Dodaj do ulubionych

Pilne co robic podać Duomox czy nie?

16.04.08, 10:32
Pytanie Moja 7 letnia córka obudziła się z temperaturą pojedynczy poranny atak
torsji, brak apetytu w dzień temperatura rosła nawet do 39,8 po podaniu
środków na zbicie spadła do 37,5 zrobiliśmy badanie moczu na polecenie lekarza
, wyniki badania moczu sg1.015 LEU+ NIT NEG PH 6 ERY +++ PRO 47 MG/DL GLU NEG
ASC NEG KET ++ UBG NORM BIL NEG Nablonki-wielokatne-pojedyncze, leukocyty
5-10- w polu widzenia, Erytrocyty-świeże-liczne, śluz-pojedyncze, bakterie
pojedyncze.
Najbardziej martwi mnie to bialko.
dodam że dziś juz bez środków przeciwgorączkowych temperatura spadła sama z
czego tak wysoka temperatura lekarz powiedział że gardło jest lekko
zaczerwienione.
Lekarz zapisał antybiotyk duomox 375 2X dziennie po półtorej tabletki (ale ten
lekarza przepisuje antybiotyki niemal na wszystko) inny powiedział żeby
przeczekać (podając sok i tabletki żurawinowe, pic napar z pokrzywy) i po 6
dniach powtórzyć badanie moczu (ten lekarz dla odmiany jest bardzo ostrożny w
przepisywaniu antybiotyków) i co ja mam teraz zrobić ? proszę o poradę podać
antybiotyk czy nie? córka czuje się dobrze temperatura spadła zaczęła jeść nic
ja nie boli ma tylko katar ,kicha.
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Pilne co robic podać Duomox czy nie? 16.04.08, 10:51
      nie analizując badań, bo robiłam tylko w zasadzie raz(niepotrzebnie)
      podczas infekcji, ja nie podałabym żadnego antybiotyku przy tych
      objawach co opisałaś i na początku tego stanu.Co innego gdyby to już
      trwało dłuższy czas.
      pzdr
      • kasiak37 Re: Pilne co robic podać Duomox czy nie? 16.04.08, 11:47
        mnie by nawet nie tyle te leukocyty zaniepokoily co ta swieza krew.Daj tez duomox.
        • koral777 Re: Pilne co robic podać Duomox czy nie? 16.04.08, 11:53
          nie dałabym, ale już następnego dnia bym zanisóa mocz na badanie
          ogólne ponow nie i na posiew!!!
          jęli by coś wyszło w posiewie to wiadomo antybiotyk koniecznie., ale
          ja na słowo duomox dostaję drgawek. po godzinie od podania dziecko
          skrzyło się na ból berzucha i wymiotowało. A on jest dosyć prosty i
          nie wiem czy antybiogram do posiewu bny się nie przydał jesli
          wychodowaliby jakąś bakterię. Te leukocyty i i może nawet krwinki i
          ketonowe ciałka moga ale nie musz być wynikiem wysokoiej goraczki i
          jakiegos tam odwodnienia pisałaś chyba o wymiotowaniu tak?

To pewnie poczatek inf wirusowej.

b3.lilypie.com/O4UDp2.png
    • madziulec Jesooo, nie leczcie dzieci same!!!! 16.04.08, 12:12
      Juz samo badani eogolne wskazuje an zakazenie ukladu mcozowego.

Przepraszam, ale kazda was wie tyle co nic i pisze..
      NIe podawac antybiotyku???
      A wezcie same nie podawajcie....
      Co prawda wahalabym sie z duomoxem, bo akurat nei jest w tym
      przypadku wlasciwy. Optowaslabym za zinatem, bo am szersze spektrum.
    • kinga127 Re: Pilne co robic podać Duomox czy nie? 16.04.08, 12:35
      o Boże, dziecko ma ewidentne zapalenie ukł. mocz. a Ty się zastanawiasz czy
      podać antybiotyk???????????????????
      Super, ciekawe czy sama też nie wzięłabyś antybiotyku. ZUM to nie jakieś tam
      byle przeziębienie czy wirusówka, która przejdzie bez antybiotyku. Faktycznie
      może Duomox się nie bardzo nadaje (nie znam się ) może dziecko brało niedawno
      Zinnat. W każdym razie antybiotyk musi być !!!
      • koral777 Ja bym ponowiła badanie moczu, 16.04.08, 14:12
        może dziewczynka nie była dokładnie podmyta, może wynik goraczki,
        zobaczcie że sa katony obecne!!!
        • madziulec Re: Ja bym ponowiła badanie moczu, 16.04.08, 14:14
          Katon to wiesz kto byl???
          Ciala ketonowe i nei maja nic wspolnego, jesli juz to z goraczka lub
          wymiotami.

Leukocyty wskazuja zwykle w zakazeniach ukladu moczowego i wlasnie
          tez podmycie dokaldne czy nei nie ma wplywu na to, czy beda w
          badaniu opgolnym czy nie. Podobnie erytrocyty...

Ot, ...
          • kasiak37 Re: Ja bym ponowiła badanie moczu, 16.04.08, 14:22
            ketony pojawiaja sie z innego zupelnie powodu niz zlego podmycia,a wymioty
            wystepuja wskutek wysokiego stezenia ketonow w moczu.
            • madziulec Kasiu, skoncz juz swoje porady... 16.04.08, 14:36
              ciała ketonowe (aceton i kwas acetooctowy)

Związki te mogą być obecne w moczu osób niedożywionych,
              pozostających na diecie bogatotłuszczowej, w stanach gorączkowych,
              przy ciężkiej niewydolności nerek. Najczęściej jednak ciał
              ketonowych poszukuje się u osób chorych na cukrzycę, gdyż ich
              obecność świadczy pośrednio o tym, że choroba ta jest nieprawdłowo
              leczona. Wykonywanie co najmniej raz w miesiącu badania ogólnego
              moczu na obecność ketonów i cukru czy też prostszego domowego testu
              paskowego Ketostix jest obowiązkiem każdego chorego na cukrzycę.

www.resmedica.pl/zdart8998.html
              • kasiak37 Re: Kasiu, skoncz juz swoje porady... 16.04.08, 14:51
                Madziu,widze ze rozumy pozjadalas...Powiedz mi ze to co napisalam nie jest
                prawda?Akurat problem ketonow znam bo borykalam sie z nim u corki wiec wiem jaki
                jest skutek ich wysokiego poziomu a sa to wlasnie wymioty smierdzace acetonem.
                • madziulec Re: Kasiu, skoncz juz swoje porady... 16.04.08, 14:56
                  A teraz zobaczmy co bylo Twojemu dziecku:

glodzenie, infekcja czy bledy w zywieniu???
                  www.forumpediatryczne.pl/txt/print,302,
                  Wiec tak to pozjadalas rozumy.. Szkoda, ze Twoje dziecko cierpialo...
                  Ot, nastepna, ktorej sie wydaje, ze cos wie.
                  • kasiak37 Re: Kasiu, skoncz juz swoje porady... 16.04.08, 15:17
                    Madziu,nikt nie kwestionuje Twojej wiedzy w zakresie zakazen ukladu moczowego
                    ale na Boga nie uwazaj sie za wyricznie i jedyna osobe upowazniona do
                    wypowiadania sie w temacie.Wiecej pokory!
                    I badz laskawa delikatnie mowiac odstosunkowac sie od mojego dziecka bo po
                    pierwsze jestes nikim,jedynie jedna z wielu osob w internecie,po drugie nie
                    jestes lekarzem a po trzecie zadna inna osoba upowazniana w zaki czy inny sposob
                    do posiadania wiedzy na temat mojego dziecka.I widze ze cierpisz Ty...na manie
                    wielkosci.
                    • madziulec Re: Kasiu, skoncz juz swoje porady... 16.04.08, 15:20
                      Nie ma wymiotow od cial ketonowych.
                      Dziala to wlasnie w przeciwna strone.
                      I nie musisz byc agresywna. Bo dobrze wiesz jak to dziala i
                      GDZIEKOLWIEK pojdziesz i JAKIEGOKOLWIEK lekarza zapytasz to
                      dokladnie powie Ci to samo, nawet jak bedzie kompletnym nieukiem i
                      kompletnym dyletantem w wiedzy medycznej.
                      I TY dobrze o tym wiesz.

Nie cierpie na manie wielkosci. Cierpie wtedy, gdy widze takei osoby
                      jak Ty, przez ktore inne dzieci musza cierpiec i byc niewlasciwie
                      leczone. Bo dajesz ZLE rady, bo chcesz leczyc dzieci przez internet
                      i to dodatkowo udzielajac zlych informacji. Na tym polega problem.
                      I najwieksza ochote to w takich momentach to mialabym albo
                      nawrzeszczec na Ciebei albo zabrac Ci komputer, bo szkodzisz. Moze
                      kiedys to do Ciebie dotrze. Mam nadzieje, ze nikt przez to nei tarfi
                      do szpitala
                      • kasiak37 Re: Kasiu, skoncz juz swoje porady... 16.04.08, 15:28
                        To chyba sama nie przeczytalas co zalinkowalas...prosze
                        "Nadmiar acetonu we krwi powoduje podrażnienie ośrodków wymiotnych w ośrodkowym
                        układzie nerwowym z konsekwencją w postaci uporczywych, niepowściągliwych wymiotów."
                        I nie mow mi prosze o agresji bo nie mam jej w mojej wypowiedzi no chyba ze
                        cierpisz na manie przesladowcza.I napisz mi gdzie ja daje porady i sposoby
                        leczenia?Bo chyba masz problemy z czytaniem z powodu swojego zacietrzewienia.A
                        komputer to mozesz zabrac...dziecku swojemu to samo z wrzaskami.Zachowuj
                        sie,byle jak ale sie zachowuj.I jeszcze jedno,jezeli ktos leczy dzieci przez
                        internet to sam powinien sie zaczac leczyc...u psychiatry.
                        • madziulec Re: Kasiu, skoncz juz swoje porady... 16.04.08, 15:41
                          Ale tu nikt nei ma acetonu we krwi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          Rozumiesz?????
                          Sa ciala ketonowe w moczu. To wszystko.
                          Poza tym sa objawy wybitnie wskazujace na zakazenie ukladu moczowego.

Dociera???
                          A teraz idz przeczytaj pierwszy post autorki.
                          Za co bede Ci dozgonnie wdzieczna. I na przyszlosc nie myl objawow
                          roznych jednostek chorobowych.
                          • kasiak37 Re: Kasiu, skoncz juz swoje porady... 16.04.08, 15:44
                            tylko ze to Ty sie czepilas tego acetonu jak rzep psiego ogona...I to Ty drazysz
                            ten temat z uporem maniaka.Jaki jest temat watku to ja akurat doskonale wiem i
                            wydaje mi sie ze czekanie na porade czy podac antybiotyk czy nie wczesniej bedac
                            u lekarza to jakies wielkie nieporozumienie.
                            • kasiak37 Re: Kasiu, skoncz juz swoje porady... 16.04.08, 15:48
                              a swoja droga to zeby ciala ketonowe pojawily sie w moczu musza najpierw byc we
                              krwi.Tak niestety dziala ludzki organizm,przeczytaj sobie o wszystich cyklach
                              zachodzacych w organizmie ludzkim.
                              • kasiak37 prosze 16.04.08, 15:50
                                to rowniez urywek tego co mi zalinkowalas.Nadal twierdze ze nie wiesz nawet co
                                linkujesz:
                                "Nadmiar acetonu we krwi powoduje podrażnienie ośrodków wymiotnych w ośrodkowym
                                układzie nerwowym z konsekwencją w postaci uporczywych, niepowściągliwych
                                wymiotów. Ze względu na łatwe przechodzenie ciał ketonowych do moczu, zaburzenie
                                to najłatwiej stwierdzić badając mocz paskiem wykrywającym obecność acetonu
                                (acetonuria)."
                            • madziulec Re: Kasiu, skoncz juz swoje porady... 16.04.08, 16:01
                              Tylko tu nei jest problem, czy dziecko ma jakis klopot z
                              metabolizmem, niedozywieniem czy czymkolwiek co sugerujesz w swoim
                              co drugim (jak nie kazdym poscie).
                              To dziecko prawdopodobnie wymiotuje bo ma zakazenie ukladu
                              moczowego, a wlasnie te wymioty sa objawem tegoz wlasnie zakazenia.

Tu nei trzeba byc lekarzem.
                              Sama obecnosc cial ketonowych (gdziekolwiek czy w moczu czy we krwi)
                              moze swiadczyc o wielu chorobach, niedozywieniu, a przede wszystkim
                              o cukrzycy. A tu nei ma o tym mowy.
                              I nie ma co straszyc matki.
                              I nie ma co pisac - ze Twoje dziecko mialo wymioty, bo byl to
                              zupelnie inny powod.

To tak jakbym ja napisala: moje dziecko bylo w szpitalu z powodu
                              temperatury w watku gdzie Ty bys napisala, ze Twoje dziecko ma
                              temperature. Tylko ze moje dziecko mialo do tego jakies tam objawy
                              chorobowe.
                              Rozumiesz, ze nei nalezy mieszac kilku chorob, jednostek chorobowych
                              i objawow? i .. mieszac w glowie i tak zdezorientowanej matce????
                              • koral777 Madziulec odkręcaj odkręcaj 17.04.08, 09:25
                                niesamowite jak potrafisz udowadniac że tylko Ty masz rację.
                                Potwierdzam z wiedzy dotychcczasowej w cukrzycy insulinozaleznej że
                                ktony sa ui w cukrzycy gdy stęzenie cukru we krwi jest mocno
                                przekroczone, w tym tez np przekroczyło próg nerkowy i jest obecne w
                                moczu. Ciałe ketonowe sa obecne tez w wyniku odwonienia organizmu.
                                Ich nadmierna ilość w moczu przez to oczywiście też we krwi może
                                skutkowac nudnościami wymiotami.

Moje przemyślenia o nie dokładnym podmyciu nie odnosiły się do
                                ketonu ++, ale do innych wyników!!!

Z doświadczenia wiem bo tak miałam że w srode dziecko miało wynik
                                moczu jak ten w pierszym poście, poza ketonem, naet było białko i
                                leukocyty - wszystko, a lekarz kazała powtórzyc i powtórzyłam.
                                Wypucowałam córkę porzadnie i wynik był wwe wszystkich pozycjach
                                bz!!!!! lub nieobecne. Czyli kolosalna róznica!!! Przy
                                zanieszczysczeniu jesli dziecko nie było umyte będzie i sluz i
                                bakterie i leukocyty (nie wiem jak z erytrocytami). Ketao dla Ciebia
                                KATON) za to mógł pojawić się od goraczki lub odwodnienia!

Jesli już uważasz się za taka "mądrą" to powinnas rozumiec hasłowe
                                odpowiedzi, a nie chwytac się literówek czy niezbyt dokładnego
                                okreslenia!!

Tu kazdy przekazuje swoje porady, ale nie po to aby kto kolwiek nam
                                ufał w 100 %. a antybiotyk o jedno z najgorszych świństw jaki mozna
                                dać dziecku! Może wystarczyć furaginum?
                                • madziulec Pisz dalej te kocopoly ;) 17.04.08, 10:27
                                  Wiesz.. sluz w moczu bierze sie z przemrozenia probki.

Potwierdza to "Atlas osadu moczu". Autorow moge podac Ci wieczorem,
                                  jak bede w domu, bo nei pamietam na pamiec, ni jest to wiec moj
                                  wymysl, a te Twoje przemyslenia sa Twoim wymyslem.

Wiec nei myl dalej 2 jednostek chorobowych, nie strasz dziewczyny
                                  cukrzyca, bo to jest straszna choroba.
                                  Nie pisz bzdur, ze masz leukocyty z niedokladnego podmycia sie, bo
                                  jak dziecko ma zakazenie ukladu moczowego to chodzbys je w
                                  domestosie umyla (co jest juz debilizmem do 1000 potegi) to i tak
                                  leukocyty wyjda.
                                  Dla mnie Katon jest filozofem i nei ja napisalam katon (ty sama
                                  piszesz o KATONACH forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                                  f=577&w=78389765&wv.x=2&a=78401043), dla mnie i ketony nie sa
                                  ketonami tylko cialami ketonowymi wink

Swoja droga gdy w zakazeniu pojawiaja sie erytrocyty i bialko to juz
                                  furagina jest zbyt slaba.
                                  ALe masz racje - krzycz dalej o cukrzycy... Bardzo pomozesz. I o
                                  katonach.
                                  • madziulec "Atlas osadu moczu" 17.04.08, 10:40
                                    Znalazlam wlasnie dla Ciebie - wysylkowa.pl/ks732517.html

Z tej ksiazki mozna wyczytac bardzo duzo informacji. Wlasnie stad
                                    wzielam informacje skad jest sluz w moczu.
                                    Nie ma tak informacji, ze jest w przypadku cial ketonowych, czy
                                    cukrzycy.
                                    Jest wylacznie w przypadku wyziebienia probki.
                                    W razie pytan jestem w stanei odpowiednia strone wstanic na
                                    imageshack.
                                    Bo niestety jak narazie to Ty nie dysponuejsz ani odpowiednia wiedza
                                    ani argumentami
                                  • koral777 Madziulec ten ZUM Ci mózg chyba zlansował 17.04.08, 10:47
                                    mówiłam KATON jako o literówce. Nie ma co z Tobą dyskutowac. Masz
                                    zboczenie na punkcie ZUM i nikt Ci tego nie wybije że leukocyty mogą
                                    wyjść w moczu gdy dziecko nie jest umyte. Chyba znasz zasady
                                    pobierania próbek moczu!!!! Oczywiście przy zakażeniu wychodza tez
                                    leukocyty , ale ich wtedy jest dużo a nie 2-3 w polu widzenia. czy
                                    nie tak???.

NIE STRASZYŁAM żadną cukszycą tylko pisałam kiedy obecne sa Ketony w
                                    moczu. A że zamiast E wybrałam A i wyszedł KATON to wystarczy trochę
                                    mysleć szerzej niż Ty i wywnioskować że jest to do cholery
                                    LITERÓWKA!!!!!
                                    • koral777 sama zgłoszę zaraz usunięcie mojego wpisu 17.04.08, 10:53

współczuje lekarzom z którymi się spotykasz, chyba że całkowicie
                                      sama leczysz

zadzwoń do labolatorium , ksiązki to nie wszystko

co do śluzu, że może pojawić się tylko w wyniku przemrożenia
                                      próbki - bzdury - zaniosłam zaraz po bobraniu i badane miałam prawie
                                      od ręki bo zależało mi na szybkim wyniku. Kobieto było wtedy lato!!!
                                    • madziulec Re: Madziulec ten ZUM Ci mózg chyba zlansował 17.04.08, 11:01
                                      Jestes niegrzeczna i robisz bledy.
                                      Piszesz Katony, piszesz cukszyca.

To jestes cala Ty wink))
                                      Teraz idz sie doucz, potem bedziemy dyskutowac wink
                                      • koral777 Re: Madziulec ten ZUM Ci mózg chyba zlansował 17.04.08, 11:03
                                        A ty jesteś śmieszna.
                                        Piszę szybko co myślę nie mam czasu na czytanie nim wyslę. Zwykle
                                        nie dyskutyję pracując, zrobiłam to wyjątkowo bo zainteresowała mnie
                                        tak zacietrzewiona osóbka o pseudnimie Madziulec
                                        • madziulec Bakteriuria bezobjawowa dla Koral77 17.04.08, 11:10
                                          www.resmedica.pl/zdart3992.html bo nadal nei masz pojecia o
                                          czym piszesz.
                                          • koral777 Re: Bakteriuria bezobjawowa dla Koral77 17.04.08, 11:25
                                            nie muszę wiedziec wszystkiego, ja podałam tylko przykłady kiedy zły
                                            wynik moczu nie musi swiadczyć o ZUMie objawowym czy tez nie
                                            objawowym, dałam przykłady kiedy wystepuje keton w moczu

autorka wątku pod który nieładnie wymieniamy swoje uwagi na temat
                                            wiedzy czy tez niewiedzy powtórzyła wynik moczu i wyszedł znów
                                            nieprawidłowy więc tam się już nie wypowiadam, bo może faktycznie
                                            jest stan zapalny.

Nie wiem czy w takiej sytuacji nie powinna zrobić posiewu niż da
                                            Duomox o waskim spektrum działania.

Śluz też zaszeregowałaś tylko do zamrożonej próbki, a zapewniem,
                                            jest wiele innych przyczyn wstępowania śluzu w próbce moczu. O
                                            zamrozeniu wcześniej nie słyszałam.
                                            • madziulec Re: Bakteriuria bezobjawowa dla Koral77 17.04.08, 11:33
                                              Dlatego podalam Ci zrodlo moich informacji co do sluzu w moczu,
                                              mysle, ze bardzo wiarygodne, bo nie jestem to ja. Jest to ksiazka
                                              medyczna.
                                              I jak chcesz wstawie obrazek opdpowiedniej strony. Nie ma tam
                                              opisanej innej mozliwosci wystepowania sluzu w moczu. I nawet powiem
                                              wiecej, nie ma znaczenia czy oddajemy probke zima, latem, wiosna..
                                              wazne jak jest przechowywana w laboratorium.
                                              Bo sa laboratoria, ktore wykazuja podczas badan bakterie, ktorych
                                              nie ma w preparacie. (znam nawet takie nieodpowiedzialne
                                              laboratorium w Warszawie i wiem jaka bakterie zawsze wyhoduje)

I swoja droga nie ma osob, ktore wiedza wszystko.
                                              • koral777 dalej niedokładnie czytasz 17.04.08, 11:46
                                                próbka moczu który oddawalm nie była nigdzie przechowywana, pobrałam
                                                postawiłam na szafce ubrałam się wyszłam (było lato) zanisłam, w
                                                okienku poprosiłam że to pilne , zapłaciłam, Pani zarraz przyszła z
                                                wypisanym wynikiem!!!!! na którym był sluz.

Zadzwoń do Pań laborantek i popytaj. Daj spokój z jakąś jedną
                                                ksiązka bo trącasz lekko Brunetką i jej fobią ze szczepieniami. Jej
                                                źródła też pochodzą z książek i licznych innych artykułów. Ale nie
                                                jest tylko tak że sluz jest tylko wynikiem zmrożenia próbki, czy też
                                                szczepienia są zawsze złe! (Brunetka)

• madziulec Re: dalej niedokładnie czytasz 17.04.08, 12:35
                                                  Nie czytam jednej ksiazki.
                                                  Podam Ci chetnei moj bibliografie :
                                                  zum.org.pl/prawa.html to mniej wiecej jest to z czego
                                                  korzystam na biezaco...
                                                  Ale nie tylko wink

Wiec nie kloc sie, bo to narazie moja wiedza zostala "uwieczniona" w
                                                  wikipedii, nie Twoja wink))
                                                  (i na moja strona sie powoluja w zrodlach o ZUM-ach wink)))
    • reszka2 Re: Pilne co robic podać Duomox czy nie? 16.04.08, 16:45
      Białkiem się nie martw, zdarza się przy podwyższonej temperaturze.

Leukocyty, hm, jak dla mnie za mało ich w polu widzenia, norma jest do 5 wpw,
      wszystkie "porządne" infekcje dróg moczowych mają ich co najmniej kilkadziesiąt,
      przy obfitej florze bakteryjnej.

Mocz ogólny do powtórki. Mnie nie przekonuje tych kilka leukocytów ponad normę
      jako przyczyna gorączki, która zresztą obniżyła się samoistnie.
      • kamelia14 Re: Pilne co robic podać Duomox czy nie? 16.04.08, 17:18
        dziękuje serdecznie wszystkim za cenne informacje
        właśnie przywiozłam wyniki powtórnego badania moczu
        sg 1.015
        LEU NEGsmile
        NIT NRG
        PH 5
        ERY ++ (BYłO +++)
        PRO 45MG/DL BYłO 47
        GLU NEG
        ASC ++ BYłO NEGsad
        KET NEG BYłO ++ (TO PRZEZ WYSOKą GORąCZKE I NIC NIEJEDZENIE)
        UBG NORM
        BIL NEG
        Nabłonki wielokątne pojedyncze,
        leukocyty 2-4 w polu widzenia
        erytrocyty świeże 3-5 w polu widzenia
        erytrocyty wyługowane 2-4 w polu widzenia
        śluz nieliczne,
        bakterie nieliczne
        mineralne moczany bezost.-nieliczne

mała czuje się normalnie je, bawi się czyta, nic ją nie boli ma dobry humor
        miała już w swoim życiu ok 3 ZUM i wiem że to lubi nawracać -(dlatego stosuje
        szeroko zakrojona profilaktykę, niestety chodzi do szkoły a tam toalety... same
        wieciesad )
        a antybiotyków się porostu panicznie boje (w mojej najbliższej rodzinie dziecko
        przez antybiotyk
        jest po przeszczepie wątroby, przeszczepie z powikłaniami-śpiączka)
        i dla tego robie wszystko żeby tylko uniknąć bezcelowego podania , oczywiście
        wiem że niestety nie zawsze można ale jeśli jest taka możliwość to sprawdzam,
        pytam i próbuję.
        i tu znów zadam pytanie podać czy nie?
        jeszcze raz Wam dziękuję.
        • madziulec Re: Pilne co robic podać Duomox czy nie? 16.04.08, 19:23
          Ok, widzimy bialko, erytrocyty (w tym wylugowane wiec takie, ktore sa
          pochodzenia nerkowego).
          ASC - czyli kwas askorbinowy - podawalas dziecku ostatnio wit. C w wiekszej
          ilosci???

Czy byla diagnostyka dlaczego byly te zum-y?????

I teraz odpowiedz na Twoje pytanie czy podac.
          Nie.. Kazdy ZUM moze spowodowac zmiany bliznowate w nerkach, Kazda taka zmiana
          powoduje zmniejszenie wartosci pracy nerek, a w koncu ich calkowite wylaczenie
          (tak prosto to wyjasniam) i nerki nadaja sie wylacznie do przeszczepu.
          Wiec moze rzeczywiscie nei podawac? Skoro lekarz zalecil?
          • kamelia14 Re: Pilne co robic podać Duomox czy nie? 16.04.08, 20:12
            nie, nie robiono jej badań, nigdy nie byłyśmy w szpitalu, choć lekarz nefrolog u
            którego leczyłam ją z ostatniego ( 02/2007) ZUM zalecił (profilaktycznie) co
            miesiąc robienie badań moczu przez pól roku i gdyby choć raz w ciągu tych 6
            miesięcy wyniki były złe (kolejne ZUM) to wtedy zaleciłby cystografię , ale
            nigdy nie była diagnozowana w tym kierunku ,
            robiłam jej tylko usg brzuszka i wszystko wyszło ok z nerkami.
            będę ją obserwować, badać ten mocz , zrobię usg, może odwiedzę jeszcze jednego
            lekarza
            dzięki madziulecsmile
            • madziulec Re: Pilne co robic podać Duomox czy nie? 16.04.08, 21:09
              W przypadku dziewczynek powinno sie robic badanie w kierunku wad ukladu
              moczowego, szczegolnie, ze mowisz sama, ze ZUM jest nawracajacy.
              To wcale nie musi byc bakteryjny. Ostatnio sama spotykam sie coraz czesciej z
              grzybami albop... chlamydia. Okazuje sie, ze matki bardzo czesto sa nosicielkami
              i zakazaja dzieci przy porodzie.
              I cala rodzina niestety choruje i dziecko ma wlasnie zakazenia ukladu moczowego
              wywolane chlamydia.

Poza tym same zakazenia moga tez byc wywolane czynnoscia ukladu moczowego, np.
              pecherzem nadreaktywnym. Wieloma czynnikami naprawde.
              Warto dziecko zdiagnozowac, po to by po prostu wyleczyc, co nie jest trudne,
              moze czasem dlugotrwale, ale warte zachodu.
              • kamelia14 Re: Pilne co robic podać Duomox czy nie? 16.04.08, 21:50
                przeraża mnie ta cystografia, cały ten stres u dziecka związany z założeniem
                cewnika ...To chyba podstawowe badanie i jedno z pierwszych którym musiałabym
                ją poddać?
                co do zakażeń okołoporodowych to chyba raczej nie mogłabym jej zarazić, nigdy
                nie cierpiałam na zum (przynajmniej nic o tym nie wiem) a Sara urodziła sie
                przez cc.
                Wiem że wykonuje się masę badań cystografię, usg , urografię,
                ale to dla mnie na razie czarna magia
                a wiesz nie mam pojęcia skąd u niej ten kwas askorbinowy nie podaję jej wcale
                witaminy c czasem łyka Marsjankę ale to nie codziennie.
                • madziulec Re: Pilne co robic podać Duomox czy nie? 16.04.08, 22:18
                  Spokojnie.
                  Tak naprawde to nas rodzicow przeraza wiekszosc badan. ja rozumiem, ze dla nas,
                  doroslych zalozenie cewnika brzmi przerazajaco.
                  Tymczasem to wszystko zalezy od tego jak to przedstawisz dziecku lub tez od tego
                  jak Ty sama bedziesz reagowac.
                  Jesli bedziesz spokojna to wtedy i dziecko jest spokojniejsze.
                  Ja rozumiem, latwo powiedziec, ale to naprawde dziecku pomaga. Bardzo. i mowie
                  to z doswiadczeniem osoby, ktora kilka ladnych razy byla z dzieckiem w szpitalu,
                  kilka ladnych razy mielismy i cystografie i uridynamike i przeplyw cewkowy i
                  scyntygrafie i kupe innych badan, bo akurat takie rzeczy musialam zrobic.

I rzeczywiscie - zaczynasz od cystografii. Czasem warto robic prywatnie. Bo
                  szybko, bo jak to sie mowi "lekko latwo i przyjemnie".
                  Wtedy wiesz juz przynajmniej jedno.
                  Dobrze trafic do dobrego lekarza, choc w 4-ro letniej "karierze" matki
                  spotykajacej roznych rodzicow zdarzylo sie i tak, ze dobrzy lekarze stawiali
                  myle, a nawet zle diagnozy...

Jesli jest cos nietypowego w moczu tym bardziej lepiej badania powtorzyc, czasme
                  trafic do dobrego lekarza.
                  Aha - tymi moimi rozwazaniami nie przejmuj sie. Nie sugerowalam, ze zakazilas
                  dziekco. Pisalam tylko, ze ostatnio jest zakazen chlamydia coraz wiecej,a te
                  potrafia paskudztwa przebiegac bezobjawowo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka