Dodaj do ulubionych

badanie stawów biodrowych

22.08.03, 09:20
Mam pytanko: w naszej przychodni bada się stawy biodrowe dzieciom dopiero w
wieku 4 m-cy. Czy to nie za późno? Czy warto iść wcześniej z dzieckiem do
ortopedy prywatnie? Proszę o odpowiedź zorientowane mamy. Majcia ma 2 m-ce.
Obserwuj wątek
    • gwiazdka19 Re: badanie stawów biodrowych 22.08.03, 10:28
      Prawidłowo powinnas pojsc w momencie kiedy Maja skonczyła 6 tyg. a potem na
      kontrole za kolejne 6 tyg.Przynajmniej tak było u mnie.Bioderka mają prawo
      rozwinać sie do 3 mcy.Idz do swojego lekarza i popros o skierowanie na usg
      bioderek bo to bedzie potrzebne i załatw to jak najszybciej bo w razie gdyby
      cos było nie tak to liczy sie czas.
      Pozdrawiam i mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.
      • aga173 Re: badanie stawów biodrowych 23.08.03, 20:23
        Podtrzymuje wypowiedź GWIAZDKI 19
    • mamusiaolusia1 Re: badanie stawów biodrowych 22.08.03, 10:40
      Pędź kobito czym prędzej, nie dawaj się zwieść, że jeszcze czas! Bioderka to
      mega poważna sprawa!!!
      Pozdrawiam, mam nadzieje, ze wszystko będzie ok!
    • youst Re: badanie stawów biodrowych 22.08.03, 12:42
      Mój Michaś ma 3 miesiące i 3 tygodnie i na USG bioderek byliśmy już 3 razy!!!
      Najpierw, razem z wypisem ze szpitala, dostaliśmy skierowanie do przyszpitalnej
      Poradni Preluksacyjnej (wyznaczony termin wypadł jak Michaś miał miesiąc) i
      potem byliśmy jeszcze dwa razy w miesięcznych odstępach, ze skierowaniem z
      przychodni, w której mały jest zarejestrowany.
      Za każdym razem na tych badaniach była wielka wataha kobiet z dzieciaczkami,
      nawet zupełnymi "świeżynkami". Do gabinetu wchodziło sie po dwie osoby - jedno
      dziecko jest badane, drugie mama przygotowuje do badania, tzn. rozbiera itp.
      Właśnie w tych pierwszych miesiącach najważniejsze jest zrobienie badań
      bioderek!!! Przedziwne te zalecenia z Twojej przychodni...
      Na początku lekarz zalecił szerokie pieluchowanie, jest wszystko dobrze z
      bioderkami, następna kontrola jak Michaś będzie miał 10 miesięcy. Ale widziałam
      też kilkoro dzieci z rozwórkami na nóżkach...

Radzę Ci jak najszybciej zrobić dziecku badania, bo zaniedbanie rozwoju
      bioderek może mieć poważne konsekwencje. Mam znajomą, która jest piękną
      dziewczyną, ale kuleje i kuśtyka, właśnie z powodu złego rozwoju bioder w
      dzieciństwie.

Pozdrawiam,
      Justyna mama Michasia (30.04.03.)
    • enut Re: badanie stawów biodrowych 22.08.03, 12:53
      Badanie bioderek powinno robic sie 3 razy: kiedy dziecko
      ma 6 tygodni, 3 i 6 miesiecy. Nie zaniedbaj tego!

Nat
      • mirra52 Re: badanie stawów biodrowych 22.08.03, 15:07
        Wlasnie dzisiaj bylam na pierwszym badaniu bioderek - Kasia skonczyla 5
        tygodni, skierowanie z takim zaleceniem dostalysmy przy wypisie ze Szpitala.
        Mysle ze powinnas jak najszybciej udac sie do lekarza i nie odwlekaj tej
        wizyty do 4 miesiaca!!!
        Pozdrawiam mama Kasia
        • dorota20031 Re: badanie stawów biodrowych 22.08.03, 16:39
          Stawy biodrowe bada się okolo 5-6 tygodnia życia, następnie po 6 tygodniach, a
          potem jeżeli są jakieś problemy. W zasadzie wszystkie dzieci powinny mieć USG
          stawów, ale różnie z tym bywa. Na 100% USG i bardzo dobry lekarz (już go
          polecałam na Forum) to dr Grzegorz Tomaszewski z Poradni Preluksacyjnej przy
          Szpitalu na Lindley`a. Tel. na centralę się zmienił, więc go niestety nie znam.
          Skierowanie od lekarza rodzinnego - na pierwszą wizytę. Do czasu pierwzej
          wizyty - tzw. szerokie pieluchowanie
    • maj03 Re: badanie stawów biodrowych 22.08.03, 22:20
      To i ja sie przylacze. Pierwsze dziecko urodzialm i do 7 msc odchowalam w
      Polsce drugie teraz niespelna 4 msc chowa sie w Niemczech. Mam wiec jakies
      porownanie, przy starszej corce robilam dokladnie to samo 3 wizyty u ortopedy,
      piec pieluch( zart) miedzy nozkami i nie wiem jakie cuda nie widy, nie twierdze
      ze to zle!!! Ale teraz u kilku lekarzy ( niedowierzalam i wolalam sprawdzic)
      powiedzono mi ze pierwsza wizyta u ortopedy powinna sie odbyc jak dziecko
      skonczy 4 lata. A wiecie dlaczego ???? Dlatego ze " u nich" na medycynie ,
      pediatrow, zwyklych lekarzy pierwszego kontaktu ,UCZA, takze, sprawdzania
      bioderek. To tak na marginesie poziomu naszej sluzby zdrowia. Dlaczego my we
      wszystkim musimy byc gorsi i tak zacofani. Mierzi mnie to strasznie jako Polke.
      A USG stawow biodrowych u zdrowego dziecka, tego ja, lajk, nie rozumiem, czysty
      absurd!!! W razie watpliwosci Ok, ale tak dla sprawdzenia, to co? Znaczy ze
      lekarz nie jest w stanie po ogolnym badaniu stwierdzic czy cos jest nie
      tak !!!! Sorry, w takim razie powinien sie doszkolic , a pacjenci szerokim
      lukiem omijac takiego goscia.
      smile)))
      Pozdrawiam , zycze wiecej zdrowego rozsadku oraz trzezwego spojrzenia...
      • ascoti Re: badanie stawów biodrowych 23.08.03, 10:59
        Zgoda, każdy pediatra i lek. rodzinny powinien umieć zbadać stawy biodrowe. Nie
        musi jednak być specjalistą w dzidzinie robienia USG, ani tym bardziej mieć
        aparat USG. Nie zawsze w prostym badaniu fizykalnym stawów biodrowych można
        uchwycić wszystkie nieprawidłowości, dlatego każde dziecko powinno byc
        przebadane kompleksowo tj. badanie fizykalne + USG w 1msc po urodzeniu, a
        następnie powtornie w 3 msc po urodzeniu, po to, aby wychwycić te dysplazje ,
        które mogły być przegapione podczas pierwszego badania, a w razie wątpliwości
        także przy drugim badaniu ponowna wizyta za 3 msc. I okazuje się ,ze te 2 lub 3
        wizyty u ortopedy, które mają na celu wychwycenie nieprawidłowości i jak
        NAJWCZESNIEJSZE włączenie leczenia wykonywane u wszystkich noworodkow są z
        punktu ekonomicznego tańsze , niż potem bardzo kosztowne leczenie i
        rehabilitacja, bo zbyt póżno wykryto wadę.
      • aga_rn Re: badanie stawów biodrowych-do maj03 24.08.03, 03:41
        maj03 napisała:

> To i ja sie przylacze. Pierwsze dziecko urodzialm i do 7 msc odchowalam w
        > Polsce drugie teraz niespelna 4 msc chowa sie w Niemczech. Mam wiec jakies
        > porownanie, przy starszej corce robilam dokladnie to samo 3 wizyty u
        ortopedy,
        > piec pieluch( zart) miedzy nozkami i nie wiem jakie cuda nie widy, nie
        twierdze
        >
        > ze to zle!!! Ale teraz u kilku lekarzy ( niedowierzalam i wolalam sprawdzic)
        > powiedzono mi ze pierwsza wizyta u ortopedy powinna sie odbyc jak dziecko
        > skonczy 4 lata. A wiecie dlaczego ???? Dlatego ze " u nich" na medycynie ,
        > pediatrow, zwyklych lekarzy pierwszego kontaktu ,UCZA, takze, sprawdzania
        > bioderek. To tak na marginesie poziomu naszej sluzby zdrowia. Dlaczego my we
        > wszystkim musimy byc gorsi i tak zacofani. Mierzi mnie to strasznie jako
        Polke.
        >
        > A USG stawow biodrowych u zdrowego dziecka, tego ja, lajk, nie rozumiem,
        czysty
        >
        > absurd!!! W razie watpliwosci Ok, ale tak dla sprawdzenia, to co? Znaczy ze
        > lekarz nie jest w stanie po ogolnym badaniu stwierdzic czy cos jest nie
        > tak !!!! Sorry, w takim razie powinien sie doszkolic , a pacjenci szerokim
        > lukiem omijac takiego goscia.
        > smile)))
        > Pozdrawiam , zycze wiecej zdrowego rozsadku oraz trzezwego spojrzenia...

Hej
        w Kanadzie jest tak samo. O tym pisalysmy juz kiedys na forum "Swiat" - na
        starym eDziecku ...
        Do ortopedy dzieci rutynowo w ogole nie chodza. Tylko kierowane przez lekarza
        rodzinnego/pediatre - jezeli zachodzi taka potrzeba.
        USG bioderek - tez nie jest badaniem rutynowym. Stwierdzono ze badanie
        palpacyjne jest w zupelnosci wystarczajace jezeli chodzi o rutynowy screening
        (czytalam tez o badaniach ktore stwierdzily ze dzieci diagnozowane na podstawie
        USG byly czesciej falszywie diagnozowane jako majace wady, i przez to
        niepotrzebnie poddawane leczeniu i zabiegom).
        Szerokie pieluchowanie - przezytek, nikt tego juz nie stosuje. Przeciwnie -
        stwierdzono ze w wielu przypadkach wrecz szkodzilo, w tym sensie ze odwlekalo
        niezbedne, "prawdziwe" leczenie.
        Mam dwojke dzieci, urodzonych w Kanadzie. Teraz juz mnie nic nie dziwi, ale
        kiedys, kiedy po raz pierwszy weszlam na forum, to naprawde nie moglam sie
        nadziwic niektorym polskim zaleceniom wink
        AgaRN
    • wlekliczka Re: badanie stawów biodrowych 23.08.03, 15:50
      Trzeba zbadać jak najszybciej. Mój 1 synek miał stawy zdrowe, za to drugi (4
      mies.) ma dysplazję prawego, do tego przykurcz mięśni. Niczego "na oko" nie
      widać. Może tylko to, że fałdki na udzie były rzeczywiście nierówne.

W przychodni ortopeda olał sprawę. Dlatego polecam prywatnego u którego leczę
      malucha:
      Krzysztof Grabowski, tel 0-603-943-903. Przyjmuje w Ząbkach, ale może w
      Warszawie też.

Mały nosi poduszkę ortopedyczną i trzeba robić ćwiczenia. To ważna sprawa, bo
      zaniedbana dysplazja stawów sprawi, że w przyszłości dzieciaczki będą kuśtykać.
      • wilga_kasia Re: badanie stawów biodrowych 23.08.03, 15:56
        Dziękuję, niestety jestem z Gdańska. Zapisałam już Majcię na USG w przyszłym
        tygodniu. Żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej sad Trzymajcie kciuki, żeby
        wszystko było w porządku.
    • kannaka Re: badanie stawów biodrowych 24.08.03, 12:02
      ZA PÓŹNO!!!
      Mała Natalka na 4 m-c. Przez 2 nosiła aparacik na bioderka. Mała była badana 7
      dni po porodzie u ortopedy, 4 tyg po porodzie u pediatry i 6 tyg po porodzie
      znowu u ortopedy. I naszczęście że rodziłam prywatnie bo mała była otoczona
      kompleksowa opieka. Dzięki temu że mała była dokładnie badana w 6 tyg życia
      ortopeda wychwycił jej malutką dysplazję która z czasem napewno by się nasiliła
      a co za tym idzie bardzo długo byłaby unieruchomiona w aparaciku. Idz predko do
      ortopedy. Nie wiem gdzie mieszkasz. Jeżeli chcesz napisz do mnie na
      kannaka@poczta.onet.pl lub kannaka@gazeta.pl a opowiem co jeszcze jej ortopeda
      badał i jakie jeszcza należało jej wykonać rutynowe badania z zakresu ortopedii
      i prawidłowości układu kostnego!
      pozdrawiamy Kannaka i Natalka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka