Dodaj do ulubionych

zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikortu

20.06.07, 12:57
W przedszkolu rozpanoszył się jakiś wirus i "wybiło" 2/3 grupy. Ponieważ
Bartek zaczął pokasływać włączyłam wziewy (pulmicort 0,125 1x 2 ml) aby
zopobiec rozhustaniu się kaszlu. Wczoraj miał 40 stopni gorączki a dzis
pediatra stwierdziła zapalenie jamy ustnej. Młody pokasłuje dalej. Poprzednio
po zapaleniu jamy ustnej przypętała się jakaś infekcja dróg oddechowych,
która zepewne teraz (po potwierdzonej juz alergii) musielibyśmy leczyć
również wziewami (u Bartka napady kaszlu pojawiaja się właśnie na skutek
infekcji). Czy Waszym zdanim powinnam odstawić pulmicort (właćzyłam z podwodu
rozpoczynającej się infekcji, na stałe nie bierze), bo mąż z pediatrą tego
nie obgadał?
Obserwuj wątek
    • neta_78 Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 20.06.07, 18:26
      A czy dziecko przepłukuje buzię po inhalacji??? To jest jedna z najważnieszych
      spraw jeśli tego nie robi to grzybica jamy ustnej natychmiastowa . Pilnuj aby
      dziecko dobrze płukało buzię , Mój syn jest astmatykiem i jest ciągle na
      wziewach i inhalacji z pulmikortu tego najmocniejszego także wiem coś o tym
      pozdrawiam
      • dorek3 Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 20.06.07, 22:50
        tak płuczemy
        To zapalenie jamy ustnej pojawiło się kiedy młody akurat wcale wziewów nie brał.
        A teraz boję się że jak nie będzie brał zapobiegawczo jak okasłuje to za chwilę tak mi się rozkaszle że nie wiem. Tylko czy w ten sposób wyleczę te pleśniawki (smarujemy gencjaną i nystatyną)?
    • neta_78 Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 21.06.07, 08:47
      Myslę ze jeżeli jest taka potrzeba to należy pulmicort podawac nadal . Mój syn
      bierze czasem nystatynę doustnie w syropku tak ok 1,5 ml jak właśnie ma więcej
      pleśniawek czy jak pupka szczypie bo u dzieci na takich lekach wziewnych
      przeciwzapalnych i sterydowych często właśnie atakuje grzybek . Zapytaj lekarza
      może lepiej podac nyststynę w minimalnej dawce do połknięcia ??? Jest taki
      specyfik do smarowania dla niemwląt Aftin i to nawet dobrze radzi sobie z
      pleśniawkami , ja polecam mojemu szybciutko pomogło ale z tą małą dawką nystatyny
      Pozdrawiam
      Aneta
      • jasieczek.z Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 21.06.07, 16:37
        Kobieto zlituj się nad swoim dzieckiem. Pulmicort jest sterydem a ty go podajesz
        jak tylko dostał lekkiego kaszlu ? Dziecko ma prawo kaszleć, kaszel jest
        organizmowi potrzebny po to aby pozbył się sam w sposón naturalny tego co mu
        zalega a ty hamujesz ten proces. W budzi ma po prostu mega grzybicę i wcale się
        nie dziwię bojak ty podajesz mu przy każdym kaszlu pulmicort to jego przewód
        pokarmowy musiał go kiedyś ci wyrzucić na zewnątrz tylko po to abyś się
        opamiętała. Teraz wylecz grzyba bo on też może powodować kaszel.
        • neta_78 Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 22.06.07, 08:53
          I tu sie z tobą nie zgadzam . Jeżeli dziecko jest astmatyczne ( a tego dokładnie
          nie było napisane ) to pulmicort podaje sie przy najmniejszym kaszlu bo potem to
          już nie jest oczyszczanie jak piszesz tylko straszna męczarnia dla dziecka .
          Wiem cos o tym bo moje dziecko od 2 lat ma stwierdzoną astmę i jest praktycznie
          ciągle na lekach wziewnych a jak tylko zaczyna pokasływac bierze pulmicort który
          działa przeciwzapalnie bo nie wiem czy wiesz ale astma to jest stan zapalny. A
          jeśli dziecko zaczyna kasła to nikt mi nie wmówi że to naturalne oczyszczanie !!
          • dorek3 Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 22.06.07, 11:05
            Może tego własnie zabrakło w moim poście. Bartek ma potwierdzona alergie
            wziewna, która jak dotąd objawia się napadani kaszlu własnie pod wpływem
            infekcji (ja jeszcze unikam nazwania tego astmą, ale lekarze juz nie). Pierwszy
            raz lecząc syropkami doprowadziłam do zapalenia oskrzeli, przy kolejnych wziewy
            wprowadzałam dopiero gdy napad kaszlu się pojawiał, musiałam właczać wziewy
            rozszerzające oskrzela i kotłowac inhalacje przez miesiąc aczkolwiek było to
            skuteczne.
            Teraz chciałam postapić tak jak pisze neta 78 czyli właczyć pulmicort przy
            najmniejszym kaszlu, aby niedopuscić do niektontrolowanego rozwoju sytuacji.
            Wiem że sterydy sprzyjaja grzybicy, ale jakoś musza te dwie rzeczy łączyć bo za
            chwilę będzie wprawdzie bez grzybicy ale z zapaleniem płuc. Ale mam obawy stąd
            pytanie o Wasze doświadczenia.
            Młody od wczorja dostał flukonazol bo trzeci dzień z rzędu miał ponad 40 stopni
            gorączki. Mam nadzieję, że to przyspieszy leczenie buzi. Kaszle troche
            bardziej, mokro ale bez napadów.
            • neta_78 Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 22.06.07, 12:01
              Powodzenia w leczeniu smile i moje zdanie jest takie ze nie ma sie co ba stosowania
              leków typu pulmicort jeśli oczywiście jest ku temu wskazanie . To co ja
              przechodziłam z moim synkiem naprawdę nikomu nie życzę ma alergie wziewną i
              pokarmową zima była dla nas straszna kilka razy nocne ataki które kończyły sie w
              szpitalu zastrzykiem . A jedyne co właśnie może takim atakom zapobiest jest
              szybkie zastosowanie pulmicortu . My stosujemy całą serię leków czyli Singulair
              5 , flixotide , dorażnie ventolin enkorton i przy zaczynającym sie kaszlu
              pulmikort najmocniejszy ,
              Powodzenia i jak coś to pisz będe pomocna w tym temacie
            • dorek3 Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 04.07.07, 15:09
              Kaszel się nie rozwinął. Czy to zasługa puilmicortu czy nie to nie stwierdzę.
              Odstawiam stopniowo jest na minimalnej dawce 1 x 1 ml.
              Antybiotyk dostał bo wciąż gorączkował, gardło było paskudne i nasza peiatra
              nie była juz sama stwierdzic czy na gardle są czopy ropne czy grzybicze. Zinnat
              pomógł od razu więc chyba jednak angina była prawdopodono. W tej sytuacji
              najbardziej wkurza mnie fakt iz brał flukonazol bo to moim zdaniem gorsze
              pskudztwo.
              Czy gdzieś w Warszawie robią szybkie testy na paciorkowce? Tak na przyszłośc
              sie pytam. bo w mojej to wszystko trwa tydzień
          • gabi965 Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 04.07.07, 17:34
            jezeli moge dodac swoje trzy grosze ,to pulmicort w inhalacji daje sie z sola
            fizjologiczna ,pozatym podaje sie codziennie a wrazie kaszlu to berodual lub
            wentolin jak ma skonczone 3 albo 4 latka niedaje sie pulmicortu jak sie kaszle
            tylko by mu zapobiec a nie sporadycznie bo wtedy wogole niezadziala moj syn ma
            astme od uredzenia i ciagle walcze a teraz ma pulmicort w wygodnym
            inhalatorze do ustnym,
          • gabi965 Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 04.07.07, 17:38
            a pozatym daje sie syropy mucosolvan lub flegamine , moze dostac pimafucort na
            zapalenie jamy ustnej jest na recepte tylko bo to antybiotyk doustny ,masc
          • gabi965 Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 04.07.07, 21:48
    • karla83forum Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 04.07.07, 09:54
      tez mam małe dziecko i rowniez miało podejzenia alergi i pokasływalo ale jes
      zamała a by jej zrobic badania miala podawany pulmikort ale jest to
      sterydmusiała by pani sie zkonsultowac z lekarzem i przedewszystkim zrobic
      dziecku wymaz z gardła jezeli kaszel nawraca.takie jest moje zdanie bo wkoncu
      musi byc jakas przyczyna.tych infekcji.pozdrawiam
      • ewka250365 Re: zapalenie jamy ustnej a inhalacje z pulmikort 04.07.07, 19:50
        Cześć. Też mam synka z astmą oskrzelową. Zgadzam się z opinią, że pulmicort może
        powodować zapalenie jamy ustnej, mój synek przez stosowanie tego lekarstwa
        zniszczył sobie zęby mleczne. Nie pomogło pukanie ust, różne gatunki past do
        zębów. Czarny nalot pozostał, na szczęście były to mleczaki, obecnie ma już
        częściowo stałe i te są białe i zdrowe. Zgadzam się z opinią, iż pulmicort się
        stosuje jak dziecko tylko zaczyna kaszleć, bo jak infekcja się rozwinie to same
        inhalacje już nie pomogą i musi być antybiotyk. Mam doświadczenie bo synek ma 6
        lat, a choruje od urodzenia. Można włączyć atrowent cz serewent. Pozdrawiam mama
        Kacperka.
    • gan33 Re: dorek3-testy 05.07.07, 16:14
      Te szybkie testy na paciorkowce są przeznaczone do robienia przez lekarzy w
      gabinetach- sprawdza się to na zachodzie u nas gorzej. W labach nie robią bo
      mają małą czułośc więc tam robi się posiewy. Wynik powinien być wstępnie (bez
      antybiogramu ale z informacją czy jest paciorkowiec czy nie)już po dobie. Ja
      swojemu dziecku robię na cito badanie krwi z rozmazem,ob i ew.crp. Wynik po
      kilku godzinach i naprawdę widać czy są leukocyty podwyższone i ob. Przy
      anginie ob może być bardzo wysokie no i gorączka też, tak jak w twoim
      przypadku. Mam nadzieję żę leczyłaś 10 dni i nie będziesz miała nawrotów.
      • dorek3 Re: dorek3-testy 05.07.07, 22:23
        ja też zazwyczaj robię morfologię i crp tylko teraz nie chciałam już czekać kolejnych 3 dni (był weekend) więc antybiotyk podany został bez badań. Ale był podawany 10 dni, odstawiony od wtorku-mały w świetnej fomie
        A w tej mojej głupiej przychodni na cito badanie może zlecić tylko pediatra, odpłatnie wyniki są na następny dzień.Nie ma jak ułatwianie ludziom życia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka