anbull 04.11.07, 22:24 W książeczce dziecka ma wbita pieczatkę, żę "do 3 miesiąca",ale włacznie z 3miesiącem? wydaje mi się, że bez 3 miesiąca ale może ktoś dopytał pediatry... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reewa Re: do kiedy witamina K? 05.11.07, 12:21 Właśnie wyszła ode mnie lekarka z wizyty patronażowej i z nią o tym rozmawiałam)Z 3 miesiącem włącznie Pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
krechu Re: do kiedy witamina K? 05.11.07, 12:25 Z 3 miesiącem włącznie ale co ciekawe jeszcze żaden lekarz mi nie wytłumaczył po co ta witamina K jest. Jedyne co się dowiedziałem to, że "się teraz zaleca". Mój jeszcze dwa dni będize to łykał a potem spokój (jakoś mu nie smakowała) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
selgross Re: do kiedy witamina K? 05.11.07, 12:29 przeraziliscie mnie. Moj synek ma 7 msc i nie dostawal zadnej wit K. Moj pediatra nigdy nawet slowem nie wspomnial o wit K. dostaje tylko chyba od 2-3 tyg wit D3. ale tez nie wiem jak dlugo ja musi dostawac? jakie moga byc konsekwencje braku wit K? aga Odpowiedz Link Zgłoś
miki1972 Re: do kiedy witamina K? 05.11.07, 12:34 jestem rowniez zaskoczona,mam 2 dzieci i zadne nie dostawalo wit,K w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
miki1972 Re: do kiedy witamina K? 05.11.07, 12:35 jestem rowniez zaskoczona,mam 2 dzieci i zadne nie dostawalo wit,K w domu.Co wiecej zaden lekarz nie dal takiego zalecenia Odpowiedz Link Zgłoś
krechu Re: do kiedy witamina K? 05.11.07, 12:35 No właśnie na tym polega trik, że chyba mało kto wie. Żekło się kiedyś na jakimś sympozjum lekarskim i teraz się podaje. Lista chorób, które można dzięki tej witaminie uniknąć jest tak długa, że nie do uwierzenia. Generalnie pomaga ona na krzepliwość krwi czy coś tam. Na pewno Twoje dziecko i tak ją dostało bo podaje się podstawową dawkę w szpitalu po porodzie a ta jest dodawana ekstra przez pierwsze trzy miesiące Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bobimax Re: do kiedy witamina K? 05.11.07, 13:44 Zalecenie witaminy K jest od niedawna a w zasadzie bodajże w tym roku dopiero (gdzieś w połowie). Moja córka dostała dużą dawkę w szpitalu. Potem pediatra przepisał ale jej nie podawałam, bo źle tolerowała, a że starsza nie dostawała to mŁodszej nie dawałam. Odpowiedz Link Zgłoś
habina Re: do kiedy witamina K? 05.11.07, 12:32 Podawanie witaminy K to jakas nowosc ponoc od marca i do tej pory wciaz trwaja debaty i dyskusje co do jej podawania.... Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda34 Re: do kiedy witamina K? 05.11.07, 12:34 Podawanie dziecku wit. K zostało wprowadzone dopiero w 20007 r. Podaje sie ją tylko wczesniakom lub dzieciom karmionym wyłącznie piersia do ukonczenia 3 miesiąca. Ma zapobiegać wewnętrznym krwotokom i zapewnia prowidłowy rozwój naczyń krwionośnych. Odpowiedz Link Zgłoś
szamalka Re: do kiedy witamina K? 05.11.07, 13:54 Kiedyś wszystkie dzieci od razu po urodzeniu dostawały 1 dużą dawke wit.K, obecnie od połowy roku jest tak, że dziecko po urodzeniu dostaje wit. K ale mniejsza dawke i dlatego powinno mu się tą drugą część podawać przez 3 miesiące po 1ml dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
anbull Re: do kiedy witamina K? 05.11.07, 14:00 spokojnie nie straszcie i nie martwcie się,jak ktoś ma starsze dziecko. Dzieci wcześniej urodzone (tzn. przed majem 2007, bo chyba wtedy wprowadzono zmiany) dostawały wit.K jednorazowo w zastrzyku po urodzeniu (powinno być to napisane w książeczce dziecka), a po zmianie dzieci dostaja w zastrzyku połowę wcześniejszej dawki, a potem "uzupełnia" się ją jeszcze w kropelkach. tak samo było z wit.D, kiedyś podawano jednorazową dawkę uderzeniową, a obecnie tylko w kropelkach. Odpowiedz Link Zgłoś
justka-3 Re: do kiedy witamina K? 05.11.07, 19:08 Mój synek brał wit.K do konca trzeciego miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś