iwacho 02.12.07, 08:28 CZy refluks może być powodem ciągłego kaszlu i kataru, moje dziecko non stop jest chore. Czym karmić dziecko z refluksem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaanitki Niestety tak 02.12.07, 10:28 Dzieci z refluksem nie powinny jeść słodyczy (moja je bardzo sporadycznie i tylko wtedy gdy nie ma kataru- bo u nas to jest ciągłe utrapienie)(dotyczy to także słodkich napojów). Także należy ograniczyć spożywanie nabiału - jest śluzotwórczy (tak więc słodkie serki - to jest to co najbardziej szkodzi). Nie powinno na raz dużo pić, bo wtedy się cofa do przełyku. W trakcie kataru dziecko nie dostaje słodyczy i ma ograniczone produkty mączne. Jak jest zdrowa to wtedy piękę jej ciasta (byle by nie było bardzo dużo cukru) i czasami dostaje lizaki albo gumy rozpuszczalne. Nie wiem jak u was migdały, bo córka ma na tle refluksowym powiększone. Więc niestety ma całkowicie wykluczone z diety wanilię i czekoladę. (bo te powodują powiększenie migdałów). Od czasu takiej diety w ogóle nie chorowała w związku z refluksem (poza katarem). Miała tylko wirusówkę. A dieta jest od roku. Chodzi do przeszkola. A tak poza tym zabraliśmy się za to homeopatycznie. Więc dieta plus homeopatia i może być dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maja4021 Re: Niestety tak 02.12.07, 15:29 Podobno tak.Jak moja mała kaszlała na wiosne to tak jeden lekarz podejrzewał.Chyba to sie nie sprawdziło bo jak dostała Zytec to po tygodniu katar minoł a po dwóch kaszel. Odpowiedz Link Zgłoś
w-ella Re: CZy refluks może być powodem ciągłego kaszlu 03.12.07, 12:00 Mój synek ma przewlekły kaszel od 7 miesięcy, raz suchy raz mokry. Kaszel suchy najczęściej z wymiotami, od jakiegoś czasu zaobserwowałam, że jak zwymiotuje przed snem wtedy ma spokojną noc bez kaszlu. Na szczęście od paru tygodni przynajmniej w nocy z kaszlem mamy spokój , ale wczoraj zjadł parę kawałków słodkiego ciasta przed snem i w nocy zaczął pokasływać. Czy to może być refluks? I w jaki sposób można go zdiagnozować? Odpowiedz Link Zgłoś
agnes0101 Re: CZy refluks może być powodem ciągłego kaszlu 03.12.07, 13:59 Właśnie w sobotę byłam ze swoim 3-latkiem u Pani laryngolog, bo syn od września z mniejszym lub większym nateżeniem ma w nocy bardzo duszący kaszel, który pojawia się mniej więcej po 2-3 godzinach od zaśnięcia i trwa 10-15 min. Jak szybko otworzę okno i wleci zimne powietrze to mija. Podejrzewałam że to zatoki bo mały kilka minut po zaśnięciu zaczynał chrapać. Zresztą codziennie wieczorem wyjmuję mu fridą strasznie duże gile. No w każdym razie pani doktor po zbadaniu małego stwierdziła że to nie wina zatok. I właśnie stwierdziła że na jest gust to podchodzi pod refluks. Póki co jednak zapisała leki, a jeśli po 2-ch miesiącach nic się nie zmieni to mamy iść do gastrologa Odpowiedz Link Zgłoś
maja4021 Re: CZy refluks może być powodem ciągłego kaszlu 03.12.07, 23:08 a może to zapowiedz astmy w naszym przypadku tak było.Dziecko w dzien okaz zdrowia przychodziło spanie po 2-3 godzinach pobudka i kaszel duszący .Przy chłodnym powietrzu przechodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka5 Re: CZy refluks może być powodem ciągłego kaszlu 03.12.07, 14:05 zdecydowanie tak. Syn ma 11 lat, z refliksem jest od urodzenia, i kaszel i katar to norma. Chore uszy przez to też... Leki troche pomagaja + spanie na pół-siedząco. Cudów nie ma, trzeba z tym żyć. Jesli refliks jest duzy - to mozna operować. Odpowiedz Link Zgłoś