Dodaj do ulubionych

pobieranie moczu u malucha-pytanie techniczne

26.07.07, 12:50
Musze pobrac mocz 1,5 rocznemu dziecki uzywajacemu pampersa.lekarz mowiz,ebym
wsadzila go po nocy do wanny,nalala chlodnej wody i polowala z kubeczkiem na
drugi strumien.dzis sie nie udalo.W laboratorium panie powiedzialy,zeby
zalozyc woreczek.jak Wy to robicie?Pytalam lekarza o woreczek,powiedzial,ze
nie.czy udaje sie Wam pobrac do kubeczka, jak?Chyba chdozi o ten drugi
strumien glownie,ze do woreczka nasiusia wszystko, a kubeczkiem mozna uchwycic
drugi strumien.
Obserwuj wątek
    • cn_tower Re: pobieranie moczu u malucha-pytanie techniczne 26.07.07, 13:13
      woreczki są wbrew pozorom niesterylne dlatego nie są zalecane, rano umyj pupkę
      dziecku wodą z płynem którego używasz do kąpieli, dobrze opłucz i wysusz, potem
      połóż dziecko na tapczanie np. z czymś pod, żeby nie przemokłowink, daj dziecku
      coś do picia czy z butelki czy kubeczka i trzymając pojemniczek,czekaj, nie łap
      pierwszych kropli tylko te potem, czasem trzeba poczekać ale w końcu siusia,
      powodzenia
      • gajagaja1 Re: pobieranie moczu u malucha-pytanie techniczne 26.07.07, 14:39
        no ale to siusianie ma chyba byc na czczo??
        • mooh Re: pobieranie moczu u malucha-pytanie techniczne 26.07.07, 15:31
          Nie, mocz nie musi być pobierany na czczo. Dobrze by było natomiast, gdyby mocz
          przeznaczony na posiew jakiś czas był w pęcherzu, dlatego pobieram próbkę, gdy
          córka obudzi się z popołudniowej drzemki z suchą pieluchą.
    • beciakoz Re: pobieranie moczu u malucha-pytanie techniczne 26.07.07, 16:02
      Ja jak mały był mniejszy to czekałam i tak leżeliśmy ok godz. ale teraz tak się
      nie da ciągle ucieka i stosuje woreczki. Wszystko zależy co masz zbadać, zobacz
      z woreczkiem jak wyjdzie źle to wtedy wojna i czekanie a jeszcze kto jest
      silniejszy mama czy mały. Ja to nawet przelałam z nocnika zdezynfekowanego i
      posiew wyszedł ok. Na posiew możesz kupić takie płytki w aptece. Wtedy polujesz
      i wystarczy trochę zamoczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka