Dodaj do ulubionych

pilne!Pekniety ZAB-pytanie

24.02.08, 19:41
pytam tutaj,bo na zdrowiu dziecka nikt sie nie pofatygowal z odpowiedzia,a sprawa wydaje mi sie pilna.
Wczoraj moj 19 miesieczny syn,wyrznal zebami o krzeslo,w efekcie jedynka pekla mu wszerz,zab jest caly,nic sie nie ulamalo,ale ta dolna czesc pod peknieciem sie rusza.
Bylam wczoraj na pogotowiu dentystycznym z synem,ale lekarz powiedzial mi ze u tak malych dzieci nic sie nie robi.Zdziwilam sie bo w sumie zab jest caly,wiec myslalam ze moze go skeji (fachowo oczywiscie)a on kazal tak zostawic.
I tu moje pytanie,czy w polsce cos sie robi z tak peknietymi zabkami u dzieci???
Mieszkam w uk,kazano mi podawac Nurofen lub Calpol przeciwbolowo,ale
ta ruszajac sie dolna czesc zeba nie daje mi spokoju.Nie chciala bym wyrywac tego zabka bo wizualnie jste w nienaruszonym stanie,a chciala by uniknac pronblemu logopedycznych-seplenienia naprzykad.
Dlatego zadaje to pytanie,bo moze lepiej dla mlodego,pofatygowac sie z wizyta do polski...zeby ratowac ten zab.
Co myslicie?Jakie macie doswiadczenia?
dzieki za wszystkie rady.
Obserwuj wątek
    • kzet69 Re: pilne!Pekniety ZAB-pytanie 25.02.08, 01:29
      idź do specjalisty, problemem nie jest seplenienie tylko to że
      ruszająca się częśc zęba może się odłamac np. w trakcie snu i
      dziecko się udławi jeśli mu wpadnie do tchawicy, klejenie mleczaków
      raczej nie ma sensu ale pogadaj ze specjalistą
    • mika_007 Re: pilne!Pekniety ZAB-pytanie 25.02.08, 12:26
      ale rusza się cały ząb czy ta pęknięta część jedynie?
      bo jeśli cały to ok -trzeba zostawić,nie dotykać,sam się od
      nowa "ukorzeni" -tylko nie dawać twardych rzeczy do gryzienia -
      najlepiej przez 2-3 tygodnie tylko miękkie
      Jeśli lekarz widział to stawiałabym na powierzchowne pęknięcie -znam
      3 osoby które z takimi chodzą i nic się nie dzieje,bo ząb jest cały
      • 24lena Re: pilne!Pekniety ZAB-pytanie 25.02.08, 14:41
        Bylam u specjalisty-tu w uk,wlasnie na pogotowi dentystycznym.

Rusza sie tylko ta czesc pod peknieciem,czyli dolna czesc zeba,nie mocno,ale jednak rusza.Daje mu tylko miekkie rzeczy,zrezygnowalam z twardych np jablek.Z tego co piszesz,wynika ze tak jak powiedzial dentysta nic nie nalezy robic?dziekuje ze odpowiedzi.

Dodam tylko uprzedzajac inne komentarze,ze nie moge isc z dzieckiem prywatnie do dentysty czy stomatologa bo takowych w uk nie ma !
        Nie moge tez poprosic o wizyte u innego specjalisty,gdyz leczenie kaazdego pacjeta prowadzi ten lekarz,z ktorym skontaktowano sie z jako z pierwszym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka