Dodaj do ulubionych

Wędzidełko podjęzykowe.

18.06.08, 18:46
Mój 4 miesięczny synek ma za krótkie wędzidełko podjęzykowe i musi mieć
podcięte. Mam pytanie czy zna ktoś dobrego chirurga dziecięcego który
przyjmuje prywatnie w Krakowie Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • martha666 Re: Wędzidełko podjęzykowe. 18.06.08, 19:56
      mojej córce podcinał laryngolog normalnie w przychodni że tak powiem
      od ręki. wszystko trwało dosłownie 10 minut.
    • patrycja25.live Re: Wędzidełko podjęzykowe. 18.06.08, 22:09
      Mojemu synowi przecinal z kolei chirurg dzieciecy w poradni. Chwilka i po krzyku. Zadnych problemow z jedzeniem nie bylo.
    • asiek_k Re: Wędzidełko podjęzykowe. 18.06.08, 22:52
      Czy to krótkie wędzidełko utrudnia dziecku ssanie?
      Ja usłyszałąm od pediatry , że jesli będę długo karmić piersią , to podcięcie
      byc moze nie będzie konieczne. Nie mam żadnych problemów z karmieniem jak do tej
      pory tzn 1 m-c smile
      • anijka23 Re: Wędzidełko podjęzykowe. 19.06.08, 13:11
        Mój synek nie ma problemu z ssaniem, karmię go cały czas piersią i nie widziałam
        nigdy problemu. Martwię się tylko o to czy kiedyś nie będzie miał problemu z wymową.
        • alpepe Re: Wędzidełko podjęzykowe. 19.06.08, 14:29
          jako matka dziecka, które nie wysuwało języka za wargę dolną i miało podcinane
          wędzidełko w 8. dobie życia, powiem ci, że jeśli dziecko nie ma problemów ze
          ssaniem, to i pewnie z mówieniem problemu mieć nie będzie. Zresztą na podcięcie
          zawsze jest czas. Język to mięsień, wyciągnie się. Mój tata ma bardzo krótki
          język, ale nie ma absolutnie żadnej wady wymowy.
          • jlj7 Re: Wędzidełko podjęzykowe. 19.06.08, 14:55
            Za krótkie wędzidełko podjęzykowe jest przyczyną wad wymowy. Utrudnia wymawianie
            głosek, które wymagają aby jeżyk został uniesiony do góry, mianowicie sz, ż, cz,
            dż, l, r. Nie wiem jak jest u niemowląt, ale gdy starsze dzieci mają zbyt
            krótkie wędzidełka to powinne być pod opieką logopedy, który masażami i
            ćwiczeniami "wyciągnie " wędzidełko. Jeśli okaże się to niemożliwe, wtedy
            konieczne jest podcięcie.
            • alpepe Re: Wędzidełko podjęzykowe. 19.06.08, 17:54
              wszystko się zgadza, dodam też, że blizna po podcięciu powoduje również
              skrócenie języka, więc często gęsto na jedno wychodzi, bez ćwiczeń ani rusz.
              • fiska1 Re: Wędzidełko podjęzykowe. 19.06.08, 22:23
                Jeżeli rzeczywiście jest krótkie to radzę podciąć teraz a nie w przyszłości. Tak
                małe dziecko prawie nic nie czuje i jest to tylko drobny zabieg. Moja 6 letnia
                córka miała za krótkie wędzidełko i miała problemy z wymową. Przez 3 lata
                chodziłyśmy (i nadal chodzimy) do logopedy, który próbował wszystkiego łącznie z
                masażami i innymi "wynalazkami"smile. Nic nie pomogło. Rok temu stomatolog podciął
                jej wędzidełko i jest trochę lepiej. Dodam, ze dla niej było to ogromne
                przeżycie. Ponadto na początku lekarz sugerował mi podczas zabiegu znieczulenie
                ogólne. Trochę się tego bałam, bo mała miała kiedyś problemy z sercem, więc sama
                zdecydowałam się zrobić ten zabieg prywatnie w znieczuleniu miejscowym.
                • fiska1 Re: Wędzidełko podjęzykowe. 19.06.08, 22:26
                  Dodam, ze teraz urodziłam drugie dziecko i podczas obchodu pediatry w szpitalu
                  od razu spytałam o to wędzidełko. Na szczęście wydaje się, ze jest O.K. Zresztą
                  widać gołym okiem, wyciąga ten jęzor niemiłosiernie daleko smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka