pola2204 12.08.08, 07:21 U 3-miesięcznego dziecka stwierdzono wode w mózgu. Czy to jest uleczalne? czy to odbije się na zdrowiu fizycznym i psychicznym? Jestem przerażona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: wodogłowie 12.08.08, 08:59 Bez paniki to nie koniec świata, są dużo gorsze choroby. Możesz coś więcej napisać, jak rozległe jest wodogłowie, czy konieczna jest zastawka, czy komory są bardzo poszerzone, jak dzieck orozwija się do tej pory? Mam 2,5 latkę z wodogłowiem zatrzymanym, miała opóźnienie ruchowe w niemowlęctwie, była rehabilitowana przez pół roku. Teraz już rozwija się zupełnie normalnie, to mądra, bystra Dziewczynka i większość ludzi jest w szoku jak dowiaduje się o wodogłowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
damian107 Re: do słonko1335 12.08.08, 11:06 synek trzy latka też ma wodogłowie pokrwotoczne (wylew IV stopnia, wcześniak)wodogłowie się zatrzymało około 3 m-ca wskaźnik Evansa na samym początku 0,46 w wieku 8m-cy 0,53 12 m-cy 0,50 a teraz robiono mu tomgrafię komory ma poszerzone (nie wiem jak mocno bo nie mam opisu sezon urlopowy)a wskaźnik evansa 0,52 napisz czy to jest wysoki nigdzie nie moge znaleźć jaki powinien być dziecko jest bez zastawki rozwój opóźnienie psychoruchowe ale ogólnie jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: do słonko1335 12.08.08, 11:26 Jeśli chodzi o wskaźnik Evansa to Ci nie pomogę, bo u nas nigdy przy badaniach nie było tego wskaźnika. Zawsze sprawdzano szerokość komór i ilość gromadzącego się płynu, szerokość rogów czołowych, komorę trzecią, działanie wodociągu mózgu. Wiem jedno, jak wodogłowie zatrzymuje się przed ukończeniem pierwszego roku życia to bardzo dobry znak, bo zwykle właśnie w tym okresie się uaktywnia, więc jak jest odwrotnie to świetnie wróży na przyszłość, tak nas zapewniał nasz neurochirurg a to świetny specjalista. Od ukończenia przez Alkę półtora roku nie robiliśmy żadnych dodatkowych badań, więc nie mam pojęcia jak w jej główce teraz wszystko wygląda i jakie są wielkości. Lekarz kazał jej nie męczyć tylko uważnie obserwować, mierzyć przyrost głowy, chodzić na kontrole do neurologa. Ona nadgoniła swoich rówieśników, niektórych nawet przegoniła, komory jak miała półtora roku zmniejszać się zaczęły, potem już nie wiem bo zarosło ciemię, od roku główka nie przyrosła, znowu jest w siatce centylowej, bo już była daleko poza...nie mam czego się czepiać więc nie chcę robić badań typu rezonans czy tomografia tak długo jak długo muszą się odbywać w narkozie. Jak będzie na tyle duża że będzie można zrobić bez uśpienia to zrobimy, oczywiście jeżeli wcześniej nic złego się nie będzie działo. Odpowiedz Link Zgłoś
pola2204 Re: do słonko1335 12.08.08, 13:31 Dawid ma 3 miesiące, dopiero teraz lekarza zastanowilo dlaczego jest taki maleńki - wygląda jak noworodek z dużą głową. Wstępne badania neurologa wykazały wode, ale samo słowo wodogłowie nie padło. Głowa jest tak duża, że malenstwu cięzko ja nawet obracać. Jest słaby, ale to chyba wina tej niedowagi (od urodzenia waga sie trzyma). Martwi mnie termin kolejnych wizyt - conajmniej miesiąc trzeba czekać. Czy to normalne? takie rzadkie badania? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: do słonko1335 12.08.08, 14:24 Polu co znaczy wstępne badanie neurologa, miał robione chociaż usg? Co powiedział neurolog dokładniej, stwierdził tylko ma wodę i kazał przyjść za miesiąc, może tego płynu ilość jest jeszcze w normie i chce zobaczyć czy w ciągu miesiąca się zwiększy czy zmniejszy. Może skonsultuj dziecko gdzieś indziej, znajdź dobrego specjalistę i nie dawaj się zbyć długimi terminami, mi w rejestracjach też zawsze podawano terminy z kosmosu ale ja łaziłam za lekarzami i nikt mi nigdy nie odmówił przyjęcia dziecka od ręki jak mówiłam co i jak. Poproś o telefon do gabinetu lekarza i jak zaczyna przyjmować zadzwoń z samego rana powiedz jak wygląda sytuacja albo podjedź z dzieckiem, lekarze zawsze maja kilka miejsc zaklepanych na nagłe przypadki o tym w rejestracji nikt nie informuje. Wy nie możecie po prostu czekać, nieleczone wodogłowie może spowodować duże spustoszenie w mózgu, nieodwracalne zmiany, leczone i dobrze prowadzone nie jest takie groźne, choć to oczywiście nie angina. Odpowiedz Link Zgłoś
2sylwus1987 Re: do słonko1335 11.10.08, 11:19 wskaznik evansa powinien wynosic do 30%. mój mały ma 38%. jezeli wskaznik sie nie powieksza (+/- 5%blad pomiarowy)w krótkim czasie (np. miesiac)i nie ma nadcisnienia wewnatrz czaszaszkowegojest to wodoglowie uspione jesli sie gwałtownie powieksza glowa rosnie bardzo szybko trzeba wstawic zastawke czy z zastawka czy bez i tak trzeba byc pod kontrola neurologa a najlepiej neurochirurga. jesli dziecko ma wodoglowie b/zastawki jedynym lekiem jest rehabilitacja.na kontrole polecam dr. cybulko z bialegostoku szpital wojewodzki Odpowiedz Link Zgłoś