Dodaj do ulubionych

Gradówka na oku

15.06.07, 22:42
Pomóżcie plis!moja córka(2,5l) ma gradówke na oku.Nie jest duża ale
jest.Byłyśmy u lekarza i przepisał maść Floxal.Nauczona doświadczeniem
poszperałam tu i ówdzie i wyczytałam w przeciwskazaniach,że podczas
stosowania nie wolno przebywać w nasłonecznionych miejscach.Oznaczałoby to,że
przez 10 dni mamy być zamknięte w domu.Może macie jakiś zamiennik,albo wiecie
coś o stosowaniu tejże maści przy pogodzie takiej jaka jest.Niestety nie mam
kontaktu z tym lekarzem,zresztą próbowałam dodzwonić sie do szpitala
okulistycznego ale z marnym skutkiem.Zupełnie nie wiem czy stosować czy nie!
Obserwuj wątek
    • cel55 Re: Gradówka na oku 18.06.07, 14:21
      My na gradówkę dostaliśmy antybiotyk, chyba gentamycyna do oczu. Ropa szybko
      zeszła, ale zgrubienie rozchodziło sie chyba z pół roku, teraz nie ma śladu.
      • pikum Re: Gradówka na oku 18.06.07, 19:48
        A po tej gentamycynie robiłaś coś jeszcze?np.masowanie ciepłymi okładami?jak
        poznać że ropa zeszła?
        • cel55 Re: Gradówka na oku 19.06.07, 11:36
          Jak jest ropa, to trzeba przemywać oko np. rumiankiem, bo się klei. Potem oko
          było czyste, tylko zostało zgrubienie śrecnicy około 4mm. Lekarka kazała
          przykładac ciepłą butelkę z wodą, ale było to niemozliwe u ruchliwego dziecka,
          więc nie przykładałam.
    • mami7 Re: Gradówka na oku 19.06.07, 15:52
      lepiej leczyć to oko, zanim to dziadostwo się rozrośnie. spróbuj zadzwonić na
      jakikolwiek oddział okulistyczny i spytaj jak z tym jest.
      moje dziecko miało bardzo dużą gradówkę, dostało maść i kropelki, okłady miał
      być, ale tylko suche!
      grudki pozostałe po leczeniu rozłaziły się jakieś pół roku.
    • pikum Re: Gradówka na oku 19.06.07, 22:38
      Smaruje maścią,ale na moje oko to nic nie schodzi.Do szpitala próbowałam sie
      dodzwonić,ale niestety z powodu strajku nawet nikt nie raczy odebrać słuchawki.
      • mami7 Re: Gradówka na oku 20.06.07, 07:34
        nie pamiętam kiedy dziecku sie polepszyło po tych specyfikach, ale teraz mąż ma
        gradówkę i już następnego dnia po podaniu leków oko zaczęło wracać do szeroko
        rozumianej normy wink. teraz po 5 dniach wygląda przyzwoicie, ale leczenie ma
        trwać conajmniej 14 dni.

• 01m Re: Gradówka na oku 01.07.07, 08:24
          Mój syn miał gradówkę-dostaliśmy neomycynę( z tym, że maścią nie smarujesz po
          wierzchu tylko wciskasz do oczka)-leczenie jak każdym antybiotykiem 14 dni. Były
          jeszcze kropelki do oka i zalecane ciepłe okłady ale jedno i drugie było nie
          wykonalne. Gradówka bardzo długo schodzi z oczka, małemu całkowicie wygoiło się
          po kilku miesiącach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka