Dodaj do ulubionych

wodogłowie

12.08.08, 07:21
U 3-miesięcznego dziecka stwierdzono wode w mózgu. Czy to jest
uleczalne? czy to odbije się na zdrowiu fizycznym i psychicznym?
Jestem przerażona.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: wodogłowie 12.08.08, 08:59
      Bez paniki to nie koniec świata, są dużo gorsze choroby. Możesz coś więcej
      napisać, jak rozległe jest wodogłowie, czy konieczna jest zastawka, czy komory
      są bardzo poszerzone, jak dzieck orozwija się do tej pory?
      Mam 2,5 latkę z wodogłowiem zatrzymanym, miała opóźnienie ruchowe w
      niemowlęctwie, była rehabilitowana przez pół roku. Teraz już rozwija się
      zupełnie normalnie, to mądra, bystra Dziewczynka i większość ludzi jest w szoku
      jak dowiaduje się o wodogłowiu.
      • damian107 Re: do słonko1335 12.08.08, 11:06
        synek trzy latka też ma wodogłowie pokrwotoczne (wylew IV stopnia,
        wcześniak)wodogłowie się zatrzymało około 3 m-ca wskaźnik Evansa na
        samym początku 0,46 w wieku 8m-cy 0,53 12 m-cy 0,50 a teraz robiono
        mu tomgrafię komory ma poszerzone (nie wiem jak mocno bo nie mam
        opisu sezon urlopowy)a wskaźnik evansa 0,52 napisz czy to jest
        wysoki nigdzie nie moge znaleźć jaki powinien być dziecko jest bez
        zastawki rozwój opóźnienie psychoruchowe ale ogólnie jest ok
        • slonko1335 Re: do słonko1335 12.08.08, 11:26
          Jeśli chodzi o wskaźnik Evansa to Ci nie pomogę, bo u nas nigdy przy badaniach
          nie było tego wskaźnika. Zawsze sprawdzano szerokość komór i ilość gromadzącego
          się płynu, szerokość rogów czołowych, komorę trzecią, działanie wodociągu mózgu.
          Wiem jedno, jak wodogłowie zatrzymuje się przed ukończeniem pierwszego roku
          życia to bardzo dobry znak, bo zwykle właśnie w tym okresie się uaktywnia, więc
          jak jest odwrotnie to świetnie wróży na przyszłość, tak nas zapewniał nasz
          neurochirurg a to świetny specjalista. Od ukończenia przez Alkę półtora roku nie
          robiliśmy żadnych dodatkowych badań, więc nie mam pojęcia jak w jej główce teraz
          wszystko wygląda i jakie są wielkości. Lekarz kazał jej nie męczyć tylko uważnie
          obserwować, mierzyć przyrost głowy, chodzić na kontrole do neurologa. Ona
          nadgoniła swoich rówieśników, niektórych nawet przegoniła, komory jak miała
          półtora roku zmniejszać się zaczęły, potem już nie wiem bo zarosło ciemię, od
          roku główka nie przyrosła, znowu jest w siatce centylowej, bo już była daleko
          poza...nie mam czego się czepiać więc nie chcę robić badań typu rezonans czy
          tomografia tak długo jak długo muszą się odbywać w narkozie. Jak będzie na tyle
          duża że będzie można zrobić bez uśpienia to zrobimy, oczywiście jeżeli wcześniej
          nic złego się nie będzie działo.
          • pola2204 Re: do słonko1335 12.08.08, 13:31
            Dawid ma 3 miesiące, dopiero teraz lekarza zastanowilo dlaczego jest
            taki maleńki - wygląda jak noworodek z dużą głową. Wstępne badania
            neurologa wykazały wode, ale samo słowo wodogłowie nie padło. Głowa
            jest tak duża, że malenstwu cięzko ja nawet obracać. Jest słaby, ale
            to chyba wina tej niedowagi (od urodzenia waga sie trzyma). Martwi
            mnie termin kolejnych wizyt - conajmniej miesiąc trzeba czekać. Czy
            to normalne? takie rzadkie badania?
            • slonko1335 Re: do słonko1335 12.08.08, 14:24
              Polu co znaczy wstępne badanie neurologa, miał robione chociaż usg? Co
              powiedział neurolog dokładniej, stwierdził tylko ma wodę i kazał przyjść za
              miesiąc, może tego płynu ilość jest jeszcze w normie i chce zobaczyć czy w ciągu
              miesiąca się zwiększy czy zmniejszy. Może skonsultuj dziecko gdzieś indziej,
              znajdź dobrego specjalistę i nie dawaj się zbyć długimi terminami, mi w
              rejestracjach też zawsze podawano terminy z kosmosu ale ja łaziłam za lekarzami
              i nikt mi nigdy nie odmówił przyjęcia dziecka od ręki jak mówiłam co i jak.
              Poproś o telefon do gabinetu lekarza i jak zaczyna przyjmować zadzwoń z samego
              rana powiedz jak wygląda sytuacja albo podjedź z dzieckiem, lekarze zawsze maja
              kilka miejsc zaklepanych na nagłe przypadki o tym w rejestracji nikt nie
              informuje. Wy nie możecie po prostu czekać, nieleczone wodogłowie może
              spowodować duże spustoszenie w mózgu, nieodwracalne zmiany, leczone i dobrze
              prowadzone nie jest takie groźne, choć to oczywiście nie angina.
        • 2sylwus1987 Re: do słonko1335 11.10.08, 11:19
          wskaznik evansa powinien wynosic do 30%. mój mały ma 38%. jezeli
          wskaznik sie nie powieksza (+/- 5%blad pomiarowy)w krótkim czasie
          (np. miesiac)i nie ma nadcisnienia wewnatrz czaszaszkowegojest to
          wodoglowie uspione jesli sie gwałtownie powieksza glowa rosnie
          bardzo szybko trzeba wstawic zastawke czy z zastawka czy bez i tak
          trzeba byc pod kontrola neurologa a najlepiej neurochirurga. jesli
          dziecko ma wodoglowie b/zastawki jedynym lekiem jest
          rehabilitacja.na kontrole polecam dr. cybulko z bialegostoku szpital
          wojewodzki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się