Dodaj do ulubionych

Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? Help!

28.06.08, 18:18
Dziewczyny, może nieodpowiednie forum ale głownie tu zaglądam wiec i pytanie zadaje tu smile
Czy dajecie dzieciakom coś na chorobe lokomocyjną? A jesli tak to proszę o konkretną nazwe leku. W tamtym roku jazda z córką była koszmarem. Za tydzień wybieram sie z nią właśnie na dłuższą jazde wakacyjna i już mam stresa. Córka rzygała i mdlała na zmiane indifferent Masakra, ale wychodzę z założenia że już moze rok starsza więc bedzie troche lepiej.
Dziś przeleciałam się po kilku aptekach, ale nic nie znalazłam. To znaczy, są jakieś specyfiki ale w tabletkach, moje 4 letnie dziecko nie umie łykać tabletek, w teorii dowiedziałam że są jeszcze jakieś do ssania, ale to też raczej bedzie problem. Czy na prawdę nie ma takiego wynalazku w syropie? Czy to ja trafiłam na mało kompetentne aptekarki?
Proszę pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • sionasble Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 18:20
      dostępne:
      - cocculine - nie działa - tzn. działa tylko tym co wierzą w homeopatię
      - wyciągi z imbiru (lokomotiv, avioplant) również w syropie
      - aviomarin - jest ok i usypia pięknie
      - diphergan - tylko na rp
      • agaireszta Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 18:31
        Lakie chyba lokomotiv najlepszy wink
        • jodi20l Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 18:38
          lokomotiv do bani, są a przynajmniej były jeszcze transway plastry
          ale naprawdę nie pamiętam od kiedy się je stosuje
          • sionasble Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 18:43
            >transway plastry

co do skuteczności mam poważne wątpliwości
            • jodi20l Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 18:48
              oj tam, ostatnio pacjentka mi tłumaczyła że swoim dzieciom przykleja
              zwykły plaster na pępek i podobno pomaga
              • chupachups1 Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 18:59
                O to pewnie mama koleżanki mojej córki z przedszkola, ostatnio przed jakąś
                wycieczką (chyba do ZOO) też mówiła, że zaklejała zwykłym plastrem. Cóż z tego,
                jak dziecko wymiotowało całą drogę.
                Ja ostawiam też Aviomarin, reszta to raczej siła sugestii, na prawdziwą chorobę
                lokomocyjna nie pomogą. Ewentualnie Diphergan.
      • alanta1 Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 18:32
        aviomarin stosuje się od 5 lat
        • sionasble Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 18:36
          a syrop sosnowy od 4, diphergan od 3 i co z tego ?? jak praktyka swoje smile
          • alanta1 Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 29.06.08, 16:39
            sionasble napisał:

> i co z tego ?? jak praktyka swoje smile

To, ze jako farmaceuta powinieneś o tym poinformować...
      • agusiak.1 nie dladzieci wszytkie leki 13.07.08, 10:01
        Aviomarin -nie mogą przyjmować dzieci do 5 roku zycia
        preparaty z imbirem nie powinny być podawane dzieciom poniżej 6 roku
        życia.
        • zeb1 Re: nie dladzieci wszytkie leki 13.07.08, 14:11
          U nas pomaga czasami zaklejenie pępka plastrem, zwykłym. Nie wiem na czym to
          polega ale działa. Po Lokomotiv wymioty. Przyznaje, ze kilka razy na dłuższa
          trasę dałam 1/2 tabletki Aviomarin. To jedyny lek która działa w 100%, ale
          niestety dla niespełna 4 latka jeszcze nie odpowiedni.
    • kalendarzowa_wiosna Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 18:46
      Przy tak silnej chorobie lokomocyjnej tylko aviomarin.
      Przerobiłam wszystkie pozostałe i są do niczego. No może, działają
      ale na delikatne dolegliwości.
      Po aviomarinie mała pewnie uśnie, będzie trochę otumaniona, ale
      będziesz miała spokój.
      Aviomarin niestety jest w tabletkach, ale malutkich. Jak podróż za
      tydzień, możesz z małą potrenować łykanie tabletek - niech próbuje
      na drażetkach m&m's albo tik takach. Ja swoje dziecko właśnie tak
      nauczyłam łykać tabletki.
      Aviomarin można też rozkruszyć na mniejsze cząstki i podać np. z
      chlebem, pamiętam, że dawałam też rokruszony prawie na proszek na
      łyżeczce z herbatą.

Oprócz wyminionych leków, czytałam jeszcze o plastrach ale nigdy nie
      stosowałam.
    • kawad Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 18:55
      Lokomotiv jest też w syropie. Mój używa tabletek do ssania - pomaga.
      Chociaż jak mi zabraknie to daję mu zwykłą landrynę do ssania
      jako "lekarstwo" i też działa tongue_out
      • jodi20l Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 19:02
        no właśnie, tak działa lokomotiv smile
        • wredna_ja Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 19:30
          Mojej pomaga przetrwac podroz Lokomiv w syropie(daje co 7 godzin).
          Jak byla mlodsza dostawala czopki(Vomacur).
          • jodi20l Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 19:33
            przypomniał mi się jeszcze vertigoheel jest w tabletkach i kroplach
            • sionasble Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 19:38
              cukier po 5 kpln/kg ???
              • jodi20l Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 19:43
                nabijaj się nabijaj też się śmiałam dopóki oscillo nie postawiło
                mnie na nogi, w sumie to nadal nie wierzę, ale wychodzę z założenia,
                że warto spróbować w najgorszym wypadku i tak zwymiotuje
                • sionasble Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 19:45
                  a jak nie zwymiotuje - to co pomogło ??? nie uważasz, że nieco nieuprawniona
                  teza ???
                  • jodi20l Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 19:51
                    nie, nie uważam, że jak nie zwymiotuje to na pewno pomógł. nie wiem
                    czy znasz to uczucie kiedy całą podróż dziecko mdli a ty sterczysz z
                    foliówkami, żeby tylko złapać i sam wolałbyś się przez tydzień
                    męczyć tylkno niech dziecko się nie męczy. więc jeśli jest coś co
                    mogłoby, podkreślam mogłoby pomóc to warto spróbować.
                    • sionasble Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 19:53
                      wtedy biorę diphergan i podaję przed podróżą smile - moje dziecko krótkie przejazdy
                      (do 3 godzin) znosi dobrze ale dłuższe nie bardzo więc dostaje leki
                    • maga_luisa Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 19:54
                      No toż Ci piszą wszyscy: aviomarin albo Diphergan.
                      • phantomka Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 20:06
                        Sionasble cos wiedze musisz chyba uaktualnic, bo diphergan jest od 1
                        roku zycia, nie od 3.
                        Tez szukalam ostatnio jakiegos srodka, ale moja corka ma dopiero 2,5
                        roku, wiec niewiele tego jest na rynku, procz wymienionych,
                        najczesciej naturalnych, wiec z ich dzialaniem moze byc roznie. My
                        zdecydowalismy sie na jazde noca po prostu.
                        • sionasble Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 20:13
                          > Sionasble cos wiedze musisz chyba uaktualnic, bo diphergan jest od 1
                          > roku zycia, nie od 3

na starym było od 3 na nowym jest od 2 a stosuje sie już od życia płodowego
                          (podstawowy lek p/wymiotny u ciężarnych) - piszą co im wygodnie (tak z grubsza)
                          • jodi20l Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 29.06.08, 10:31
                            a z tego co się orientuję, to jest mały problem z kupnem dipherganu. i co teraz
                            zaproponujesz?
                            • maga_luisa Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 29.06.08, 10:32
                              Wizytę u lekarza rodzinnego po receptę, nie widzę problemu.
                              • jodi20l Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 29.06.08, 10:57
                                maga_luisa napisała:

> Wizytę u lekarza rodzinnego po receptę, nie widzę problemu.

w aptekach smile brakuje, w hurtowniach farmaceutycznych brakuje, bywał odpowiednik
                                i z nim też zaczęły się problemy, ale od ok 3 tygodni nie jestem w temacie i nie
                                wiem
                                • sionasble Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 29.06.08, 13:32
                                  mam ze 20 op prometazyny na stanie smile
                        • beata985 Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 20:22
                          phantomka, najlepiej zapytaj pediatry. moja córa jezdzi na
                          aviomarinie własnie mniej więcej od tego wieku co Twoja ma teraz.
                          zaczęła od pół tabletki.
                          nic innego na nią nie działało.
                          ja zresztą całe dziecinstwo przejezdziłąm na aviomarinie, przeciez
                          kiedys tylko ten lek był dostępny i żyję
    • lakie Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.06.08, 20:25
      Dzięki za zainteresowanie i porady smile jutro idę sie zaopatrzyć w specyfiki wyżej wymienione, no może nie we wszystkie, w sumie to najwyżej ja je ze stresu zjem i sie porzygam dla towarzystwa.
      Życzcie mi miłej podróży wink
      • verdana Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 29.06.08, 10:41
        Polecam "Kinodryl" - nestety do dostania wyłacznie w Czechach i na
        Słowacji... Po aviomarinie dzieci wprawdzie mi nie wymiotowały, ale
        do konca dnia były otumanione i nieprzytomne. A najmlodszy, obecnie
        13 latem ma po aviomarinie omamy wzrokowe, co wcale mi (ani jemu)
        się nie podoba.
        • lakie Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 29.06.08, 13:05
          Niestety, ode mnie do Czech albo na Słowacje daaaaleko, mieszkam na północno-wschodnim krańcu Polski wink
          Też własnie słyszałam, że aviomarin bardzo różnei działa na różne dzieciaki, syn mojej znajomej dosłownie przestał kontaktować, tylko oczami przewracał i praktycznie bez kontaktu indifferent Dlatego boje sie eksperymentować.
          Ktoś sugerował zeby jechać nocą, niestety jestem uzależnona od osoby, z którą jadę, nie bardzo mam wybor, sama nie prowadzę.
          Spróbiję Lokomotiv smile
          • l.e.a Lakie 29.06.08, 13:13
            A o mnie nie pomyślałaś kobieto, mogłam Ci jakiś czas temu przywiźc
            teraz jadę dopiero w sierpnniu
            • lakie Re: Lakie 29.06.08, 14:26
              Skleroza postępująca, zapomniałam że Ty możesz tongue_out
    • abrowarska Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 11.07.08, 14:15
      Moja córka -2 latka od niedawna zaczęła wymiotować w czasie jazdy;-
      (, wypytałam panią w aptece i polecila mi palsterki Transway-podobno
      skuteczne ale jeszcze nie stosowałyśmy, za to po Lokomotivie
      wymiotowala!Dziś pediatra zapisał nam Diphergan mówiąc że trzeba
      wszystkiego wypróbować, no i że tabletki occulline (nie wiem czy
      dobrze napisałam)są b. dobre-tyle że mała nie umie jeszcze połykać.
      Za tydz wyruszamy na wakacje a ja już się stresuję podróżą;-
      (.Piszcie co pomogło Waszym dzieciom.Pozdrawiam!
    • mag2004 Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 14.07.08, 10:37
      hejsmileMy probowalismy u naszego 4 latka syrop Lokomotiv - porazkasad
      zresztą u mnie tez imbir kompletnie nie dziala; wg. mnie wszystkie
      na imbirze lub homeo, czy plasterki nie dzialają przy prawdziwej
      wersji sad w koncu syn dostal 1/2 tabl. Aviomarinu i spokoj...po co
      ma się męczyć, a my razem z nim...
      pzdr
      • zussanka Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 28.07.08, 17:44
        Mam dwójkę 2,5 -letnich szkrabów, odkąd skończyły roczek mają
        chorobę lokomocyjną. Wypróbowałam:
        -cocculine- porażka, chodziły otępiałe już dzień przed podróżą a
        wymiotowały non stop,
        -lokomotiv -działa (u nas) do 4 godzin, podanie w trakcie jazdy nie
        wchodzi w grę - próbowałam, od razu zwymiotowały....
        -aviomarin - czterech lekarzy mi powiedziało, że u dzieci poniżej 5
        r.ż. podanie to "zabójstwo" -więc nie próbowałam,
        -plasterki transway, i inne na pępek itp - nie działa kompletnie...
        -diphergan- nie działa, wymioty były po 40 min (!!!)

Cóż, jeździmy nocą, dziewczynki dostają lokomotiv, 4 godziny śpią,
        potem sie budzą i przez kolejne 3 jest gehenna...
        no... ale w koncu możemy przecież nigdzie nie jeździć sad
        • joanna1982 Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 08.08.08, 13:37
          Moja corka ma 4 latka i my spróbowaliśmy LOKOMOTIV do ssania i u nas działa a wierzcie mi że nawet godziny nie wytrymywała - płacz ze brzuszek boli, blada jak ściana i wymioty. Teraz spokój - najwidoczniej wszystko zalezy od organizmu!
          Dodoam tylko ze u nas aviomarin odpada bo mała ma wade serca - pediatra zabroniła.
          A co do aviomarinu - jak ja byłam mała i mama mi go podała wymiotowałam od razu. Jeżdziła z woreczkami....niestety
          • koniczyna79 Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 03.10.15, 04:06
            A clemastin? Ja przed dzisiejszą podróżą wypróbuję zakleić pępek plus clemastin podac, mała ma 1,5roku. Boję się Dipherganu, którego zamiennik czeka w szafie na razie. Córka wymiotuje już po 10min jazdy więc mamy mega problem. Pociągiem było ok, ale auto, autobus-koszmar. Teraz musimy autem. Może wytrzyma ok 2h wierzę głęboko że ją clemastin uśpi. W zaklejanie pępka u takiego malucha średnio wierzę ale może cos pomoże też, ja też sobie zakleję dla towarzystwa.
            • sasanka0_0 Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 07.10.15, 12:12
              u nas w zasadzie niewiele pomaga aby uniknac choroby lokomocyjnej, wiec zawsze jestesmy przygotowani ze moze sie zdarzyc, mamy wiec ze soba buteleczke z doustnym plynem nawadniajacym Orsalit drink, bo nawadnianie podczas wymiotow jest najwazniejsze, orsalit zawiera elektorlity, dzieki czemu organizm dziecka szybko sie nawadnia, ma przyjemny smak, co jest mile dla juz cierpiacego dzieciaka, a mala buteleczka gotowego plynu jest w sam raz w podroz!
              • piotr1881 Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 05.11.15, 09:16
                My używamy ziołowych preparatów, i uważam że jest to rewelacyjne rozwiązanie. Przykładowo Amarin jest on na bazie naturalnych składników. Za opakowanie 30 tabletek tego produktu w aptece zapłacimy około 7 zł.
    • gosja_red Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 02.06.16, 16:16
      Odświeżam wątek bo mój synek choruje na straszną chorobę lokomocyjną i mam wrażenie że nie pomaga mu zupełnie nic. Męczy się strasznie a my męczymy się razem z nim i już i tak z większości wyjazdów rezygnujemy. Jak sobie z tym poradzić? Dodam że Adaś ma 5 lat
      • luiza.brzana Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 06.06.16, 15:20
        rozumiem że leki na chorobę lokomocyjną się nie sprawdzają? Może jakieś herbatki ziołowe działające uspokajająco typu melisa, rumianek albo mięta? Warto też wpuścić do auta trochę śweżego powietrza i chyba najlepiej żeby dziecko jechało w miarę możliwości w pozycji leżącej
      • abinobka Re: Jaki lek na chorobę lokomocyjną dla dziecka? 07.06.16, 16:10
        Jak nic nie dziala to moze akupresura? Sa takie specjalne opaski ktore ubiera sie na oba nadgarstki tak zeby uciskaly konkretny punkt. W opakowaniu jest instrukcja obslugi wiec mozna to dosc latwo ogarnac, ale stosuje się je u dzieci od 3 roku zycia. Drogie to nie jest a nawet jak nie bedzie dzialalo moze je oddac razem z paragonem do 30 dni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka