amii5 16.06.08, 02:48 nie wiem co się dzieje z moją 3 mies.córcią... niby ok, ale ją kładę do snu na boczek bardzo wygina główkędo tyłu ( śpiąc) . co to może być , jakieś sprawy neurologiczne ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guderianka Re: mamy pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.08, 07:59 Dziecko powinien obejrzeć neurolog bo takie wyginanie glówki do tyłu może swiadczyć o wzmożonym napięciu mięśniowym. Kilka miesięcy rehabilitacji i powinno być ok Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: mamy pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.08, 08:40 Koniecznie neurolog. Mój syn po kilku miesiacach swiczń rozwijał sie potem jak burza. Odpowiedz Link Zgłoś
amii5 Re: mamy pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.08, 09:05 przeciwciało- czyli myślisz,że to coś poważnego????????? nie zdarza jej się to zbyt często, ale jednak. Jak wyglądają takie ćwiczenia, czy sama mogę pomóc. Jak wyglądało to "wyginanie " w twoim przypadku?? zmartwiłam się. do tego ma jeszcze alergie Odpowiedz Link Zgłoś
amii5 Re: mamy pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.08, 09:12 dodam jeszcze, że mała raczej dobrze się rozwija, ale co mnie nie pokoi- dużo śpi, tzn.godzinke po jedzeniu "pogada", uśmechnie się i śpi. ale to chyba normalne , jest mała. a może słaba ??????? ma anemie, hemoglobiny-9,3 --mało?? sama nie wiem czy jest ok?????? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: mamy pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.08, 09:41 Ćwiczenia sa dobierane do zaburzenia i do dziecka, sa zmieniane co kilka tygodni po ocenie postepów. Mój syn miał zaburzenia napięcia mięsniowego. Ćwiczylismy metoda Bobathów- nie sa to uciazliwe ani bolesne ćwiczenia. Część to instruktaz jak nosić, jak podnosić. Ćwiczy się poszczególne partie ciał. Efekty sa szybkie. Nie chciałam cię wystraszyc ale czasem warto odbyc o jedna wizytę u lekarza za duzo niz cos przegapic. Pokaz dziecko pediatrze, opisz jak się układa i w jakich sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
amii5 Re: mamy pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.08, 10:22 dzięki , napewno powiem pediatrze i postaram się niczego nie przegapić. W końcu my mamy wiemy najwięcej o swoim maleństwie!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szachula30 Re: mamy pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.08, 21:35 Moja też tak wyginała główkę, po prostu łapała tak równowagę gdy spała na boczku. Bez przesady. Moje dziecko rozwija się prawidłowo, ma 6 miesięcy teraz a zaczęła tak się wyginać jak miała właśnie 3 miesiące. Jeśli bardzo się niepokoisz, to idź do lekarza, ale o wzmożonym napięciu świadczą też inne objawy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
amii5 Re: mamy pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.08, 22:28 szachula-Myślisz,że jest ok?? Inne mamy radzą wizytę u neurologa. Moja tak wygina nawet jak nie śpi, ale nie tak często i tylko w jedną stronę. A Twoja robi tak jeszcze?? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: mamy pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! 17.06.08, 14:29 dziewczyno, wiem, że to nie do mnie, ale myślisz, że neurolog to gryzie? Nie patrz na szachulę, nie widzisz jej dziecka, nie wiesz, czy faktycznie jest tak w porządku, jak ona to opisuje, może jest, ale ty ani ona, jeśli nie jest neurologiem, tego nie wie. Nie dyskutuj nawet z pediatrą, który może nie będzie widział potrzeby, tylko zażądaj skierowania, niech cię uspokoi neurolog. Wzmożone napięcie mięśniowe to nie tragedia, a rehabilitacja się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś