bobasek0 01.12.07, 16:18 witam czy po niemowlaku można zauważyc ze jest upośledzone jakie objawy ma takie dziecko?czy USG przezciemieczkowe wykrywa posledzenie?jakie wady ono wykrywa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
juli-anka Re: powiedzcie mi.... 01.12.07, 21:03 można, trzeba sprawdzić czy wykonuje wszystkie odruchy, które dzieci w jego wieku powinny robić. no i ile dostał punktów w skali Apgar oraz za co. Odpowiedz Link Zgłoś
bobasek0 Re: powiedzcie mi.... 01.12.07, 21:06 czy to trudne pyt?mało kto zna odp Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: powiedzcie mi.... 01.12.07, 21:14 USG przezciemiączkowe nie wykryje upośledzenia rozwoju umysłowego, jeśli o to Ci chodzi. Upośledzenie umysłowe to raczej obniżony poziom rozwoju psychicznego, a tego żadne USG nie wykryje. To raczej lekarz podczas badania ocenia rozwój dziecka w stosunku do pewnych standardów rozwojowych. Nie zdefiniowałaś dokładnie pytania, więc trochę trudno odpowiedzieć. Tak samo trudno określic wiek dziecka o który ci chodzi. Dla dziecka, które ma 2 tygodnie to normalne, że się nie uśmiecha, co nie jest już normalne dla dziecka które skończyło 6 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
bobasek0 do osa551 02.12.07, 10:25 to jak pod względem psychicznym powinnoi byc rozwinięte 3mies.niemowle i co jest przyczyną upośledzenia umysłowego Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: do osa551 02.12.07, 10:41 poczytaj tu: www.edziecko.pl/pierwszy_rok/0,79398.html A u takiego malucha chyba raczej nie mówi się jeszcze o upośledzeniu umysłowym. Co Cię niepokoi? Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: powiedzcie mi.... 02.12.07, 10:47 Jak to piszczy? Taki dźwięk wydaje? Zamiast płakać? Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: powiedzcie mi.... 02.12.07, 11:18 Piszczy jak się bawi? ja akurat nie widzę w tym nic nienormalnego. Jeśli zaczyna sie bawić, trącać zabawki, obserwuje to co je otacza to wszystko z nim w porządku. Polecam książkę "Pierwszy rok życia dziecka", daje odpowiedzi na wiele tego typu pytań. Ja przy pierwszym dziecku miałam ja zawsze na stole. USG przezciemiączkowe nic do tego chyba nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_wronka Re: powiedzcie mi.... 02.12.07, 12:10 wydaje mi się bobasek że szukasz problemu tam gdzie go nie ma. Ciesz się maleństwem nie dopatruj się w nim chorób bo tak to całą radość macierzyństwa tracisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: powiedzcie mi.... 02.12.07, 12:08 Moim zdaniem to bardzo dobry objaw :o) Staszek (ma 11 miesięcy) do tej pory w szczytowej euforii piszczy. A rozwija się bardzo dobrze, zarówno psychicznie, jak i fizycznie. Nie doszukuj się problemów :o) Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: powiedzcie mi.... 02.12.07, 17:00 Moja od trzeciego miesiąca piszczy jak góralka w zespole folklorystycznym. Poza tym jest ponadprzeciętnie bystra. Odpowiedz Link Zgłoś