Dodaj do ulubionych

poradzcie drogie emamy

13.07.03, 01:08
Mam synka 19 miesięcznego, ładnie chodzi, siedzi itd. ale mam problem i nie
wiem czy własciwie mam sie tym martwić. Mój synek nie pokazuje noska, uszka,
oczka i nie robi papa chociaz uczę go tego. Nie wiem co dziecko w jego wieku
powinno umieć robić. Byłam z nim u lekarza i pediatra powiedzial ze jest
wszystko dobrze ale ja sie jednak martwie. Najgorsze jest to ze babcia a
moja tesciowa twierdzi ze dzieci w jego wieku umieją juz wykonac wszystkie
polecenia. Mowi rowniez ze nie powinien rozwalac zabawek i wmawia mi ze
synek jest chory i kaze mi isc z nim do psychologa. Nie wiem co robic, wiem
tylko ze tego samego zdania jest mój chłopak. Czy mam sie przejmowac ich
gadaniem??????. Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • ehhermiona Re: poradzcie drogie emamy 13.07.03, 11:29
      Mój Boże...Toż 99% dzieci musiałoby się leczyć u psychologa z powodu rozwalania
      zabawek!!!! Babcie już pewnie zapomniały, jak to jest z dziećmi, albo ich
      dzieci (czyli Wy) zabawek nie rozwalały z tej prostej przyczyny, ze dorastały w
      czasach kryzysu i po prostu ich za dużo nie miały. Nie ma też nic smutniejszego
      niż dziecinny pokój pięknie wysprzątany, gdzie zabawki leżą na górnych półkach
      za szkłem i są wyciągane tylko przez rodziców jak przychodzą goście.
      A co do pokazywania - Twój synek zaczyna wchodzić w bardzo porzekorny wiek,
      który objawia się m.in. tym, że im bardziej prosisz go o pokazanie czegoś,
      zjedzenie, omijanie kałuży itd., tym chętniej robi na odwrót. Więc może lepiej
      go nie namawiać, tylko zaczekać, aż sam z siebie zacznie pokazywać swoje oczka,
      uszka itd. np. po obejrzeniu książeczki. Możesz go też np. poprosić, zeby
      pogłaskał Cię po uchu, a potem, jeśli to zrobi, powiedz "a teraz pogłaszcz po
      uszku siebie" i nakieruj tam jego rączkę - i tak zacznie pokazywać. Na pewno
      wie, gdzie co ma, tylko nie widzi potrzeby chwalenia się tym wink

smile Monika
    • maak3 Re: poradzcie drogie emamy 13.07.03, 17:52
      19 msc. maluch, wg podręczników psychologii rozwojowej powinien, (ale też
      trzeba mieć spory margines tolerancji dla tych norm, bo rozwój dziecka wcale
      nie musi być harmonijny, czyli w jednej dziedzinie może dawać sobie lepiej
      radę, w drugiej gorzej i to jest w porządku)znać i nazywać JEDNĄ część swego
      ciała, 9 słów(mogą to być jego własne słowa - stale to tych samych osób czy
      rzeczy stosowane)i budować wieżę z 3 klocków,a to że ją potem rozwala to jest
      jak najbardziej naturalne
      a to,że mały nie chce pokazywać ucha albo nosa może wypływać właśnie z
      przekory, o której pisała porzedniczka w poscie wyżej

a myśląc kategoriami Twojej teściowej - to jej się należy wizyta u psychologa,
      bo nie nabrała jeszcze przymiotów babcinych jakim jest święta cierpliwość i
      bezgraniczna tolerancja dla wnuka (ha!ha!) wink)))))))
      pozdrowienia serdeczne
    • aneczkag Re: poradzcie drogie emamy 14.07.03, 00:27
      ło rany, może jeszcze spiewac, tańczyć i stepować?
    • mysia80 Re: poradzcie drogie emamy 14.07.03, 10:32
      I ja byłam tej samej myśli ale ta moja tesciowa uważa sie za Bóg wie kogo i
      myśli ze jest najmądrzejsza na świecie bo wychowała swojego syna, zresztą jak
      mi sie wydaje "nie najlepiej", mam juz dość jej głupiego gadania i teraz juz
      nawet do niej nie chodze bo stwierdziłam ze jej obecnosc źle wpływa na moje
      dziecko, po powrocie do domu jest marudne. Kubuś jest mądrym dzieckiem tylko
      trochę leniwym ale jestem cierpliwa. Dziekuje Wam mamusie za te wypowiedzi,
      podniosły mnie one na duchu.
      Pozdrawiam wszystkie mamy i nie dajcie sie swoim teściowym, moja o mało co by
      mnie wykonczyła ale teraz sie jej nie dam. PA
    • aluc Re: poradzcie drogie emamy 14.07.03, 11:59
      babcię do psychologa smile

17 miesięczny Maksio co prawda potrafi pokazać oko, nos, ucho, nogę, rękę i
      brzuch ale JAK SAM CHCE, a nie jak ja chcę smile skup się na tym, co twój syn
      potrafi, a nie ta tym, czego nie umie, bardzo możliwe, że pod pewnymi względami
      jest daleko w przodzie w porównaniu z książkowym bobasem w jego wieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka