3lato 22.05.13, 10:39 Chcielibyśmy w te wakacje odwiedzić wyżej wspomniane miejsce wraz z dzieckiem 8 letnim. Zastanawiamy się jednak czy nie jest za młody, czy da rade? Co sądzicie? Odpuścić sobie na rok, dwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jusytka Re: Słowacki Raj 22.05.13, 18:21 Da sobie radę, 8 lat to świetny wiek na wszelkie wędrówki po górach i wąwozach. Moje chłopaki były młodsze, kiedy przeszły Suchą Belę, podobało im się Teraz, kiedy są już nastolatkami zaczynają marudzić i niechętnie zdobywają z nami szczyty, ale w wieku ok. 8 lat, śmigały po górach i miały z tego frajdę Słowacki Raj to cudowne miejsce, byliśmy pod wrażeniem! Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Słowacki Raj 23.05.13, 11:10 Ja przeszłam Suchą Belę i Hornad i uważam, że absolutnie nie nadaje się dla dzieci!!! żadnych! Będzie dorosły to sam zdecyduje czy chce się narażać czy nie. Ja bym tam dziecka nie zabrała. Zdjęc w necie jest tysiące, obejrzcie, zdecydujcie. Pamiętajcie jednak, że odwrotu nie ma, to droga jednokierunkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelminaslimak Re: Słowacki Raj 23.05.13, 11:40 Ja może aż tak drastycznie bym się nie wypowiedziała, ale czy jesteś pewna, że Twoje dziecko nie ma lęku wysokości? Że nie będzie się bało drabinek, przepaści? Jeśli jesteś pewna, to 8-latek się nadaje. Jeśli nie wiesz, to nie wybieraj eksponowanych tras, bo możesz dziecię na wieki wieków do gór zrazić. Przeważnie dzieci lubią takie miejsca, ale ja sama mam lęk wysokości i wiem czym to grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Słowacki Raj 23.05.13, 15:54 Ja bym wzięła uprząż, żebys mógł dziecko podpiąć do siebie na linie. Generalnie jeżeli młody nie ma lęku wysokości, to powinien być w stanie przejść większość szlaków i pewnie będzie mieć z tego frajdę, ale tak jak ktoś już pisał - to są szlaki jednokierunkowe; jeśli dostanie ataku paniki na drabinkach, to nie ma jak wrócić... A poza tym jak byłam parę lat temu, to nie wszystkie drabinki / haki / itp. były dobrze utrzymane, część się trochę kiwała... Stąd ta uprząż. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Słowacki Raj 23.05.13, 21:35 Sama uprząż i linki nie wystarczy, trzeba taką uprząż również zafundować dziecku i to taką na miarę, Jest to jakieś rozwiązanie dla spanikowanych rodziców, choć nieco kosztowne. Sprawdzi się tez na tatrzańskich szlakach. Pragnę dodać, że Sucha Bela ma tylko fragmenty nieco eksponowane, zdecydowana większość jest bardzo prosta do przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
agiq Re: Słowacki Raj 23.05.13, 19:44 Ja wprawdzie w Słowackim Raju jeszcze nie byłam (kiedyś sie pewnie wybiorę), ale gdybyscie jednak zrezygnowali z powodu tego ze 8 latek za mały (lub innego) to polecam w zamian wypad w Małą Fatrę. W Janosikowych Dierach także są trasy wąwozami z drabinkami i łańcuchami ale do zrobienia z dziećmi, chodziliśmy z 6-latkami. Odpowiedz Link Zgłoś