Dodaj do ulubionych

Salmonella

02.06.07, 10:19
Moj synek ponad tydzień temu zatruł się Salmonellą (wyszło z badania kału).
Biegunka (bez wymiotów) trwała 5 dni, temperatura 4 dni. Miał podawane
jedynie probiotyki, był dobrze nawodniony. POtem objawy ustąpiły na 5 dni a
od wczoraj ma temperaturę 37,5-38 i żadnych innych objawów. Lekarz twierdzi
że może to być nawrót temperatura od tej bakterii, przepisała Bactrim i
kazała obsewrować. I tutaj mam wątpliwość czy po 5 dniach od ustąpienia
objawów może wrócić temp od salmonelli bez żadnych innych objawów ? Nie za
bardzo wierzę mojej lekarce badanie w kierunku salmonelli też wykonywałam na
własną rękę gdyż skierowania się nie doprosiłam. Może ktoś miał podobne
objawy ?
Obserwuj wątek
    • gan33 Re: Salmonella 02.06.07, 11:42
      A może dziecko ma jakąś inną infekcję, np. przeziębienie. Temperatura przy
      salmonellozie może być oczywiście, chociaż leczenie było poprawne. Nie wiem jak
      węzły chłonne- czy są powiekszone. Baktrim też niektórzy lekarze pepisują na
      salmonellozę ale zwykle nie jest konieczny. Z jednym się zgodzę - obserwuj
      dziecko i patrz czy nie pojawią się inne objawy, np. bule brzucha, powiększone
      węzły chłonne itd.
    • olima17 Re: Salmonella 04.06.07, 14:24
      witam-wczoraj po tygodniu pobytu szpitalnego wyszlismy do domu-salmonella-
      objawy takie jak u ciebie z tym że mój mały w ogóle nie chciał pic temperaturę
      miał do 40 stopni, a pierwsze rozpoznanie brzmiało-angina!- po podaniu zinatu
      (przez jedna dobe)powrócil do normy, ale kolejne dni wróciły z koszmarna
      biegunką i wymiotami-Zinat rzecz jasna odstawiłam i pojechałam do szpitala ,
      tam po dwóch dobach obserwacji i nawadnianiu kroplówkami włączono właśnie
      Baktrim-REWELACJA!!!!Je, pije, kupy normalne, a badanie na posiew wykazało
      salmonellę typu D.OD wczoraj jesteśmy w domu , mały wraca do normy, ale
      obowiązuje nas dieta i za dwa m-ce kontrolne badanie USG( te ze szpitala
      wykazało stan zapalny jelit) Tak więc sie nie opieraj, rób co lekarz kazał i na
      pewno zrób posiew z kału-Pozdrawiam!
      • gosiasos Re: Salmonella 04.06.07, 15:40
        Dziękuję za odp. Temperatura juz minęła być może była to jakaś chwilowa reakcja
        organizmu. Oczywiście posiew zrobię, Bactrim też podaję. Posiew mam zrobić po 2
        tyg. od pierwszego badania nie wiem czy to oby nie jest zbyt wcześnie ale
        zrobie jak mi nakazano smile Z tego co piszesz to mój syn faktycznei przechodził
        tę salmonelle jakoś lekko, była tylko biegunka i ból brzuszka. A sampoczucie
        (po podaniu paracetamolu od gorączki) było super. U nas wykryto Salmonelle
        Enteritidis. Do dziś dnia nie wiem skąd mógł się zarazić. A czy możesz coś
        więcej napisać o tej diecie, ja właściwie niepodaję mu tylko świeżych owoców i
        warzyw i mleka. A poza tym je już prawie normalnie. Tak mi lekarka radziła. Jak
        długo powinno się stosować taką dietę ?
        • olima17 Re: Salmonella 05.06.07, 07:58
          Witam cieplutkosmilenam zalecono właśnie produkty mleczne-actimele, jogurty, mleko
          (ja daje przegotowane),gotowane wrzywa,chude mięso.mam unikać
          słodyczy,gazowanych napojów(nigdy nie dostawał) smażonych potraw-po prostu
          lekka dieta przez dwa tygodnie.nam wykryto salmonellę grupy D.Nie mam pojęcia
          czy to to samo czy jakaś inna?Podaje jeszcze dziś bactrim a do tego Trilac.Z
          tego co wiem nie zawsze sa konieczne antybiotyki ale na pewno nie obejdzie sie
          bez"dobroczynnych" bakterii więc dawaj jednak produkty mleczne-ja też nie wiem
          skąd ale mogła to byc np. jajecznica, mógł dotknąc surowe mięso etc. Nie
          dostawał lodów, rurek z kremem i tego typu"ztruwaczy".Oboje z mężem nie
          mielismy takich objawów, nikt ze znajomuch dzieci czy z przedszkola tez
          nie.Pani doktor twierdzi że mógł po prostu załapać po ospie(przeszedł 2
          tyd.temu) i był mocno osłabiony.Mam nadzieje że leczenie przeniesie rezultat,
          ma normalne kupy,je za dwóch, nie gorączkuje.Trzymajcie się ciepło-POZDRAWIAM!
        • db61 Re: Salmonella 10.06.07, 21:55
          Dobry wieczór Pani
          1/
          Skoro "już wstępnie przeszło" to mysle, że można dietę rozszerzyć w pierwszej
          kolejności o m.in. posiłki gotowane np. jabłko, inne zupy (jarzynowa), gotowany
          ryż na wodzie
          2/
          jesli koniecznie dziecko chce zjeść więcej pieczywa, to prosze podać mu
          pieczywo bezglutenowe (będzie mogło je zjadać w większej ilości w porównaniu z
          pieczywem pszennym (bardziej drażniącym przewód pokarmowy
          3/
          jeśli chodzi o napoje to proponuje również napoje własnej roboty =
          przegotowane kompoty (dla pewności rozrzedzone troche przegotowaną wodą)
          4/
          Ze słodyczy to chyba najmniej obciążać przewód pokarmowy będzie mały
          kawałek gorzkiej czekolady
          5/
          Gotowe inne soki (dla dzieci) może Pani podawac też rozcieńczone
          przegotowaną wodą i przepuszczone przez mikrofalę
          6/
          Może na deser lub jako przekąskę - kisiel bezglutenowy ?
          7/
          Nawet z Bactrimem [a zwłaszcza przy salmonellozie] należy przyjmować probiotyki
          w dużych dawkach i w sposób przewlekły [myślę o około dwóch tygodniach]

Ogólne zasady diety
          a/ jeśli to możliwe - najlepiej jest wprowadzać po jednym nowym pokarmie
          dziennie, wtedy w przypadku nietolerancji Matka ma pełną kontrolą nad
          posiłkiem, który dziecku "nie służy"
          b/ mleko wprowadzamy prawie w ostatniej kolejności - 80 % nietolerancji
          pokarmowych dotyczy "normalnego" mleka

pozdrawiam
          troche starszy ? pediatrasmile)
    • zurii Re: Salmonella 10.06.07, 20:17
      Mój 3-letni syn 1.5 misiaca temu również zaraził się salmonellą. Przebieg był
      identyczny jak u Pani synka. Po kilku dniach bez temperatury pojawiła się
      wysoka temperatura i tak ciągnęła sie łącznie z biegunką przez jeszcze 2
      tygodnie. Do dzisiaj podaje mu lakcid 2 ampułki na dobę oraz debridat 3 razy po
      5ml na dobę. Po kilka razy dziennie narzeka jeszcze na silny ból brzucha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka