mrufkaa 12.10.03, 23:22 Znam juz dwie mamy, ktore nie chca zgodzic sie na te szczepionke, preferuja szczepic trzykrotnie pojedynczymi. Czy ktos oswiecony moze mi podac argumenty za i przeciw? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamadwojga Re: MMR? 13.10.03, 08:27 Moją córkę zaszczepiłam MMR i nic jej nie było, syna też zamierzam szczepić tą szczepionką. Myślę że wszystkie szczepionki mają jakiś zakres ryzyka i nie ma jednej doskonałej bez ryzyka. Trzeba do wszystkiego podchodzić z rozsądkiem. A tak na marginesie- czyżby jakieś nowe badania były prowadzone nad tą szczepionką? A może wycofano ją w krajach rozwiniętych? Tylko takie argumenty mogą do mnie trafić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: MMR? 13.10.03, 23:48 W Anglii ta szczepionka jest na liscie podstawowych, ale procent rodzicow szczepiacych dzieci spada. Wciaz na pierwszych stronach gazet pojawiaja sie artykuly np. o stowarzyszonych rodzicach dzieci, ktorym ta szcepionka zaszkodzial (autyzm, etc.)a ktorzy dochodza odszkodowan. Dlatego pytam... Odpowiedz Link Zgłoś
aniamr Re: MMR? 14.10.03, 09:21 Te wieści o szczepionkach doprowadzają mnie do szału. Nam zbliża się ternim właśnie tego szczepienia i jestem w kropce. Ja mam polecaną MMRII, ale jeszcze się nad Priorixem zastanawiam. Moja koleżanka "aptekara" ma szczepić MMR-em - podobno to najlepsza - sama nie wiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka.harrison Re: MMR? 14.10.03, 18:56 wiesz jak ostatnio byłam u GP to była tam taka ulotka z NHS i trochę mnie przekonała do MMR, chociaż nadal mam do tego wątpliwości. Jest tam adres strony www.hpe.org.uk Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: MMR? 14.10.03, 23:08 Ja juz ze strony NHSu wszystkie linki przeczytalam... Moj polski pediatra tez jest za, widze, ze w Polsce nie ma zbyt wielkiego halo na ten temat, no moze to powinno mnie przekonac... Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: MMR? 15.10.03, 07:42 Ja generalnie szczepie na wszystko. Ale tej szczepionki jakos sie balam. zaszczepilam tylko na odre. Bede jeszcze szczepic pojedynczo na swinke, a rozyczke na razie jej daruje, bo i tak ja zaszczepia, jak bedzie miala 13 lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ebata Re: MMR? 26.10.03, 20:07 mój synek był szczepiony MMRII dziś ma prawie 7 lat i ok jestem za Beata Odpowiedz Link Zgłoś
tranik Re: MMR? 28.10.03, 14:16 Moje dziecko szczepilam Priorix-em, bo akurat nie bylo MMRII. Reakcja poszczepienna byla dosc wyrazna, nawet sklonna jestem stwierdzic, ze chyba bylo to najgorzej zniesione szczepienie( dziecko rozbite, troche marudne, brak podwyzszonej goraczki i objawow opisanych w ulotce). Teraz jestem spokojna Zadne tam swinki, odry czy rozyczki nie sa w stanie nam zagrazac))) Podobne przypuszczenia sa odnosnie DiTePeru. Ponoc w Stanach jakis lekarz znalazl zaleznosc miedzy autyzmem a podawaniem tej szczepionki. Sa to oczywiscie tylko hipotezy nie potwierdzone dowodami. Pozdr...TrAnik Odpowiedz Link Zgłoś