asg77 03.09.08, 12:28 Moja córka (1,5 roku) przeszła ospę i zostały jej na buzi 2 blizny - wgłębienia po odrapanych strupkach. Czy jast coś żeby to zniwelować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka_gk Re: blizny po ospie 03.09.08, 13:55 obawiam się, że niewiel się da zrobić. moja córka tez ma takie 3 ubytki naskórka - byłam u 2 dermatologów, dostała jakąś papkę ale bardziej na zagojenie jeszcze trochę czerwonych śladów niz na regenerację naskóra. Odpowiedz Link Zgłoś
selgross Re: blizny po ospie 03.09.08, 15:25 a propos ospy, moj maly wlasnie przechodzi ospe, bardzo lagodnie bo w ubiegly wtorek pojawily mu sie krostki 12 sztuk, glownie na raczkach, dwie na nozkach i trzy na buzce i od wtorku nic nowego nie wyskoczylo.te ktore sa juz prawie sie wygoily.tylko pediatra powiedziala ze nie wolno wychodzic na dwor...dzis taka piekna pogoda a mi szkoda bylo dziecka ale jak mus to mus.powiedzcie czy wy wychodzilyscie z dzieckiem na spacer? Odpowiedz Link Zgłoś
marioladabr Re: blizny po ospie 03.09.08, 15:43 Ospa przenosi się powietrzem - jak sama nazwa wskazuje - wietrzna... Jeśli Twoje dziecko czuje się dobrze to nie znaczy, że już nie rozsiewa ospy - pomyśl o innych... A na blizny można spróbować cepan - do kupienia w aptece. Mojemu pomogło, ładnie się wszystko wygoiło. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: blizny po ospie 03.09.08, 15:48 Z ospą wietrzna siedzi sie w domu bo po pierwsze zaraza sie inne dzieci a po drugie ospy nie wolno zaziebić. Na blizny po ospie niestety nic nie pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
selgross Re: blizny po ospie 03.09.08, 16:12 jesli krostki juz sa suche to podobno dziecko juz nie zaraza.dlatego poprosilam o rade a nie pouczanie ze zarazi inne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: blizny po ospie 03.09.08, 18:06 nic ja tez mam dwie na twarzy coc minelo juz ponad 20lat, trudno trzeba z tym zyc Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: blizny po ospie 03.09.08, 18:37 Mój syn też miał takie ślady na buzi, teraz po 4 latach od ospy ledwo widać że cokolwiek tam było. Odpowiedz Link Zgłoś