marietta100 01.06.07, 15:32 czy majac półpaśca i karmiac 2 razy dziennie piersia mozna zarazic 3 miesieczne niemowle? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nataliak9 Re: półpasiec 01.06.07, 16:04 myślę że tak. ja zaraziłam się półpaścem w pracy od koleżanki z pokoju z drugiego końca korytarza, nie trzymałam ją nawet za rękę a nasze kubki myła zmywarka. koleżanka z piętra niżej tez była chora więc myślę, że to się roznosi przez powietrze. najlepij karm w maseczce i zapytaj się koniecznie lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
pasikonik10 Re: półpasiec 01.06.07, 18:29 ale czym zarazić? rozumiem ze ospą wietrzną., tak? Myślę ze nie- w końcu dostaje twoje przeciwciała...A ty ospę juz przechorowałaś Odpowiedz Link Zgłoś
mimusia07 Re: półpasiec 01.06.07, 18:48 "Zarażenie się samym półpaścem jest wątpliwe, Kontakt z wydzieliną może jednak spowodować zachorowanie na ospę wietrzną (u osoby, która nie chorowała lub nie była szczepiona)" Znalazlam te wiadomosc w wikipedii.. ale jesli chodzi o niemowle to skontaktowalabym sie z lekarzem. Zycze Wam zdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
lisabette Re: półpasiec 01.06.07, 21:15 Półpasiec wywołuje ten sam wirus co ospę wietrzną, więc jesteś w trudnej sytuacji, żadna maseczka tu nie pomoże. Jeśli nie jest już za późno to skonsultuj się z pediatrą, bo nie życzę nikomu ospy a co dopiero takiemu maluszkowi - w tym wieku ospa może być bardzo niebezpieczna ! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka13_1975 Re: półpasiec 01.06.07, 22:03 Może sie zarazić ale ospą wietrzna (ten sam wirus wywołuje ospę i półpaśca)choć wcale to nie jest przesądzone. Ja nie miałam ospy wietrznej, mój synek przyniósł ją z przedszkola i mimo tego że z nim spałam i smarowałam to sie nie zaraziłam a dodam że byłam 38 tygodniu ciąży z córeczką, także przeżyłam chwilę grozy (miałam robione badania na przeciwciała). Ostatnio mój kochany miał półpaśca i sie nie zaraziłam i córeczka 16 m-cy również. Także nic nie jest przesądzone pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ola75101 Re: półpasiec 02.06.07, 14:28 w pierwszym połroczu dzieci raczej ospy nie łapią jeżeli są karmione piersią. Może wam się uda nie zarazić. Dużo zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś