27.07.03, 11:17
Czy ma ktoś może jakiś sposób na czkawkę u noworodka?
Iza mama Zuzi (1,5 tyg.)
Obserwuj wątek
    • claire Re: Czkawka! 27.07.03, 12:06
      Z czkawką u noworodków jest tak,że nie ma nią sposobuwink))Jedne dzieci już w
      brzuszku wykazują tendencję do czkania inne omija ta przypadłość.Nam,rodzicom
      wydaje się,że dziecko cierpi.Jednak to nieprawda.Jeśli jednak Tobie to
      przeszkadza,to spróbuj dostawiać na chwilkę do piersi,a jesli nie karmisz
      naturalnie podaj troszkę wody lub herbatki do picia.Powinno pomóc.Mój syn
      bardzo często ma czkawkę i jesli rano zacznie czkać,to wiem,że cały dzień tak
      będzie.Teraz ma 8 mies.i zdarza się to coraz rzadziej ale jak był noworodkiem
      czkawka męczyła go bardzo często.Pomagało naw właśnie kilka łyczków herbatki.
      Pozdrawiam
      claire.
      • cubaro Re: Czkawka! Jak jest teraz z czkawka 25.01.04, 13:24
        Twój synek ma teraz chyba 14 m-cy i ciekawa jestem czy nadal miewa męeczące
        czkawki. Po przeczytaniu Twojego listu wywnioskowałam że mojego synka tak samo
        męczy czkawka, ma teraz 8 m-cy i nadal czkawki męczą go przez cały dzień i tak
        co tydzień: 1 dzień czkawka i tydzień spokoju. Po jedzeniu, po jedzeniu,
        podczas zabawy, nie pomaga picie, bo przecież jeśli przed chwilką pił to już
        nie ma ochoty, musimy czekać aż sama przejdzie, jest to kłopot w przypadku gdy
        chcemy gdzieś wyjść smile) Ludzie patrzą i pewnie sobie myślą ojjj biedne dziecko,
        zimno mu sad(. Proszę napisz jak jest w tej chwili u Twojego synka, czy
        tendencja jest spadkowa? Mam taką nadzieję dorota@ct.com.pl
    • marzenus Re: Czkawka! 27.07.03, 13:08
      Moje dziecko też cierpiało na uporczywe wręcz czkawki. W tak "młodym" wieku
      przystawiałam ją do piersi, a główkę owijałam pieluchą tetrową (w celu
      ocieplenia). Później dawałam na łyżeczce kilka kropel z cytryny lub Cebion.
      Często trzeba było po prostu poczekać.

--
    • cesarzowa Re: Czkawka! 27.07.03, 17:22
      Bardzo serdeczne dzięki za wyjaśnienie moich watpliwości.Spróbuję Waszych rad i
      odezwę się jak nam poszło z tą wstretną czkawką.

Pozdrawiam
      Iza i Zuzia
      • azyjewska Re: Czkawka! 30.08.03, 13:23
        Jestem mamą miesięcznego Kubusia Moje dziecko już w brzuszku często miewało
        czkawkę i nie zmieniło sie to po urodzeniu.Kuba ma czkawkę 2-3 razy dziennie i
        napewno nie z zimna. Mój niezawodny sposób to przystawieni do piersi.Zawsze
        pomaga czasmi czkawka mija po kilku łykach a czasami po kilkudziesięciu.
    • maao Re: Czkawka! 28.07.03, 12:51
      Czesc! Mój synek czkał jeszcze jak był w brzuchu. Jak był bardzo malutki ok. 2
      tyg. dawałam kropelke cytryny i przechodziło. Cały czas bardzo często ma
      czkawke, a ma już 1 i 4 mies. Podaję różnie: pierś, cytrynę, herbatkę, soczek.
      Pozdrawiam
    • bciechanowicz Re: Czkawka! 26.01.04, 10:51
      Moja corcia tez miala taka czkawke (juz w brzuchu) jak byla jeszcze na piersi to
      dostawal cycusia, staralam sie tez ubierac ja cieplo (chociaz wtedy krzyczala ze
      jej goraco), jak przeszlam na butelke to dostawala pare lyczkow soczku. Teraz ma
      juz 12 m-cy i czkawka zdarza sie coraz rzadziej. Takze trzymaj sie a z wiekiem
      samo przejdzie. Zyczymy zdrowka Basia z Wiktoria
    • ewamaj1 Re: Czkawka! 26.01.04, 10:59
      drodzy rodzice, mój synek takiej czkawki nie ma,ale mojego znajomego dziecię ma
      chorobę serca od 2 roku życia i jednym z objawów że są jakieś niepokojące
      nawroty z serduszkiem - jest czkawka, nie wiem na ile to prawda ale tak mi mówił
      to tyle Pozdr EM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka