Dodaj do ulubionych

wtórne jądro kostnienia

15.06.07, 18:01
byłam ostatnio z moim synkiem (5.5 miesiąca)u ortopedy, podczas usg stwierdził,że wszystko rozwija sie znakomicie, ale nie ma jeszcze wtórnego jądra kostnienia. Kazał sie zgłosić, gdy mały będzie mial 9 msc na rentgen. nie chciał mi powiedzieć jakie są konsekwencje, gdy takie jądro nie pojawi sie w 9 msc,powiedział tylko,że teraz nie ma co siać paniki, a ewentualnie martwić będziemy się póżniej. naturalnie martwie sie już teraz, tym bardziej,że w necie nie moge nic na ten temat znależć, może któras z was mi pomoże.
Obserwuj wątek
    • rybionek Re: wtórne jądro kostnienia 19.06.07, 15:09
      pomogłabym, ale pierwszy raz słyszę. A swoja drogą co to za lekarz, który rzuca
      jakimiś hasłami i nie wyjaśnia, a ty potem się zamartwiasz co autor miał na myśli
      • mea8 Re: wtórne jądro kostnienia 19.06.07, 15:29
        Naprawdę sie nie martw. Kostnienie idzie róznie u roznych dzieci. Jak byłam na
        wizycie w 6 miesiacu życia to w jednym bioderku też jeszcze nie było jądra.
        Drugie było ok. Teraz mały ma 17 miechów i wszystko jest zupełnie w porzadku.
    • exylia Re: wtórne jądro kostnienia 19.06.07, 15:58
      Jądra kostnienia pojawiają się zazwyczaj między 6-9 miesiącem życia. Mogą
      wcześniej, mogą później. U mojej córeczki pojawiły się właśnie w 9 miesiącu.

Bardzo często jest tak, że jądra kostnienia już są, ale nie widać ich na
      aparacie USG gorszej jakości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka