Dodaj do ulubionych

upał,temperatura i termometry

28.07.08, 13:39
wczoraj moje dziecko wydawało mi się trochę marudne, więcna wszelki wypadek postanowiłam zmierzyć gorączkę. zwykle robię to w ten spsób, że najpierw sprawdzam termometrem na czole, a gdy wydaje się podejżanie wysoka to powtarzam w pupie. zazwyczaj się pokrywa, z tym, że ten na czole jest mniej dokładny.
tym razem okazało się,że na czole wychodziło ponad 38 stopni (tak ok 38,5), więc powtórzyłam w pupie, a tam norma (36,9). czy temperatura główki mogła być spowodowana upałem (bo dziecko było faktycznie spocone). zdziwiła mnie taka rozbieżność.
zainteresowanych proszę o komentarz.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • olkaaaa Re: upał,temperatura i termometry 28.07.08, 15:38
      komentarz taki ze termometry doczołowe sie nie nadają do niczego tak mi powiedział kiedyś aptekarz bo chciałam kupić on powiedział że nie warto i kupiłam dodupny i douszny ,a dousznym nie umiem mierzyć niestety
      • kokolores Re: upał,temperatura i termometry 28.07.08, 16:03
        olkaaaa napisała:

> komentarz taki ze termometry doczołowe sie nie nadają do niczego

Jestem tego samego zdnania.

:o)
        Koko
        • annanaska Re: upał,temperatura i termometry 28.07.08, 16:52
          też tak myślałam, dlatego mierzę dwa razy. u mnie, jak pisałam to się jednak pokrywało i jakoś choć trochę ufałam tym na czoło. musiałam coś wymyśleć, jak dzieci były chore i chciałam im sprawdzić temp. w nocy bez wybudzania. jak było ok to zostawiałam, a jak było wysoko to budziłam i czopek. teraz wkradła się wątpliwość. czy jednak możliwe jest, aby człowiek miał w upał tak ciepłe czoło, bez podniesionej ogólnej temp ciała? może ten dobrze wskazywał,tylko warunki nie były odpowiednie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka