Dodaj do ulubionych

dziecko z albinizmem

11.06.03, 15:55
Witam wszystkich
Czy może ktoś z Was lub z Waszych znajomych ma dziecko dotknięte albinizmem?
Chętnie wymieniłaby się doświadczeniami z mamą lub tatą małego albinoska.
Obserwuj wątek
    • aronka1 Re: dziecko z albinizmem 11.06.03, 23:03
      Wiele nie pomogę, ale może Cię "pocieszę".
      Mój kuzyn ma córeczkę z albinizmem. Niestety kontakt mam z nim raczej nikły, a
      oni internetu nie mają, więc nie "poklikasz" z nimi. sad
      Ich Natalka ma ok. 3,5 roku, jest śliczną, inteligentną dziewczynką. Ma długie
      białe włosy, bardzo jasną cerę i niestety jest niewidoma, co ma związek z
      albinizmem. Prawdopodobnie widzi jakieś kontury, może światło. I raczej chyba
      nie ma szans na poprawę.
      Pozdrawiam Cię.
      Ania.
      • nidia Re: dziecko z albinizmem 12.06.03, 11:22
        Ojej, ale mi się smutno zrobiło, że ona nie widzi. To takie przykre, nie
        sądziłam że wada wzoruku u albinosa może być aż tak duża. Mój synek ma 5,5
        miesiąca, ale widzi chyba nie najgożej bo łapie zabawki i odpowiada uśmiechem
        na uśmiech. Problem jest tylko z wychodzeniem na dwór podczas dnia, bo dzienne
        światło bardzo go razi. Poza tym wzbudza duże zaintereswoanie obcych ludzi bo
        ma gęste białe włosy i niesamowity kolor oczu. Najśmieszniej jest jak w
        miejscach publicznych mąż, który jest brunetem o ciemnej karnacji bieże go na
        ręce, a wszyscy w koło zastanawiają się czy to na pewno jego dziecko.
        Szkoda, że nie masz bliższego kontaktu z kuzynem, ale może jeśliby Ci się udało
        i oczywiście jeśli on miałby ochotę moglibyśmy wymienić się adresami pocztowymi
        i czasem coś do siebie naskrobać.
        Pozdrawiamy mocno
        Nidia i Sami
        • aronka1 Re: dziecko z albinizmem 12.06.03, 11:51
          Cześć!
          To dobrze, że Twój Synek nie ma problemów ze wzrokiem. Mam nadzieję, że nie
          będzie mieć nigdy żadnych problemów z powodu swojej rzadkiej "przypadłości".
          A wygląd? No cóż, oby nigdy nie miał z tego powodu kompleksów czy problemów
          (wiadomo, rówieśnicy bywają okrutni). Lepiej, żeby czuł się wyjątkowy i
          niepowtarzalny! No i niestety, musi baaaaardzo uważać na słońce.
          Jeśli złapię lepszy kontakt z rodzicami Natalki, będę o Tobie pamiętać.
          Pozdrawiam Cię! Ucałuj Synka w alabastrową buźkę! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka