14.07.07, 20:11
witam...byłam na bilansie 2 latka i pani doktor stwierdziła ze synus ma
stulejke i dała skierowanie do chirurga, od malutkiego bobaska nigdy nie dał
sobie tknąć siusiaka wieć go nie ruszałam ( choć czasem próbowałam ale bez
rezultatu)na bilansie lekarka naciągneła mu skórkę- strasznie płakał potem
przez 2 tygodnie go bolało było czerwone i płakał jak sikał ale kilka razy
rumiankiem i przeszło, mały mój jest niesamowicie wrazliwy na ból czy mam iść
z nim do chirurga już -tak jak to pani doktor zleciła czy poczekać???? kurcze
szkoda mi go, próbuję go nauczyć zeby sobie sam naciągał skórkę ale nie
bardzo mu to wychodzi!!!!mi dotknąć nie pozwoli.... pomożecie?
Obserwuj wątek
    • estusia Re: stulejka? 14.07.07, 20:31
      Witaj !
      Moj syn też przezył podobną sytuacje gdy pediatra na siłę sciągała napletek...
      mały miał wtedy rok ? już nie pamiętam ale pamietam co sie potem działo...
      wszystko sie pozrastało, nie mozna było zsunąc napletka nawet o milimetr,siusiak
      był czerwony jak krew, mały bardzo płakał, nie dawał się dotknąć. Lekarka od
      rehabilitacji zaproponowała mi maść DETREOMYCYNE 2% jest to maśc z antybiotykiem
      i tym smarowałam, na początku na wierzchu, pozniej powoli ściągałam napletek i
      smarowałam aż udało się ściągnąć do ujścia cewki moczowej, wszystkie
      zaczerwienienia zeszły, napletek sie lekko zsuwa, nie ma płaczu.u mego synka
      napletek jest jeszcze zklejony z resztą ciała, ale do ujscia cewki moczowej
      zchodzi wiec reszta to chyba naturalne zklejenie, na razie czekamy co dalej
      bedzie.pozdrawiam
      Estera
      • twix8 Re: stulejka? 16.07.07, 10:35
        ja na stulejke stosowałam Diprogente((obyło się bez chirurga))
    • iljana Re: stulejka? 16.07.07, 15:06
      kuterid maść sterydowa..
      • gusia210 Re: stulejka? 17.07.07, 23:22
        diprogente (2x2tygdonie z przerwą)-pomogło.
        • mdzidzia Re: stulejka? 21.07.07, 22:21
          dzięki...jedno jeszcze pytanko- smarowanie maściami ma na celu ? ze ta skórka
          zacznie schodzić...hmmm młoda mama nic nie wie .... hiiii pozdrawiam
          • fogito Re: stulejka? 22.07.07, 18:16
            Masc sterydowa powoduje, ze skora napletka jest ciensza i wtedy lepiej sie
            rozciaga - to taki skutek uboczny uzywania masci sterydowych na skorze. Mozna
            ja stosowac do 6 tygodni. U nas masc umozliwila odsloniecie cewki moczowej.
            Synek ma 3,5 i caly czas ma przyklejony napletek. Ja nie pozwole na mechaniczne
            odklejanie, bo to okropny bol a efektu moze nie byc.
            Podczas smarowania trzeba troszke odciagac napletek, ale zeby nie bylo bolu, bo
            potem chlopaki nie daja sie dotknac i slusznie smile
            • mdzidzia Re: stulejka? 30.07.07, 17:16
              dziekuje za odpowiedzi...byłam teraz u pediatry i pytała czy zrobiliśmy coś z
              tą stulejką ---i powiedziała ze i tak naciaganie w domu nic nie da i ze sobie z
              tym nie poradzimy więc wizyta u chirurga konieczna..... a my jeszcze sie
              bronimy...czy te maści sterydowe to przepisuje pediatra czy chirurg!!!???
              • jenny_curran Re: stulejka? 30.07.07, 17:29
                Maść przepisze zarówno pediatra jak i chirurg. Pracuje w znanej placówce
                medycznej, na codzień rozmawiam z pediatrami chirurgami i innymi lekarzami. Do
                3 roku życia nie robić nic!!! Byłam w takiej samej sprawie z moim synkiem
                ostatnio u chirurga, który na codzień operuje również małe siusiakismile w
                szpitalu i powiedział dokładnie tak: Do trzeciego roku życia nie ruszać!!!
                • mdzidzia Re: stulejka? 31.07.07, 16:29
                  dziekuje wan bardzo za porady....
                  ta pani doktor u której byliśmy to nie jest nasz pediatra bo aurat naszego nie
                  było wiem ze ona chce dobrze ale pójde do swojego i zapytam o te maści ale
                  chyba bym sie na chirurga na razie nie zdecydowała mały jest po 2 drgawkach
                  gorączkowych i bardzo wielu pobytach w szpitalu szkoda mi go bo już tyle sie
                  ocieriał,,,,, dziekuje pozdrawiam cieplutkosmile
    • e_r_i_n Re: stulejka? 01.08.07, 09:19
      Do 5 roku życia moze wystepowac stulejka naturalna i jesli nie zdarzaja sie
      zapalenia czy inne problemy, to mozna sobie odpuscic majstrowanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka