betticzka 08.11.07, 09:00 Mały w nocy gorączkował 39c nic mu nie obniżyło gorączki (czopek,panadol doustnie) co jeszcze można zrobić gdy dziecko gorączkuje aby mu pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasieczek.z Re: Gorączka 08.11.07, 09:06 zimny okład na głowę trzymany dość długo zawsze się sprawdza, poza tym pilnuj aby się wypróżnił ( daj mu sok z jabłka) dr M. twierdzi, że to bardzo ważne przy gorączce i chyba się z nią zgodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
maja4021 Re: Gorączka 08.11.07, 09:27 stosuj zamiennie leki przeciw gorączkowe tak twierdzi moja lekarka i to się sprawdza mówi że tak robią w szpitalu.I np.nurofen 3 x dziennie godz.6-12-18 i dodatkowo panadol 4 x na dobę ,godz.9-14-21 i ewentualnie w nocy.Oczywiście dawki dostosowane do wieku dziecka a godziny ruchome zależy o której podasz.Sprawdza się szkoda tylko że dopiero teraz taką tabele mi podała bo wcześniej syn często gorączkował. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Gorączka 08.11.07, 09:48 chłodny okład na łydki(dpoóki są ciepłe) , zanurzasz ręcznik pod zimną wodą ,wykrecasz i owijasz nogi.Temeratura spada po takich okładach najszybciej o cały jeden stopień.Okład zmianiasz jak się nagrzeje ręcznik, ale na chłodne łydki już nie przykładsz, tylko dopóki są ciepłe. Co do leków przeciwgorączkowych: musisz tylko zachować odztęp między tym samym głównym składnikiem.Czyli między kolejnymi dawkami paracetamolu lub ibupromu.W praktyce dlatego właśnie możesz podać naprzemiennie.Lek nie dziłą tak szybko dopiero po ok.40 min. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
magdalllena Re: Gorączka 08.11.07, 09:53 Ja obniżam dopiero jak przekroczy 39 st, dochodzi do 39,5 i dalej rośnie. Jesli jest stabilna przy 39 st., to bym na razie nic nie podawala, gorączka zabija wirusy i bakterie, jest pozyteczna, oczywiście zalezy jak wysoka i jak dlugo trwa. Odpowiedz Link Zgłoś