anijka23 18.06.08, 18:46 Mój 4 miesięczny synek ma za krótkie wędzidełko podjęzykowe i musi mieć podcięte. Mam pytanie czy zna ktoś dobrego chirurga dziecięcego który przyjmuje prywatnie w Krakowie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martha666 Re: Wędzidełko podjęzykowe. 18.06.08, 19:56 mojej córce podcinał laryngolog normalnie w przychodni że tak powiem od ręki. wszystko trwało dosłownie 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja25.live Re: Wędzidełko podjęzykowe. 18.06.08, 22:09 Mojemu synowi przecinal z kolei chirurg dzieciecy w poradni. Chwilka i po krzyku. Zadnych problemow z jedzeniem nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_k Re: Wędzidełko podjęzykowe. 18.06.08, 22:52 Czy to krótkie wędzidełko utrudnia dziecku ssanie? Ja usłyszałąm od pediatry , że jesli będę długo karmić piersią , to podcięcie byc moze nie będzie konieczne. Nie mam żadnych problemów z karmieniem jak do tej pory tzn 1 m-c Odpowiedz Link Zgłoś
anijka23 Re: Wędzidełko podjęzykowe. 19.06.08, 13:11 Mój synek nie ma problemu z ssaniem, karmię go cały czas piersią i nie widziałam nigdy problemu. Martwię się tylko o to czy kiedyś nie będzie miał problemu z wymową. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wędzidełko podjęzykowe. 19.06.08, 14:29 jako matka dziecka, które nie wysuwało języka za wargę dolną i miało podcinane wędzidełko w 8. dobie życia, powiem ci, że jeśli dziecko nie ma problemów ze ssaniem, to i pewnie z mówieniem problemu mieć nie będzie. Zresztą na podcięcie zawsze jest czas. Język to mięsień, wyciągnie się. Mój tata ma bardzo krótki język, ale nie ma absolutnie żadnej wady wymowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jlj7 Re: Wędzidełko podjęzykowe. 19.06.08, 14:55 Za krótkie wędzidełko podjęzykowe jest przyczyną wad wymowy. Utrudnia wymawianie głosek, które wymagają aby jeżyk został uniesiony do góry, mianowicie sz, ż, cz, dż, l, r. Nie wiem jak jest u niemowląt, ale gdy starsze dzieci mają zbyt krótkie wędzidełka to powinne być pod opieką logopedy, który masażami i ćwiczeniami "wyciągnie " wędzidełko. Jeśli okaże się to niemożliwe, wtedy konieczne jest podcięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wędzidełko podjęzykowe. 19.06.08, 17:54 wszystko się zgadza, dodam też, że blizna po podcięciu powoduje również skrócenie języka, więc często gęsto na jedno wychodzi, bez ćwiczeń ani rusz. Odpowiedz Link Zgłoś
fiska1 Re: Wędzidełko podjęzykowe. 19.06.08, 22:23 Jeżeli rzeczywiście jest krótkie to radzę podciąć teraz a nie w przyszłości. Tak małe dziecko prawie nic nie czuje i jest to tylko drobny zabieg. Moja 6 letnia córka miała za krótkie wędzidełko i miała problemy z wymową. Przez 3 lata chodziłyśmy (i nadal chodzimy) do logopedy, który próbował wszystkiego łącznie z masażami i innymi "wynalazkami". Nic nie pomogło. Rok temu stomatolog podciął jej wędzidełko i jest trochę lepiej. Dodam, ze dla niej było to ogromne przeżycie. Ponadto na początku lekarz sugerował mi podczas zabiegu znieczulenie ogólne. Trochę się tego bałam, bo mała miała kiedyś problemy z sercem, więc sama zdecydowałam się zrobić ten zabieg prywatnie w znieczuleniu miejscowym. Odpowiedz Link Zgłoś
fiska1 Re: Wędzidełko podjęzykowe. 19.06.08, 22:26 Dodam, ze teraz urodziłam drugie dziecko i podczas obchodu pediatry w szpitalu od razu spytałam o to wędzidełko. Na szczęście wydaje się, ze jest O.K. Zresztą widać gołym okiem, wyciąga ten jęzor niemiłosiernie daleko )) Odpowiedz Link Zgłoś