Dodaj do ulubionych

uporczywe zaparcia

03.08.03, 05:17
moja mała 3 letnia agata od około roku ma zaparcia, to znaczy codziennie
się wypróznia ale są to zawsze czarne bobeczki, codziennie je conajmiej 2-3
róznych owoców, pije soki je drobno i grubo ziarniste kasze i nic, probowalam
zmieniac dietę nic nie dało, czy może to być alergia na mleko?, może ktoś ma
taki problem?
Obserwuj wątek
    • karolina11 Re: uporczywe zaparcia 03.08.03, 11:07
      Zupelnie wyeliminuj mleko i inne jej pochodne z jej diety.

Mleko krowie jest dla krowy... smile Nasz organizmy nie radza sobie z trawieniem
      i zaparcia są w tym wypadku naturalne.
      • agatamazur Re: uporczywe zaparcia 05.08.03, 10:14
        karolino to z czego ona bedzie czerpać wapno i białko, ona uwielbia jogurty i
        kefiry ale przecież mnóstwo dzieci spożywa mleko krowie i nie ma zaparć ,czy to
        jest więc alergia? własnie zastosowałam 3- dniowy test bezmleczny ,czekam na
        efekt
        • moni771 Re: uporczywe zaparcia 05.08.03, 11:25
          Jestem mamą 8 miesięcznej Ali i chociaż jest ona duzo młodsza od twojej mam ten
          sam problem. Jest ona cały czas na mleku modyfikowanym i było ok.a od jakiś 2
          miesięcy zaczęły sie zaparcia.Są to najczęściej czarne bobelki i widzę ze mała
          męczy sie.Byłam u lekarza i przepisał mi syrop DEBRIDAT po nim bylo troche
          lepiej ale na krótko.Mala pije soki i nic za bardzo nie pomaga .Czy jak twoje
          córka była w tym wieku też miała ten problem.? pozdrawiam
          • agatamazur Re: uporczywe zaparcia 06.08.03, 22:15
            bardzo dziekuję, agata zaczeła miec zaparcia od dopiero od 15-tu miesięcy,mam
            wrażenie ,że ona ponownie uczulila się na mleko krowie, właśnie robię jej test
            a potem debridat i zobaczymy, płynów pije dużo.
    • magdat3 Re: uporczywe zaparcia 05.08.03, 21:48
      Pozdrawiam Mój synek też mial zaparcia ale problem polegał na tym, że za mało
      pił. Podawaj jej jak najwięcej płynów bardzo dobre właściwości rozluźniające
      ma sok z gruszek. Ja podawałam przez pewien czas Lactulozę ale pomogło tak
      naprawdę częste pojenie Jeśli chodzi o mleko to jak pamietam reakcja
      alergiczna u Bartka to włśnie BIEGUNKA
      Hej Magda
      • karolina11 Re: uporczywe zaparcia 07.08.03, 11:46
        Agato - z warzyw, ryb,.... itd.
        Poza tym mleko - oczywiscie jest wazne dopki karmisz je swoim, potem mit o
        mleku juz dawno zostal obalony.
        Po prostu zrob sobie eksperyment - na jakis czas, np miesiąc i zaobserwuj. To
        nie musi wyjsc w testach - najlepiej zauwazysz na dziecku
        • agatamazur Re: uporczywe zaparcia 09.08.03, 09:06
          karolino! przez cały tydzień nie dawałam mleka małej, oczywiście niczego z
          mlekiem też, i....przez tydzień nie..oddała stolca jak to rozumieć ?, zaczynam
          podejrzewać zaburzenie motoryki jelit, zwłaszcza ,że mała przez pół roku
          dostawała coordinax ze względu na refluks, czy ktoś może mi pomóc?
          • karolina11 Re: uporczywe zaparcia 09.08.03, 12:52
            Mysle, ze organziam potrzebuje wiecej niz tydzien aby się oczyscić. Mozliwe
            jednak ze to jeszcze cos....moze jeszcze cos ją alergizuje...
            • karolina11 Re: uporczywe zaparcia 09.08.03, 12:54
              podawaj jej duzo wody i nadal wstrzymaj sie z tym mlekiem.
              byc moze potrzebujecie jakiejs interwencji farmakologicznej - ale ja
              zostawilabym to na koniec.
              Polecam wizyte u lekarza homeopaty - ale ważne!! lekarza!! Może mała trzeba
              trochę odtuć, wzmocnić - myśle i myslę... wink
              • agatamazur Re: uporczywe zaparcia 09.08.03, 13:24
                wiesz dzisiaj /własnie jestem w pracy/ a mąż ni zadzwonił,że mała sama zabrala
                z lodówki kefir i ...tak plakała ,że ustąpił, po godzinie był stolec, pierwszy
                od poniedziałku!!!! nie wiem co o tym myślec? a właśnie jeżeli sama domaga się
                mleka to jej zabronić?
                • karolina11 Re: uporczywe zaparcia 09.08.03, 14:00
                  hm..czyli jednak ją to pobudziło.
                  wiesz...zawsze jogurt czy kefir z zywymi kulturami bakterii wspomagal
                  przemiane materii.
                  Moze więc jej problem tkwi faktycznie z czyms innym. Tak czy inaczej samego
                  mleka jako takiego nie podawaj..
                  A ten kefir....i ja nie mialabym sumienia - jesli tak bardzo plakala i
                  domagala sie wink w taki upal taki zimny kefirek - to sami wiemy jak fajnie sie
                  pije.
                  Poszukaj homeopaty - napisz na priva skad jestes mam jedne dobry adres lekarza
                  w wielkopolsce - choc przyjmuje rowniez w innych miastach Polski.

pozdrawiamwink
              • karolina11 Re: uporczywe zaparcia 09.08.03, 14:01
                moj mail
                mikri@polnet.cc

wink
                • agatamazur Re: uporczywe zaparcia 09.08.03, 15:13
                  bardzo dziekuję tobie Karolino ,że mi probujesz pomóc, mieszkam w gdańsku i nie
                  znam żadnego homeopaty, może sprobuje nie dawać jej zwykłego mleka tylko
                  przetworzone /kefir/ ona uwielbia kwasne mleko a ja przez całą ciążę piłam
                  kwasne mleko, jeżeli znasz kogoś z gdańska to proszę pa pa
    • ania9620 Re: uporczywe zaparcia 09.08.03, 18:52
      hej
      mam 15 miesięczną Julkę która miała często zaparcia mam na to sposób daje jej
      siemię lniane mielone kupione aptece, dodaje to do wszystkich dań np zup,
      deserów, jogurtów. Rano daje jej jeszcze czasem nadczo 200 ml joguru i problem
      zniknął.
      • agatamazur Re: uporczywe zaparcia 10.08.03, 21:10
        julko robię dokładnie to samo i zastanawiam się czy wlasnie za dużo jej tego
        siemienia nie daję, dosypuje mielone na chlebek , do zupki i nic, spróbowałam
        debridat ,pa pa
        • ania9620 Re: uporczywe zaparcia 11.08.03, 08:53
          u mnie rezultar z siemiemiem przyniósł rezultat gdzieś ok .tygodnia , teraz
          jej uregulowałam tak że robi codziennie "jak masełko" pa
    • milorzab Re: uporczywe zaparcia 12.08.03, 15:46
      Czy ona ma jakiekolwiek inne objawy alergii? Bo jeśli nie ma to ja bym mleka
      wykluczała. Może dlatego, że mleko uwielbiam!!!
      Mój Ignaś(też 3 lata) ma czasem straszne zaparcie. Teraz jest na diecie
      bezmlecznej i jest lepiej. Sądzę, że jest z kupkami dobrze, bo daję mu
      rozgotowane suszone śliwki zmiksowane z surowym jabłkiem. Codziennie.
      Pozdrawiam. Asia
      • agatamazur Re: uporczywe zaparcia 13.08.03, 12:58
        nie ona nie ma żadnych innych objawów nawet nie się nie przeziębia,
        antybiotyków nigdy nie brała, je bardzo dużo owoców!!!
        • secret2 Re: uporczywe zaparcia 13.08.03, 20:45
          Moje dziecko też miało zaparcia w wieku 12-17 miesięcy. Teraz już wiem, że to
          była wina zbyt dużej ilości ciężko strawnych produktów w diecie. Może powinnaś
          na to zwrocić uwagę. Kiedy odeszły z jedzenia fasolka, groszek, gruszki
          wszystko powoli się unormowało. A do tego doszło więcej spożywanego jogurtu i
          jest ok.
          • majah76 Re: uporczywe zaparcia 14.08.03, 02:14
            Wiesz, a ja mam pytanie, bo raczej Ci nie pomogę.. Jak działa lactulosum? Czy
            może próbowałaś tego??
            Moja Ola, 2,4 l, ma trochę inny problem, to raczej w jej główce (takie zaparcia
            nawykowe). Kupki robi zupełnie normalne, nie są to "bobki" itp, wręcz
            przeciwnie wink
            Ona, jakby bała się zrobić tę kupkę sad(( Pediatra zapisała nam lactulosum. Nie
            dawałam małej tego.. Powolutku czekając na efekty, tłumaczyłam jej,
            rozmawiałam. Jogurty, grahamki itd Ola je odkąd zaczęła jeść pieczywo. U nas na
            pewno nie problem w diecie. No i teraz bywa różnie. Ale czy podawać jej tę
            lactulosę?? Co to da?

Acha, przed jakimis 2 miesiącami (bo tyle trwa mw ten problem), kupka była
            codziennie, conajmniej raz wink Potem nagle, co trzy dni, potem co tydzień prawie
            i płacz i ból brzuszka, pupki... Teraz trochę lepiej, ale nadal, po 2 dniowej
            przerwie, "zaczyna się" płacz i "pupa boli". Już nie wiem, jak jej pomóc.
            A może u was jest podobnie? I Agatka z jakichś powodów nie chce zrobić kupki?

Majka
    • majah76 Re: uporczywe zaparcia 14.08.03, 02:15
      oj, sorki, doczytałam, u was jest jednak inaczej..
      Z konsystencją i częstotliwością wink sad
      M.
      • kama_edziecko Re: uporczywe zaparcia 14.08.03, 09:09
        Witaj Maja wink
        Moja córka ma dokładnie taki sam problem jak Twoja( Zaparcia nawykowe).Chodzimy
        do gastroenterologa i bierzemy codziennie leki.Kamilka już się boryka z tym od
        kwietnia.Jest troszkę lepiej, ale to podobno długotrwały proces
        leczenia...Jakbyś chciała pogadać dokładniej napisz na mój adres:
        asiapapasia@wp.pl

Pozdrawiam Kama
        • agatamazur Re: uporczywe zaparcia 14.08.03, 21:22
          nie ja tego specyfiku nie znam,agata nie ma tego w głowie, codziennie się
          wypróżnia i nawet cieszy sie z tego , dzieki i pozdrawiam
          • ekachna Re: uporczywe zaparcia 16.08.03, 18:39
            Agato, spróbuj tego lactulosum, jest w aptece bez recepty, nie działa
            przeczyszczająco a rozluźnia stolec. My ciągle borykamy się z zaparciami ale
            Miśka nie może jeść owoców i pić soczków więc ten lek co jakiś czas muszę
            podać. Dwie łyzki na czczo, na noc lekarz zalecił w ostrych stanach dawać łyżkę
            parafiny do wypicia. Po dwóch, trzech dniach jest poprawa.
            • agatamazur Re: uporczywe zaparcia 17.08.03, 08:48
              dzieki, spróbuje chociaz teraz daję jej debridat
    • barbin Re: uporczywe zaparcia 19.08.03, 20:23
      Cześć.
      Muszę sie w tej kwestii odezwać, bo od stycznia do lipca b.r. miałam koszmarny
      problem z zaparciami u córki ( teraz ma 15 m-cy). Podawałam jej debridat,
      laktulozę- w dość dużej ilości, kombinowałam z dietą na różne sposoby, płynów
      podawałam więcej niż sama wypijam. I nic. Niestety dość często musiałam robić
      lewatywy.
      Próbowałam dociec przyczyny: podejrzewałam alergię, potem nawet z rozpaczą
      myślałam o chorobie Hirszprunga.
      Od początku sierpnia kupy na zawołanie nawet 2 dziennie i o dziwo miękkie
      (kiedyś były to trudne do wydalenia kamyki).
      Wydaje mi się, że najbardziej pomógł deser składający się z gruszek Wiliamsa
      (Gerber) zmieszanych z płatkami kukurydzianymi.Jednocześnie Basia wypija
      jeszcze więcej soku jabłkowego niż zwykle - ponad pół litra/dzień.Ponadto w
      tym samym czasie przestałyśmy być aż tak sterylne: Basia oblizuje znalezione w
      ogrodzie na trawie owoce, kosztuje piasek w piaskownicy i.t.p.
      Odstawiłam wszystkie syropy- i jest dobrze. Sama nie wiem, czy to rzeczywiście
      te płatki z gruszkami, czy wszystkie czynniki razem, ale najważniejsze,że
      pomogło, czego i Twojej córeczce życzę.
      • agatamazur Re: uporczywe zaparcia 20.08.03, 19:53
        wielkie dzieki spróbuję, pozdrawiam
        • dorotaste Re: uporczywe zaparcia 21.08.03, 11:20
          Moj synek ma (lub mial bo juz chyba cos pomaga) tez straszne problemy z
          zapoarciami. W grudniu skonczy 3 latka a wszystko zaczelo sie od momentu kiedy
          skonczyl 2. Juz probowalam wszystkiego lactulosum debridat 3 razy dziennie,
          duzo poilam duzo owocow itd itd. A tu wlasciwie wiele to nie pomagalo. Lekarka
          stwoierdzila ze ion to ma najprawdopodobniej w glowce. Po prostu tak jakby boi
          sie wyproznic, nie wiem czy go to boli czy jest inny problem, ale ostathnio na
          sile posadzilam go na ubikacje i natychmiast sie zalatwil. Juz udalo sie w ten
          sposob 3 razy a do tej pory upieral sie ze tylko na stojaco zaciskal nogi
          robil sie caly czerwony a z kupy nici. I tak potrafil przez 3, 4 dni. Az
          wreszcie czesto musialam stosowac eneme....Mam nadzieje ze teraz bedzie
          lepiej. Cos sie ruszylo. Moze to jednak w takim wieku nie tylko kwestia diety.
          Zycze powodzenia
        • mami2 Re: uporczywe zaparcia 22.08.03, 09:20
          Agato!
          Piszesz ze twoje dziecko ma 3 lata. To juz calkiem duzy czlowiek. Sprobuj
          wyobrazic sobie ze ty przez tydzien nie oddajesz stolca...co dopiero taki
          czlowieczek. Ja w kazdym razie spanikowalabym juz kolo 4 -5 dnia i poszlabym od
          razu do jakiegos specjalisty. Jezeli zaparcia sie powtarzaja to pewnie dziecko
          wpadlo w jakies psychologiczne bledne kolo - woli sie nie wyprozniac bo boli i
          czeka do nastepnego dnia, ale nie jestem specjalista wiec sie nie madrze.
          Moja corka od 6 miesiaca jest na Nutramigenie, uczulalo ja niemal wszystko,
          nawet herbatka koperkowa, dlatego od 6 mies dostaje do picia przegotowana wode
          mineralna niegazowana. Wypila tego takie ilosci ze sama nie potrafie zliczyc.
          Zaparc nie bylo. Pojawily sie duzo pozniej gdy mala juz podrosla (treraz ma 3,5
          roku) i zaczela jesc monte, kinder delice i inne tego typu "specjaly" (na
          szczescie z czasem wyrosla z alergii, ale z mleka dalej dostaje Nutramigen).
          Nie wyobrazam sobie zebym mogla wycofac jej z diety jogurty i inne mleczne
          przetwory. Jezeli twoje dziecko nie mialo problemow z przyswajaniem bialka do 2
          roku zycia to nie wiem czy to jest problem alergii, ale najlepiej zaptyac
          specjalisty.
          Wnioski: duzo wody mineralnej niegazowanej, zadnej czekolady i porady
          specjalisty..
          pozdro
          mami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka