12.10.03, 23:22
Znam juz dwie mamy, ktore nie chca zgodzic sie na te szczepionke, preferuja
szczepic trzykrotnie pojedynczymi. Czy ktos oswiecony moze mi podac argumenty
za i przeciw?
Obserwuj wątek
    • mamadwojga Re: MMR? 13.10.03, 08:27
      Moją córkę zaszczepiłam MMR i nic jej nie było, syna też zamierzam szczepić
      tą szczepionką. Myślę że wszystkie szczepionki mają jakiś zakres ryzyka i nie
      ma jednej doskonałej bez ryzyka. Trzeba do wszystkiego podchodzić z
      rozsądkiem. A tak na marginesie- czyżby jakieś nowe badania były prowadzone
      nad tą szczepionką? A może wycofano ją w krajach rozwiniętych? Tylko takie
      argumenty mogą do mnie trafić. Pozdrawiam
      • mrufkaa Re: MMR? 13.10.03, 23:48
        W Anglii ta szczepionka jest na liscie podstawowych, ale procent rodzicow
        szczepiacych dzieci spada. Wciaz na pierwszych stronach gazet pojawiaja sie
        artykuly np. o stowarzyszonych rodzicach dzieci, ktorym ta szcepionka
        zaszkodzial (autyzm, etc.)a ktorzy dochodza odszkodowan. Dlatego pytam...
        • aniamr Re: MMR? 14.10.03, 09:21
          Te wieści o szczepionkach doprowadzają mnie do szału. Nam zbliża się ternim
          właśnie tego szczepienia i jestem w kropce. Ja mam polecaną MMRII, ale jeszcze
          się nad Priorixem zastanawiam. Moja koleżanka "aptekara" ma szczepić MMR-em -
          podobno to najlepsza - sama nie wiem!!!
          • jagienka.harrison Re: MMR? 14.10.03, 18:56
            wiesz jak ostatnio byłam u GP to była tam taka ulotka z NHS i trochę mnie
            przekonała do MMR, chociaż nadal mam do tego wątpliwości. Jest tam adres
            strony www.hpe.org.uk
            • mrufkaa Re: MMR? 14.10.03, 23:08
              Ja juz ze strony NHSu wszystkie linki przeczytalam... Moj polski pediatra tez
              jest za, widze, ze w Polsce nie ma zbyt wielkiego halo na ten temat, no moze to
              powinno mnie przekonac...
    • aniaop Re: MMR? 15.10.03, 07:42
      Ja generalnie szczepie na wszystko. Ale tej szczepionki jakos sie balam.
      zaszczepilam tylko na odre. Bede jeszcze szczepic pojedynczo na swinke, a
      rozyczke na razie jej daruje, bo i tak ja zaszczepia, jak bedzie miala 13 lat.
      Pozdrawiam
      • ebata Re: MMR? 26.10.03, 20:07
        mój synek był szczepiony MMRII dziś ma prawie 7 lat i ok jestem za Beata
        • tranik Re: MMR? 28.10.03, 14:16
          Moje dziecko szczepilam Priorix-em, bo akurat nie bylo MMRII.
          Reakcja poszczepienna byla dosc wyrazna, nawet sklonna jestem stwierdzic, ze
          chyba bylo to najgorzej zniesione szczepienie( dziecko rozbite, troche marudne,
          brak podwyzszonej goraczki i objawow opisanych w ulotce). Teraz jestem spokojna
          Zadne tam swinki, odry czy rozyczki nie sa w stanie nam zagrazacsmile)))
          Podobne przypuszczenia sa odnosnie DiTePeru. Ponoc w Stanach jakis lekarz
          znalazl zaleznosc miedzy autyzmem a podawaniem tej szczepionki. Sa to
          oczywiscie tylko hipotezy nie potwierdzone dowodami.
          Pozdr...TrAnik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka