Dodaj do ulubionych

cały czas na golasa

11.10.03, 20:39
Doradźcie,Mamy co to może być?Moja dwuletnia córeczka cały czas chce być
goła.Denerwuje ją też mój dotyk.Dawniej tak nie było.Trwa to 1,5
miesiąca:sina z zimna .Drapie się w okolicach pupki.Martwi mnie to coraz
bardziej.Cały sierpień brała antybiotyki/4 rodzaje,bo " w ciemno"
przepisane/.Może się już z takim czymś spotkałyście?
Obserwuj wątek
    • katarznetka Re: cały czas na golasa 12.10.03, 07:39
      Jeszcze chce myć co chwilę ręce i mówi o tym przez sen.Straciła też apetyt.Czy
      ktoś mi coś tutaj doradzi?
    • youst Re: cały czas na golasa 12.10.03, 10:19
      Nie chciałabym wszczynać niepotrzebnego alarmu, zwłaszcza że nie mam zielonego
      pojęcia na temat ewentualnego związku pomiędzy takim zachowaniem dziecka a
      antybiotykami, ale....
      To co piszesz brzmi dla mnie bardzo niepokojąco i jednoznacznie kojarzy mi się -
      niestety - ale z reakcją dziecka na molestowanie seksualne...
      Pisałam pracę magisterską na temat "Prawno-karne i psychologiczne aspekty
      molestowania seksualnego dzieci w rodzinie" i naczytałam się trochę książek o
      tej tematyce, włącznie ze wspomnieniami osób molestowanych w dzieciństwie.
      Dziwne "zamiłowanie" do własnej nagości, obronne reakcje przed dotykiem, chęć
      częstego mycia się, no i to drapanie w okolicach pupki... Nie wiem, moim
      zdaniem nie jest wykluczone, że może to mieć takie właśnie podłoże, m.in. takie
      objawy wymieniane są w literaturze jako objawy tzw. "złego dotyku"...
      Przeanalizuj sytuację pod tym kątem...i w razie czego działaj!

Pozdrawiam,
      Justyna
      • katarznetka Re: cały czas na golasa 12.10.03, 15:23
        Może faktycznie to tak wygląda,ale córeczka cały czas od urodzenia przebywa ze
        mną.Ani godziny nie była pod opieką kogoś innego.Szukam więc jakiegoś podłoża
        chorobowego.Lekarka podejrzewała wątrobę/bad.krwi nie wykazało/.Dermatolog nic
        na skórze nie wypatrzył.Ja podejrzewam:grzybicę,robaki,alergię albo inne
        choróbsko.Katarzyna
        • milenus Re: cały czas na golasa 14.10.03, 18:53
          Moja corka ma 3,5 roku,chyba wlasnie jak miala 2 lata zaczela sciagac z siebie ubrania i tak jest do dzis.Czy cieplo,czy zimno ona ciagla lata na golasa,spi na golasa,a jesli uda mi sie ją ubrac, to przynajmniej musi miec gole stopy.Skora ja swedziala po czekoladzie i mleku.Tez sina z zimna,ale zahartowana, nie choruje.Nie zaobserwowalam ochoty na mycie rąk,wręcz odwrotnie,nie lubi sie myc w umywalce,woli kąpiel w wannie.Od wrzesnia chodzi do przedszkola i sama zaklada kapcie w domu,co dla mnie jest wielkim szokiem,ubrania tez tak czesto nie zdejmuje.Moze nie trzeba dramatyzowac,dziecku jest tak wygodnie,a jak zrozumie,ze tak nie wypada przestanie sie rozbierac.Pozdrawiam Marzena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka