z
prof. Malcem zdruzgotała mnie.Wprawdzie zespół jego operuje,ale co dalej nie
wiadomo.Nikt z lekarzy nie jest w stanie na to pyt. odpowiedzieć.Czekam na
odp.zespołu,czy po porodzie 08.06. podjęliby się sami ewentualnej
operacji.Wszystko się ciągnie,a ja jestem załamana.Już brak mi sił na dalsze
kroki, nie wiem, co mam dalej robić,czy szukać innego ośrodka i tam też rodzić
np. w Łodzi.Jakie są procedury przyjęcia,już niewiele czasu.W wolnej chwili
pomódlcie się za mojego synka i siłę dla mnie.Aga
Obserwuj wątek
    • madzia8310 Re: załamanie! 10.05.07, 14:51
      Nie wiem co powiedzieć....rozumiem Twój strach. Ja mam synka po TGA, nie
      wiedziałam w ciąży że ma wadę serduszka więc nie miałam wyboru ośrodka który
      miał leczyć mojego malucha. Rodziłam w Poznaniu, operował mojego synka prof.
      Wojtalik. Moim zdaniem to świetny specjalista. Nie wiem jakie są warunki
      przyjęcia dziecka na operacje. Nasz maluch ten szpital miał po prostu
      najbliżej...
      Mam nadzieję że sytuacja szybko się unormuje i będziesz wiedziała gdzie Twój
      maluszek będzie leczony. Trzymam mocno kciuki i pomodlę się o jego zdrowie....
      Powodzenia
      Magda mama Filipka TGA,PS
    • emka72 Re: załamanie! 10.05.07, 14:59
      WitaJ!
      Proponuje poczekac na decyzję krakowskiego zespołu. Niewątpliwie bardzo ważne w
      waszej sytuacji jest to, że jesteście z Krakowa i zawsze to "na miejscu",
      blisko domu i synka. My do Krakowa mieliśmy ponad 350 km i początki były
      niezwykle trudne. Nie to jest jednak najważniejsze.Istotą sprawy jest to, aby
      wasz synek był w najlepszych rękach , nawet jeżeli mielibyscie jechać na tzw.
      koniec swiata. Proponuję porozmawiac z rodzicami , których dzieci z TGA były
      operowane w Łodzi. Duzo mówi się , że Łodź specjalizuje się w przełożeniu
      wielkich naczyń i maja wspaniałe wyniki.Nie ujmując niczego krakowskim
      specjalistom. My zawdzięczamy im zycie naszego syna. Pozdrawiam

Monika - mama Kubusia z HLHS po trzech operacjach www.sercedziecka.org.pl/
      • mrowka517 Re: załamanie! 10.05.07, 17:18
        A czy wiadomo kiedy zapadnie ta decyzja?? mysle, ze jesli "na dniach" to
        faktycznie warto poczekac... ale jesli bedzie sie to wszystko przeciagac??
        ja z calego serca polecam profesora Molla... z uwagi na to, iż w ciazy
        dowiedzialam sie o wadzie serca coreczki (DORV, TGA, VSD, ASDII, PS) rodzilam w
        Łodzi, bezposrednio w ICZMP (2 tyg przed terminem zalecono mi sie tam stawic),
        tak wiec po 2 dniach od porodu przejechalam tylko meleksem podziemiami do hotelu
        dla matek i juz moglam czas spedzac z dzidzia.. W Łodzi mozesz liczyc na fachowa
        opieke lekarzy i ich profesjonalizm! Co do formalnosci to konieczne bylo
        skierowanie do kliniki matczyno-plodowej. Dziecko po porodzie trafilo na oddzial
        noworodkowy skad nastepnego dnia przetransportowane zostalo na oddzial
        kardiologii. Bede trzymac kciuki zeby wszystko bylo dobrze!!!
        Pozdrawiam!

Maja mama Ady
        • agadoktor Re: załamanie! 10.05.07, 18:12
          Mam nadzieję,że dowiem się jutro,choć kto to wie,bo takie jest zamieszanie.Cały
          czas dzwonię do nich i sie przypominam.Jeśli będzie negatywna odp.to będę
          faktycznie próbowała skontaktować siż z Łodzią.A jeżeli mi się nie uda,to urodze
          pewnie w Krakowie,a potem dziecko ewentualnie będa transportować gdzie
          indziej.Wolałabym jednak tego uniknąć i urodzić dziecko w tym samym mieście,co
          ośrodek kardiochirurgii.Maja, a jak się ma Twoja córcia?
          • mrowka517 Re: załamanie! 10.05.07, 18:21
            Adula - odpukac - ma sie dobrze, we wtorek bylysmy na kontroli i wszystko jest w
            porzadku, mamy na miejscu kontrolowac saturacje i za dwa miesiace zrobic jej
            morfologie. oczywiscie caly czas musimy ja obserwowac, bo mozliwe, ze bedzie
            musiala zostac poddana drugiej operacji zespolenia systemowo - plucnego (mam
            ogromna nadzieje, ze unikniemy tego). poza tym duzo sie usmiecha i zaczyna cos
            po swojemu mowic smile licze, ze szybko wyjasni sie wszystko u Ciebie Aga!!
            Pozdrawiam i zycze duzo zdrowka i spokoju!!

Maja mama Ady
            • agadoktor Re: załamanie! 10.05.07, 18:27
              To cieszę się,że z córcią jest dobrze.A Tobie dzięki za słowa otuchy.Przeżywam
              całą ta sytuację bardzo,ale pomimo chwil zwątpienia i bezsilności,nadal mam
              nadzieję,że niezaleznie gdzie urodzę dziecko trafi pod opiekę fachowców.Mam
              nadzieję,że wszystko sie szybko wyjaśni,bo czasu jest niewiele.Gdybym chciała
              załatwiać cos w łodzi to praktycznie już,bo u mnie jest możliwe że urodzę
              wcześniej.Pozdrawiam
              • catherine73 Re: załamanie! 11.05.07, 12:47
                Cześć Aga! Dopiero dzisiaj przeczytałam o Twoim problemie. Wiesz że ja nie mam żadnych doświadczeń, wszystko przede mną, ale ja bym sobie zarezerwowała miejsce w Łodzi. Ja jestem po dwóch wizytach u prof. Respondek w Zakładzie Diagnostyki Wad Wrodzonych i mam już wystawione skierowanie do przyjęcia do Kliniki matczyno-płodowej na 21.05. ty pewnie też musisz tak podobnie. Ze skierowaniem zgłosić się na IP. Myśle że o szczegóły warto dopytac telefonicznie. Jakby co masz mój telefon, możemy porozmawiać. Napisz jaką podjęłaś decyzje. Pozdrawiam Kasia
                • mis_5 Re: załamanie! 11.05.07, 21:30
                  Witaj !!! Jestem mama Pauli ,moja córeczka tez ma przełożenie wielich naczyń i
                  bya operowana w Łodzi przez prof Molla,jest świetnym specjalistą,ciesze się ze
                  on ją operował i że trafiła do Łodzi dzieki niemu moja córeczka dostała druga
                  szanse.Polecam Ci Łódz,jest tam hotel dla matek wiec bedziesz w tym samym
                  budynku co maluszek jak urodzisz.Opieka jest naprawde profesjonalna.Pozdarwiam
                  Was i życze powodzenia,bedziemy razem z Paula trzymac za Was kciuki,nie
                  poddawaj się i bądź silna dla maluszka on bedzie Ciebio potrzebował.
                  • agadoktor Re: załamanie! 11.05.07, 21:37
                    W Krakowie wielki chaos,rozmawiałam dziś z lekarzem,który jeszcze operuje i
                    powiedział,że raczej w Krakowie mi dziecka nie zoperują.Dlatego wzięłam się
                    poraz kolejny w garść.W pon. jestem umówiona w Łodzi na przyjęcie do Kliniki
                    Medycyny Matczyno Płodowej.Być może już zostane do porodu,wyznaczonego na
                    08.06.,ale lekarz przewiduje,że mogę urodzić wcześniej.Mam nadzieję,że taka
                    decyzja jest dla mojego dziecka najlepsza.Dzięki za słowa wspracia.aga
                    • madzia8310 Re: załamanie! 11.05.07, 22:53
                      Trzymaj się Aga!
                      Zobaczysz będzie dobrze...życzę ci dużo siły a Twojemu maluszkowi dużo zdrówka!
                      Pozdrawiam cieplutko i czekamy na dobre wieści już z pobytu w Łodzi!
                      Magda mama Filipka TGA,PS
                    • tasiunia2 Re: załamanie! 11.05.07, 22:58
                      Trudno radzic w takich sytuacjach, ale wydaje mi sie, ze w obliczu niepewnej
                      sytuacji w Krakowie, podjelas sluszna decyzje. Najwazniejszy teraz dla Ciebie i
                      Twojego dziecka jest spokoj, a wiaze sie z tym pewnosc, ze Twoje malenstwo po
                      przyjsciu na swiat bedzie w rekach specjalistow. Moj synek (10 msc) ma wade
                      taka jak Twoje dziecko. Poczatkowo leczony i operowany byl w Poznaniu, teraz
                      jestesmy pod opieka Łodzi.
                      Życze duzo spokoju w tych ostatnich tygodniach przed porodem i szczesliwego
                      rozwiazania. Musisz wierzyc, ze wszystko bedzie dobrze! Pozdrawiam cieplutko.
                      Kasia
                      • barbarajarzabek Re: załamanie! 12.05.07, 00:16
                        Aga trzymamy kciuki, prof. Moll jest wybitnym specjlistą i napewno zapweni Ci
                        komfort spokoju. będę się modlić aby wszystko przebiegło bez powikłań.życzę Ci
                        dużo sił i spokoju.
                        • ewabib Re: załamanie! 16.05.07, 18:04
                          codziennie siedząc pod gabinetem profesora( mój mały jest na intensywnej)
                          słysze jak dzwonisz i co odpowiada Ci asystentka profesora, więc piszę.
                          Profesor Malec będzie w klinice w sobotę - 19 maja.
                          Moja rada - przyjedź i czekaj od rana.nie odmówił operacji innym czekającym
                          dzieciom i będzie operował w najbliższych dniach. walczymy, żeby nie odchodził -
                          bo to naprawdę wspaniały człowiek, pomimo całej sytuacji w która został
                          uwikłany.
                          Mój numer 502 0666 14 jesli chcesz porozmawiać.
                      • jupora Re: załamanie! 17.05.07, 14:28
                        Aga,teraz juz nie ma czasu na wahania, zwlaszcza, ze mozesz urodzic wczesniej. Z
                        tego, co piszecie na forum i z tego, co slyszalam, Lodz jest bdb osrodkiem. Po
                        co zyc w niepewnosci, czy prof. Malec bedzie, czy nie. Nie wiadomo, jak sie
                        uloza okolicznosci. Skoro sie umowilas w Lodzi, to jedz tam koniecznie.
                        Pozdrawiam,
                        Justyna, mama Julka (wspolna komora)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka