Dodaj do ulubionych

Forumowe jajca roku

29.06.04, 18:15
Od kilku dni Gorole na forum oburzaja sie, jakim prawem Slazak potrafi uznac
reprezentacje Czech za swoich, a byc moze jeszcze uznac reprezentacje Polski
za nieswoich:))
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 19:59
      A jakim prawem uznajesz reprezentacje Czech za swoich? Jesteś Czechem?
      Ja jestem Polakiem i kibicuję reprezentacji Polski, ale też lubię reprezentacje Czech, to mże też mam ich uznać za swoich?
      • Gość: Legniczanin Re: Forumowe jajca roku IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 20:07
        Mi się podoba - Arnold7-dumny Czech!
        • Gość: Legniczanin Re: Forumowe jajca roku IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 20:12
          Ponadto drążąc ten temat obnaża się miałkość arnoldowego rozumowania,a także
          śmieszną i żałosną nawzajem chęć dorobienia sobie innych korzeni,bo
          te,prawdziwe,polskie są niewygodne.Teraz na fali są Czechy.Gdyby Niemcy grali
          lepiej,Arnold pisałby,że "nasi" są Niemcy itd.
          • koczisss Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 20:19
            Jak reprezentacja Polski mam nadzieję kiedyś będzie grało dobrze, to nasz Arnoldzik stanie się zagorzałym fanem tejże:)
            • rico-chorzow Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 20:20
              koczisss napisał:

> Jak reprezentacja Polski mam nadzieję kiedyś będzie grało dobrze, to nasz
              Arnol
              > dzik stanie się zagorzałym fanem tejże:)

Wątpię.
              • koczisss Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 20:22
                Wątpisz, co do gry? Czy zachowania Arnolda?
                ps. co do rozejmu, czy jak to zwać to mam nadzieję, że się uda na długo:)
              • carrramba Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 20:23
                rico-chorzow napisał:

> koczisss napisał:
                >
                > > Jak reprezentacja Polski mam nadzieję kiedyś będzie grało dobrze, to nasz
                > Arnol
                > > dzik stanie się zagorzałym fanem tejże:)
                >
                >
                > Wątpię.
                Niepotrzebnie Rico, zobaczysz jeszcze naszą repreentację w akcji/ jak w 1974/:)
              • carrramba Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 20:23
                rico-chorzow napisał:

> koczisss napisał:
                >
                > > Jak reprezentacja Polski mam nadzieję kiedyś będzie grało dobrze, to nasz
                > Arnol
                > > dzik stanie się zagorzałym fanem tejże:)
                >
                >
                > Wątpię.
                Niepotrzebnie Rico, zobaczysz jeszcze naszą repreentację w akcji/ jak w 1974/:)
          • slezan Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 20:29
            Gdybym przyjął, że mam "prawdziwie" polskie korzenie, uznałbym, że trzeba mnie
            z nimi wyrwać jak chwast;-)
            • rico-chorzow Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 20:37
              slezan napisał:

> Gdybym przyjął, że mam "prawdziwie" polskie korzenie, uznałbym, że trzeba
              mnie
              >
              > z nimi wyrwać jak chwast;-)

Witaj Slezan,a przyjmujesz?
              • slezan Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 20:42
                No co Ty. Bo jakiś wesołek chce mi wmówić, że je mam? Swoją drogą strasznie
                namolni ci Polacy. Niektórzy Niemcy też - te wypociny o tym, że wszyscy Ślązacy
                to Niemcy pisane łamaną niemczyzną brzmią komicznie. Powinni sobie chłopcy
                między sobą podyskutować i wyjaśnić wreszcie, czy Ślązacy należą do jednych czy
                drugich. Później spadną z łóżeczka i po bolesnym przebudzeniu przekonają się,
                że niewolnictwa już nie ma i to my decydujemy o tym, kim jesteśmy. Na tę okazję
                mam dla jednych i drugich gest Kozakiewicza.
                • carrramba Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 20:44
                  A Kozakiewicz to Polak :)
                  • stranger007 Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 20:46
                    Arnold to zwykła choragiewka.Skad zawieje tam Arnold pieje.
                  • slezan Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 20:54
                    Ale gest międzynarodowy;-)
                    • carrramba Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 13:06
                      slezan napisał:

> Ale gest międzynarodowy;-)
                      Slezan, gest jest międzynarodowy ale zarezerwowany dla sowietów :)
                      • slezan Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 17:44
                        Sowietów już nie ma, ale skoro są tacy, co chcą zająć w mym sercu ich miejsce...
                • rico-chorzow Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 21:01
                  slezan napisał:

> No co Ty. Bo jakiś wesołek chce mi wmówić, że je mam? Swoją drogą strasznie
                  > namolni ci Polacy. Niektórzy Niemcy też - te wypociny o tym, że wszyscy
                  Ślązacy
                  >
                  > to Niemcy pisane łamaną niemczyzną brzmią komicznie. Powinni sobie chłopcy
                  > między sobą podyskutować i wyjaśnić wreszcie, czy Ślązacy należą do jednych
                  czy
                  >
                  > drugich. Później spadną z łóżeczka i po bolesnym przebudzeniu przekonają się,
                  > że niewolnictwa już nie ma i to my decydujemy o tym, kim jesteśmy. Na tę
                  okazję
                  >
                  > mam dla jednych i drugich gest Kozakiewicza.

Z domu za dziecka znałem,słyszałem,długo szukałem
                  dziś,może z pochyłością??
                  byłem,jestem,odpowiedź w pełni otrzymałem
                  teraz już z trwałością

Rico

• Gość: Legniczanin Re: Forumowe jajca roku IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 22:01
                Jeżeli jesteś Ślązakiem i mówisz po śląsku,to niestety dla ciebie świadczy
                właśnie o polskości,choć bronisz się przed tym rękami i nogami.Nikt ci nie
                nakazuje być Polakiem,możesz Polski nienawidzieć,ale i tak to nic nie da,jeżeli
                mówisz po śląsku.
                • slezan Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 22:04
                  To mniej więcej brzmi tak jak to:

Jeżeli jesteś Polakiem i mówisz po polsku,to niestety dla ciebie świadczy
                  właśnie o rosyjskości,choć bronisz się przed tym rękami i nogami.Nikt ci nie
                  nakazuje być Rosjaninem,możesz Rosji nienawidzieć,ale i tak to nic nie da,jeżeli
                  mówisz po polsku.

• Gość: Legniczanin Re: Forumowe jajca roku IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 22:31
                    Fatalny przykład,bo rosyjski i polski to dwa odrębne języki.Śląski to dialekt
                    polskiego i tego nie przeskoczysz.
                    Nie ma przymusu bycia Polakiem i nie musisz się za Polaka uważać,ale nie
                    zakwestionujesz przynależności śląskiego do polszczyzny,bo ci się tak podoba.
                    • slezan Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 22:40
                      Owszem, zakwestionuję. Śląski tak przynależy do polszczyzny jak niderlandzki do
                      niemieckiego a słowacki do czeskiego. Uznanie go za polski dialekt jest czysto
                      umowne.
                      • bartoszcze Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 22:51
                        Wszystko jest w gruncie rzeczy umowne..
                        Ale pozwolę sobie zacytować (w tłumaczeniu i ze skrótami) ze strony, którą mi
                        ktoś zalinkował w odpowiedzi na pytanie o śląską pisownię i ortografię:
                        "Śląski cieszyński jest dialektem czesko-polskim, lub raczej szczególnym
                        językiem zachodniolechickim (..) używanym przez około 150 tys. ludzi. Ten
                        żyjący język nie ma dotąd oficjalnej formy spisanej (..)."
                        "Śląskie samogłoski są podobne do polskich.. Śląskie spółgłoski są niemal takie
                        same jak w polskim.."
                        Z zamieszczonego porównania słownictwa wynika, że najwięcej podobieństw śląski
                        wykazuje z polskim.
                        W zamieszczonej klasyfikacji języków śląski umieszczono wśród języków
                        lechickich, razem z kaszubskim, połabskim i polskim (w innej grupie niż czeski
                        i słowacki).
                        Wnioski każdy sobie wyciągnie, jaki uważa:)
                        Aha: to jest strona CZESKA, a nie "wszechpolacka".
                        www.sweb.cz/ls78/ponaszymu.htmpozdr
                        bartoszcze
                        • bartoszcze Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 22:54
                          Ale mi sie link skleił :)

www.sweb.cz/ls78/ponaszymu.htm
                          pozdr
                          bartoszcze
                          • slezan Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 22:58
                            No i? Słowianie połabscy to też Polacy? Dodam, że klasyfikacja języków
                            śłowiańskich w ogóle mnie nie przekonuje. Sugeruje istnienie jakiejś granicy
                            językowej między Śląskiem a Morawami. Tymczasem śląskie dialekty na południu
                            bliższe są morawskim, a na północy polskim.
                            • arnold7 Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 23:22
                              A Gorol to Gorol, niy poradzi po naszymu godac. Uod razu pierona po godce
                              poznac idzie:))
                              A tysz kupa Goroli po gorolsku jusz niy mysli:))
                            • bartoszcze Re: Forumowe jajca roku 01.07.04, 12:06
                              O ile mnie nie zawodzi umiejętność czytania ze zrozumieniem, to przed chwilą
                              dyskutowaliśmy o językach, nie o narodowościach (bo to temat powiązany, ale nie
                              do końca ten sam). Nie twierdziłem też, że śląski lub połabski to bezwzględnie
                              podgatunek czy dialekt polskiego, zresztą zacytowałem klasyfikację, z której
                              wynika coś innego :)
                              Poza tym, z Twojego własnego posta (Autor: slezan Data: 30.06.2004 22:48)
                              wynika to samo, co tu kontestujesz - że kaszubski, śląski, polski i połabski
                              tworzą podgrupę języków lechickich :)
                              Zapamiętam też, że śląskie dialekty na północy (jak rozumiem - np. w rejonie
                              Katowic, Opola?) są bliższe polskim. Przynajmniej wiemy, z jakim jezykiem mają
                              najwięcej cech wspólnych :)
                              pozdr
                              bartoszcze
                              • slezan Re: Forumowe jajca roku 01.07.04, 12:34
                                Kwestia narodowości pojawiła się w postach Legniczanina, stąd moje do niej
                                odwołanie. Zacytowałem fargment ze strony internetowej, co ni eoznacza, że
                                zgadzam się z wszystkim co tam napisano (np. z klasyfikacją języków). No i
                                wreszcie to podobieństwo - jeżeli wziąć słowiańskie dialekty Górnego Śląska
                                jako całosć to nie sposób stwierdzić do którego z języków sa najbardziej
                                podobne. Jedne do tego, drugie do tego.
                    • slezan Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 22:48
                      This is the official website for the universal simplified Slavic language
                      Slovio, which is mutually understandable with, compatible with and based on the
                      traditional Slavic and Balto-Slavic languages: Belorussian, Bosnan, Bulgarian,
                      Croatian, Czech, Kashubian, Latvian, Lithuanian, Macedonian, Moravian, Polish,
                      Russian, Ruthenian, Silesian, Slovak, Slovenian, Serbian, Sorbian, Ukrainian,
                      Carpatho-Rusyn, Lusathian, Old Church Slavonic

www.slovio.com/

The Polish language, together with other Lekhitic languages (Kashubian,
                      Silesian, Polabian), Upper and Lower Sorbian, Czech and Slovak, belongs to the
                      West branch of Slavic languages.

• amoremio Re: Forumowe jajca roku 01.07.04, 12:34
                  Legniczanin:
                  Akurat Ty sie na Slasku i Slazakach "znasz", co !

A dziadek i babcie GDZIE sie rodzilis ?

I napewno mowisz po SLONSKU,
                  w bardziej polskim, niemieckim czy czeskim wariancie ?
            • Gość: klm Re: Forumowe jajca roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 23:25
              Gdybym przyjął, że mam "prawdziwie" polskie korzenie, uznałbym, że trzeba mnie
              >
              > z nimi wyrwać jak chwast;-)
              To się da zrobić, slezan. Najwyższy czas.
              • slezan Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 23:26
                Wiedziałem, że niektórzy z Was mają do Hitlera pretensje jedynie o to, że nie
                był Polakiem.
                • Gość: klm Re: Forumowe jajca roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 23:29
                  ???????????????????????
                  • slezan Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 23:34
                    Czyżby problemy z kojarzeniem własnych wypowiedzi z retoryką A.H.?
                    • Gość: klm Re: Forumowe jajca roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 23:43
                      Zdumiewające. Ale o co Ci chodzi??
                      • slezan Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 23:45
                        No skoro piszesz, że możesz mi załatwić wyrwanie z korzeniem jak chwasta, to
                        kojarzy się to nieodparcie z hitlerowskim "ausrotten";-)
                        • arnold7 Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 23:47
                          slezan napisał:

> No skoro piszesz, że możesz mi załatwić wyrwanie z korzeniem jak chwasta, to
                          > kojarzy się to nieodparcie z hitlerowskim "ausrotten";-)

Uostow tego talynta s tym jego kagankiym uoswiaty:))

• Gość: klm Re: Forumowe jajca roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 23:49
                          Chciałem Ci tylko udzielic pomocy w zbożnym dziele autodestrukcji:)
                          • slezan Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 23:51
                            No nie. Zwolennik eutanazji. To juz zupełna degrengolada.
                            • arnold7 Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 23:52
                              slezan napisał:

> No nie. Zwolennik eutanazji. To juz zupełna degrengolada.

A godajom, co uoni zacofani som:))
                        • koczisss Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 23:50
                          Psestań tok gwarzyć, bo dostoniesz bucosekiem miedzy łocy i psykro ci byndzie:)
                          • slezan Re: Forumowe jajca roku 30.06.04, 23:52
                            Psykro to mi się robi jak czytam Twoje posty. Choć słowo zażenowanie lepiej
                            oddaje moje wrażenia przy tej lekturze.
                            • Gość: klm Re: Forumowe jajca roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 00:04
                              A po twoich postach jest coraz weselej. Pozdro
                            • koczisss Re: Forumowe jajca roku 01.07.04, 00:05
                              Psykro to ci byndzie jok koziorką po plecach dostonisz, łot tok piknie byndzie i szmieszno!!! Som se lepij wejzyj, co za glupoty opdowasz!!!
                              • slezan Re: Forumowe jajca roku 01.07.04, 00:11
                                Eeeeee tam. Odgrażasz się, a pewnie rachityczny jesteś i zbierasz po pysku od
                                młodszej siostry.
                                • koczisss Re: Forumowe jajca roku 01.07.04, 00:20
                                  Zebys siem nie zdziwiłek, jok przypacem cie do ziemi i ni pozwola nawet pisnonc, na roty uciekać bydziesz gdzie pieprz rosnie, malućko bydziesz wtady godać ino piszczeć jak mała mysza!!!
                                  • slezan Re: Forumowe jajca roku 01.07.04, 00:27
                                    Powinienem pewnie napisać, że pochlebia mi Twoje zainteresowanie, ale z dwojga
                                    złego lepiej chyba, gdybyś do ziemi przyciskał swoją siostrę. Przynajmniej
                                    wszystko zostanie w rodzinie.
                                    • koczisss Re: Forumowe jajca roku 01.07.04, 00:33
                                      Łot mojej siostry łotpierdol sie wolarku piprzony!!! Zgniwołeś mnie zepszały zapoziołku!!! Wrodzie się tobą!!!
                                      • slezan Re: Forumowe jajca roku 01.07.04, 00:59
                                        A czymu? Fajno z niyj frela. Jo jej richtik pszaja.
                                        • koczisss Re: Forumowe jajca roku 01.07.04, 01:04
                                          Feluje chiba tobie piontej klypki, no ni?? Grulu!!!
                                          • slezan Re: Forumowe jajca roku 01.07.04, 08:35
                                            Bo dziouszkom pszaja? No ja - do Ciebie to dewiacjo.
      • Gość: ? zagadka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.06.04, 20:49
        a co to jest "reprezentacja polski"
        • Gość: pan-european Re: zagadka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.06.04, 02:58
          grupa ludzi w danej dyscyplinie sportowej wyselekcjonowana aby reprezentowac
          nasz kraj
    • bartoszcze Re: Forumowe jajca roku 29.06.04, 23:57
      Tak sie zastanawiam:
      czy Gorol, to tylko polski nie-Ślązak?
      A czeski lub niemiecki nie-Ślązak jak się zwie?
      • Gość: pan-european Re: Forumowe jajca roku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.06.04, 02:34
        gorol to taki co w gorach mieszka ;)
    • aqua Re: Forumowi jajcarze 30.06.04, 09:13
      Arnold, Rico, Slezan. Zapewne oglądaliście siatkówkę w katowickim spodku, jeśli
      nie pooglądajcie następne zawody, które odbędą się niebawem. Potem powiedzcie
      sobie tak tylko do siebie, ze Ślask jest Polski, a ślazacy kibicuję za
      reprezentacją Polski. A to co tutaj opowiadacie to są bajeczki na użytek aquy i
      koczisssa.

pzdr.
      • slezan Re: Forumowi jajcarze 30.06.04, 09:29
        A jaki procent Ślązaków chodzi na te mecze? Jeszcze mniejszy niż brał udział w
        tzw. powstaniach śląskich;-)
        To wnioskowanie ujawniło całą słabość Twego rozumowania. Jak powiedział Kutz -
        "W sercach Ślązaków Polska kona". Wasza mantra to nie lekarstwo - najwyżej
        placebo.
        • elver.b Re: Forumowi jajcarze 30.06.04, 09:38
          U nos w Czechowicach za bajtla jak kery szol za Polokami to ni miol zycio. A
          zycie mieli wszyscy, bo nikt za polokami ni szol :-)))
        • aqua Re: Forumowi jajcarze 30.06.04, 09:42
          Czyli widziałeś, spodek był białoczerwony. Moje rozumowanie nie ujawnia żadnej
          słabości, przedstawiłem tylko pewne zdarzenie. Twoja wypowiedź natomiast
          ujawinia twoją frustrację, ze niby twoi koledzy nie chodzą ma mecze siatkówki,
          że widocznie mają inne priorytety. A jak chodzą, chyba mi nie powiesz, że boją
          sie ujawnić swojej przynależności narodowej.
          • Gość: pepik Re: Forumowi jajcarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 09:59
            Jadymy do Ostravy, tam gro nosz Banik. I tam grajom nasze. A jo chodza na
            szpile Banika Zabrze
            • elver.b Re: Forumowi jajcarze 30.06.04, 10:01
              www.zoohoo.cz/?q=Slezsky+Opava&ref=61
              • elver.b Re: Forumowi jajcarze 30.06.04, 10:02
                www.fcb.cz
              • elver.b Re: Forumowi jajcarze 30.06.04, 10:03
                www.sfc.cz
                • bartoszcze Re: Forumowi jajcarze 30.06.04, 10:12
                  A z kim Banik mo sztama? Wiadomo, z GieKSom!!
                  • elver.b Re: Forumowi jajcarze 30.06.04, 10:17
                    Bo w Ostravie tyz majoum goroli, np. z polskigo konzulatu.
                    Jo ida za Slezskym!
                    • bartoszcze Re: Forumowi jajcarze 30.06.04, 10:20
                      Tym ze Świętochłowic?
              • elver.b Re: Forumowi jajcarze 30.06.04, 10:03
                www.hc-vitkovice.cz
    • Gość: mantykora Re: Forumowe jajca roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 00:16
      Od kilku dni Gorole na forum oburzaja sie, jakim prawem Slazak potrafi uznac
      reprezentacje Czech za swoich, a byc moze jeszcze uznac reprezentacje Polski
      za nieswoich:))

Jestem ciekaw czy reprezentacja Czech wie, że reprezentuje Arnolda-młota ?
      • carrramba Re: Forumowe jajca roku 01.07.04, 12:40
        Gość portalu: mantykora napisał(a):

> Od kilku dni Gorole na forum oburzaja sie, jakim prawem Slazak potrafi uznac
        > reprezentacje Czech za swoich, a byc moze jeszcze uznac reprezentacje Polski
        > za nieswoich:))
        >
        > Jestem ciekaw czy reprezentacja Czech wie, że reprezentuje Arnolda-młota ?
        Wie, tylko oni mówią na Arnolda "nasz gorol". I o tym Arnold nie wie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka