Dodaj do ulubionych

Płaskostopie u 4-latka

15.05.07, 20:57
Moj synek ma płaskostopie bylismy u ortopedy ktory twierdzi ze nic ne trzeba
robic a ja przeciez wi ze sa rozne cwiczenia..Pediatra i neurolog twierdza ze
płaskostopie jest duze i powinny byc cwiczenia.
Dzisiaj bylam na bilansie 4-latka i lekarka powiedziała ze do 6 roku zycia
nie robi sie nic i w zadnym wypadku zadnych wkładek ortopedycnych teraz bo
zrobie krzywde dziecku..Dla mnie to totalna bzdura ale juz sama nie wiem..
Obserwuj wątek
    • osmag Re: Płaskostopie u 4-latka 16.05.07, 08:09
      Koniecznie powinien ćwiczyć i najlepiej jak odpowiednie ćwiczenia pokaże wam
      rehabilitant. Należy je dobrać indywidualnie do problemu dziecka.
    • momeko Re: Płaskostopie u 4-latka 16.05.07, 08:15
      ale bzdura
      moja córeczka ma płaskostopie ma 3,5 latka
      nosi wkładki i buciki Postępu - dodatkowo ma rehabilitacje i ćwiczymy w domu
      widac poprawe,
      jak nic nie będziesz robiła - to będzie tylko gorzej
      skonsultuj to z innym pediatrą
      pozdrawiam smile
      • verdana Re: Płaskostopie u 4-latka 16.05.07, 16:58
        Trzech ortopedów powiedziło mi, ze wkladki sa fatalne - rozleniwiają stopy i
        pogłębiaja plaskostopie. Nosilam wkladki i cwiczylam całe dzieciństwo - bez
        żadnych rezultatów.
        Wielu ortopedów (a bylam nawet u profesora, bo stwierdzono b. ciężkie
        plaskostopie) twierdzi, ze nic po prostu zrobić się nie da - plaskostopie jest
        spowodowane niefizjologicznymi warunkami i trzeba machnąć ręka. Ja machnęłam -
        plaskostopie u moich dzieci cofnęło się nieco, tak samo jak u dzieci które
        ćwiczyły.
        • momeko Re: Płaskostopie u 4-latka 17.05.07, 10:14
          niestety nie zgadzam sie z tym
          oczywiscie zalezy jaka jest to wada - czy duza...
          ale jeden ortopeda kazał mi odsatwić wkładki taki znany w Krakowie ze o nim
          napisali w gazetach...po miesiacu widziałam pogorszenie zwróciłam sie z pomoca
          do rehabilitantów - oni stwierdzili ze musowo musi córcia nośić wkładki bo nic
          sie samo nie cofa ....
          a co do lekarzy to Ja im nie ufam w 100 % bo moga zaszkodzić czasem a nie pomóc
          to wiem z własnego przykładu
          pozdrawiam
    • smerfetka1981 Re: Płaskostopie u 4-latka 17.05.07, 09:47
      Bede szukała dalej kogos konkretnego bo zostaienie tego samemu sobie to
      nienajlepszy pomysł
    • mami7 Re: Płaskostopie u 4-latka 17.05.07, 10:19
      są płakostopia i płaskostopia wink
      mnie 4 lekarzy powiedziało to co Verdanie, absolutnie nie wkładkom i butom
      ortopedycznym.
      Na polecenie pediatry kupiliśmy kiedyś buciki Postępu, przed wizytą u ortopedy i
      specjalista zlecił nam jak najszybciej się ich pozbyć, bo tylko zaszkodzą dziecku.
      • attarrax Re: Płaskostopie u 4-latka 17.05.07, 11:12
        ja też byłam ze swoim skrzatem u ortopedy i powiedział żeby nic nie robić.
        rehabilitant był odmiennego zdania. Dał proste ćwiczenia - chodzić dużo boso i
        na palcach. Kupić/uszyć woreczki i napełnić kaszą i żeby maluch ćwiczył podając
        sobie woreczki z nóżki do nóżki. Nie wierzę, że to może zaszkodzić a
        płaskostopie nie leczone robi podobno szkody w kolanach, biodrach i na
        kręgosłupie, bo sa nierówne obciążenia
        • momeko Re: Płaskostopie u 4-latka 18.05.07, 08:15
          własnie !! ortopedzi nie każą nic robić wszystko samo wróci do normy, ale nie
          wiem dlaczego nie wiedzą ze od koslawych stóp mogą skoślawić sie kolana a
          nastepnie juz pojawia sie problem z biodrami a nastepnie kręgosłup
          i potem to juz zapóżno na buty wkładki
        • mami7 Re: Płaskostopie u 4-latka 18.05.07, 08:26
          no nie jest tak, że mamy nic nie robić wink dziecko ma się dużo ruszać, zlecono
          nam basen, chodzimy na rehabilitację, ale synek nie nosi ortopedycznych butów z
          wkładkami.
          Przecież lekarz nie machnął ręką, zleca pewne rzeczy ustala kontrolę.

Ja akurat mam idealne stopy, co nie przeszkadza mi mieć skoliozę. Mąż-paskudne
          płaskostopie, sylwetka idealna.
          Trzeba znaleść lekarza, któremu się zaufa. Dać dziecku szansę na dużo ruchu,
          kontrolować u tego dobrego lekarza i mieć rękę na pulsie.
          Znaleść złoty środek wink))
          • momeko Re: Płaskostopie u 4-latka 18.05.07, 09:21
            Ja nie ufam lekarzą bo już miałam kilka przykład złych diagnoz sad
            a gdyby nie wkładki i odpowiednie buciki to teraz już byłby problem z bioderkami
            byc może nasz przypadek jest cięższy niż innych i dlatego wkładki i buciki są
            niezbędne
            dziele sie tutaj swoimi doświadczeniami - a mam ich troche jeśli chodzi o
            lekarzy a w tym o ortopedów było ich chyba 5 i każdy mówił cos innego - porażka
            • mami7 Re: Płaskostopie u 4-latka 18.05.07, 10:35
              też byłam już u 5 ortopedów i w tym jednym się akurat zgadzali, nie dawać
              wkładek i butów ortopedycznych.
              my się różnimy jednym, ja nigdzie nie napisałam, że to jedyna i słuszna
              "prawda"! a Ty uważasz, podobnie jak większość lekarzy, że jedynie Twoja wersja
              jest słuszna.
              buty ortopedyczne można profilaktycznie kupić dziecku, skoro się to komuś wydaje
              słuszne. natomiast odpowiednie wkładki musi dobrać już lekarz.
              leczy się przecież odpowiednio dany "przypadek".
              • momeko Re: Płaskostopie u 4-latka 23.05.07, 23:24
                nigdzie nie napisałam ze moja racja jest tylko słuszna i prawdziwa i tak nalezy
                postępować...
                wiem jedno bez wkładek byłaby katastrofa - akurat w naszym przypadku
                i widze to nie tylko ja ale rehabilitanka która masuje córci nóżki,
                a wkłdaki oczywiscie są odpowiednio wyprofilowane i dobrane do wady stopy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka