Dodaj do ulubionych

Trądzik - leczenie

14.07.25, 22:33
3 miesięczna kuracja tetracyklinami plus aknemycin i zineryt (z przerwami, wysuszały skórę). Efekt taki sobie. Do ideału daleko. Dermatolog zdziwiona, że syn nie chce izoteku. Zapisała epiduo plus kontynuację antybiotyku. O izoteku mówiła bardzo przekonywująco, na tyle że wspólnie zastanawiamy się, czy kontynuacja antybiotyku plus epiduo ma sens. Zdaniem lekarki, średni ma sens. Raczej skłania się, że i tak skończy się na izoteku i Proponuje izotek w dawce niskiej na rok (o ile dobrze pamiętam 20 lub 30… nie wiem… gram).
I do sedna, synowi generalnie nie przeszkadza trądzik, zresztą on aż taki wielki nie jest (jest na plecach gorszy niż na twarzy). To bardziej ja, matka, obawiam się pozostałości i blizn.
Kto z Was był nieprzekonany do izoteku a jednak postanowił zawalczyć tym lekiem i nie żałuje? Tu w grę wchodzi też lato, ale ta lekarka mówi, że tak czy siak leczenie będzie roczne, więc jak nie to, to kolejne lato.
Obserwuj wątek
    • anajustina Re: Trądzik - leczenie 14.07.25, 23:12
      Jak synowie trądzik nie przeszkadza, to po co mu wyjaławiać organizm antybiotykiem, a docelowo obciążać organizm iuotekiem? Od którego można też depresji dostać. Co innego gdyby syn szalał z rozpaczy bądź "straszył".
      • alfa36 Re: Trądzik - leczenie 14.07.25, 23:47
        Pytałam o depresję, dermatolog powiedziała, że jeśli ktoś ma stany lękowe, nie włącza izoteku. U zdrowych ludzi, twierdzi, że nic takiego nie ma prawa się zadziać.
        • anajustina Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 07:20
          Aha i izoteku nie wolno brać latem. To w końcu witamina A.
          • miki.20105 Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 07:58
            Można brać latem ale trzeba się chronić przed słońcem i smarować kremem z wysokim filtrem
            • anajustina Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 08:18
              Nam lekarka odmówiła kuracji w lato. Twierdzi, że wysoki filtr to za mało.
              • 35wcieniu Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 09:13
                To zmień lekarkę. Każdy lekarz zajmujący się problemami skórnymi wie że kuracja izotekiem trwa długie miesiące. Gdyby nie można było stosować jej w lecie u części pacjentów nie dałoby się jej stosować w ogóle.
                I co to znaczy "wysoki filtr to za mało"? Przecież to zależy od trybu zycia. Może być za mało dla kogoś kto pracuje na zewnątrz albo spędza tam dużo czasu. Natomiast osoba, która pracuje w pomieszczeniu i nie spędza czasu na zewnątrz nawet nie odczuje tego że jest lato. Każdy lekarz wie że to jest indywidualne.
                • anajustina Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 10:25
                  Właśnie ona to indywidualnie stwierdziła, po omówieniu trybu życia potomka. No i my na Południu mieszkamy.
    • 35wcieniu Re: Trądzik - leczenie 14.07.25, 23:24
      Jak "aż taki wielki nie jest" i syn nie chce, to na siłę nie zmusisz.
      Natomiast dokładnie bym się przyjrzała czy syn faktycznie się nie przejmuje, czy to tylko poza. I czy przy braku efektów leczenia nadal nie będzie się przejmował za rok czy dwa (nie wiem ile ma lat ale wiem jak trądzik potrafi zryć psychikę i samoocenę)
      Generalnie - nie wiem czy jest coś czego zdrowotnie żałuję bardziej niż to że nie mogłam brać izoteku kiedy był ku temu najlepszy czas.
    • miki.20105 Re: Trądzik - leczenie 14.07.25, 23:52
      Mój syn po dwóch latach kuracji zdecydował się na izotec w grudniu. Kuracja miała trwać długo ale jednak przerwaliśmy bo syn miał zaplanowany zabieg chirurgiczny na początku kwietnia i nie można go wtedy przyjmować żeby nie powstał bliznowiec. Miał wrócić teraz do kuracji ale nie wiem czy to teraz na sens bo nie ma już trądziku. Trzy miesiące kuracji jednak chyba wystarczyło
      • alfa36 Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 00:02
        W jakiej dawce izotek przez te trzy miesiące? A wcześniej co brał?
        • miki.20105 Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 00:12
          Izotek 20 brał. Wcześniej przez dwa lata antybiotyki bardzo długo i wszelkie maści i smary które nie pomagały. Syn ma teraz 15 lat i jest mega zadowolony
          • miki.20105 Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 00:13
            Brał Unidox bardzo długo
            • miurielamirsa Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 04:20
              U nas izotek dał wiecej złego niż dobrego. Fakt trochę wysyszył.
              A teraz młody myje buzię codziennie takim czarny śmierdzącym mydłem, która przyjaciele przywieźli mu z Grecji.
              Efekt bardzo zadowalający.
              Sama czasem korzystam

• miurielamirsa Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 04:20
                Nie z Grecji tylko Egiptu
      • anajustina Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 07:20
        Dwa lata na antybiotyku był czy brał coś innego?
        • anajustina Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 07:22
          Aha. Doczytałam, że maści.
          • miki.20105 Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 08:00
            W sumie to żałuję syn że tak późno zdecydował się na izotek. Starsza siostra też miała problem z trądzikiem ale bałyśmy się tej kuracji i teraz ma duże ślady po trądziku na buzi.
            • anajustina Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 08:19
              Oj. A nie można ich zniwelować choćby laserem? ( wiem, koszty).
    • malaperspektywa Re: Trądzik - leczenie 15.07.25, 09:58
      Ja nie byłam przekonana i żałuję. Gdybym była odważniejsza byłoby kilka blizn mniej na twarzy. Dobrze, że są mało widoczne i dobrze, że w porę rozum mnie dogonił. Izotek to była bardzo dobra decyzja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka