urszula1_edziecko 19.09.03, 16:08 Witam, Bardzo proszę o informację, co oznaczają te stopnie na wyniku cytologii. Wiem, że to było na forum, ale sierota jestem i nie mogę znaleźć ( Pozdrawiam, Ulka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaop Re: wynik cytologii 19.09.03, 16:52 Chodzi Ci o grupy, tak? A ktora grupe masz? Tak bedzie latwiej, niz wszystko opisywac, albo dobra, w skrocie. 0 i I- super w porzadku. II- komorki prawidlowe, ale stan zapalny. III- juz gorzej, bo komorki moga byc zmienione nowotworowo no i nastepne grupy to sa juz bardziej rakowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
urszula1_edziecko Re: wynik cytologii 19.09.03, 16:57 Ania, bardzo dziękuję za taką szybką odpowiedź! Pozdrawiam! Ulka Odpowiedz Link Zgłoś
kaldko Re: wynik cytologii 19.09.03, 21:13 Lekarz powiedział mi, że II grupy się nie leczy. Coś mi się to nie podoba. Mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
ewik.z Re: wynik cytologii 19.09.03, 22:02 Większość kobiet ma PAP II i to jest jeszcze norma.Dopiero PAP III i wyżej to komórki atypowe ( w tym również nowotworowe) Odpowiedz Link Zgłoś
kaldko Re: wynik cytologii 20.09.03, 15:42 No dobrze, ale czy można coś zrobić z tą II grupą, żeby się zmieniła w I? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: wynik cytologii 23.09.03, 08:49 Mozna sprobowac zaleczyc ten stan zapalny. Ja tysiac razy bralam rozmaite globule, ale I grupe to mialam tylko w ciazy (chyba ze wzgledu na ograniczone zycie seksualne, hihi). A tak to tez zawsze mam II. Moj gin mnie pociesza, ze II grupa dla mezatki to nic wstydliwego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mgurniak Re: wynik cytologii 24.09.03, 07:47 bez przesady.... jestem mezatka, urodzilam dziecko, kocham sie z mezem czesto i mam I grupę.Tak wiec, dziwny jest ten ginekolog ,twierdzacy ze mezatka moze miec II grupę!!!!.....może trzeba męza trzymac krótko,zeby nigdzie na boki nie chodził i nie przyniósł czegoś.....nieczystego Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: wynik cytologii 25.09.03, 08:18 Dziekuje Ci uprzejmie. I zapewniam Cie, ze moj maz na boki nie chadza i nic nie przynosi! Nie bylas zbyt mila, wiec zajmij sie moze swoimi problemami. A II grupe mam od zawsze (nawet jak mialam nascie lat). I grupa zdazyla mi sie tylko raz, w ciazy. Widocznie ten typ tak ma, chociaz przyznaje, ze fakt, mam sklonnosci do wszystkich takich infekcji. Moja mama tez ma II i wszystkie kolezanki, z ktorymi na ten temat rozmawialam. I przeczytaj sobie posty wyzej, dziewczyny tez pisza, ze II grupa jest norma i wiekszosc kobiet tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
anulkaks Re: wynik cytologii 25.09.03, 18:39 Ja tez mam II grupe, co podobno jest norma po porodzie (szczegolnie zabiegowym- ja po kleszczach) i nidy juz I nie bede miala, chocby nie wiem co. Odpowiedz Link Zgłoś