Dodaj do ulubionych

wodonercze

16.10.03, 00:17
u mojej córeczki zdiagnozowano wodonercze. dopiero za tydzień idziemy na
konsultację do specjalisty (te terminy w służbie zdrowia..) czy któraś z was
miała z tym do czynienia?
Obserwuj wątek
    • rugatek Re: wodonercze 18.10.03, 22:48
      Witaj
      Mój synek też ma zdiagnozowane wodonercze. Wiedzieliśmy o tym, zanim sie
      urodził. (Bardzo dokładne USG) W tej chwili jesteśmy po cystografii, urografii.
      do tej pory nie było żadnych infekcji. Właściwie gdyby nie tamto badanie w
      ciązy nic bym nie wiedziała. U nas przyczyną jest prawdopdobnie podmieniczkowe
      zwężenie moczowodu. Konieczny jest zabieg, który usunie przeszkodę, tak by
      nerka mogła pracować. No cóż najważniejszy jest stan drugiej nerki. Jeśli jest
      w porządku to nie masz sie czego obawiać. Jest wielu ludzi, którzy żyją z jedna
      nerką i o tym nie wiedzą. Także głowa do góry. Nie piszesz co jest przyczyną i
      ile dziecko ma lat. Mój synek skończy niedługo 4 miesiące. Najpierw byłam
      bardzo rozżalona, ale po konsultacji z mądrym lekarzem, wiem, że da się to
      wyleczyć i że nie stanowi to zagrożenia zycia. W naszym przypadku wada wrodzona
      i jak powiedziała pediatra najlżejsza z możliwych. Napisz cos więcej. Ile lat
      ma dziecko, skąd wiesz o diagnozie itd
      Pozdrawiam
      Gatek
      • jolanka4 Re: wodonercze 20.10.03, 19:56
        cześć Gatek (czy to od Małgorzatek?smile
        moja córeczka ma 2 miesiące. wodonercze zostało wykryte całkiem przypadkowo -
        w badaniu usg jamy brzusznej przy całkowicie innej okazji. badająca pani
        doktor powiedziała, że mamy niesamowite szczęście, bo podobno wodonercze może
        się rozwijać bezobjawowo nawet przez kilka lat. dzisiaj, przed chwilą wróciłam
        właśnie z konsultacji u urologa, który nakazał zrobienie dokładnych badań,
        tj.dokładniejsze usg, cystografię i urografię. powiedział, że dopiero na
        podstawie tych badań będzie w stanie określić stan małej. niestety, w drugiej
        nerce też już coś zaczęło się dziać, ale na szczęście w dużo mniejszym
        stopniu. jutro biegniemy robić badania (mam nadzieję, że uda nam się zrobić je
        jutro). czy podczas tych badań twój synek był w szpitalu? jeżeli tak, to czy
        byłaś z nim? ile czasu one trwały?
        myślę, że w przyszłym tygodniu już będziemy po drugiej konsultacji, u
        nefrologa, więc napiszę ci, jak to u nas wygląda.
        a jak będzie wyglądać leczenie u twojego synka? jak zniósł badania (są
        bolesne?). pisz do mnie na jolanka@interia.pl
        • vegge Re: wodonercze 20.10.03, 21:51
          ja mialam zdiagnozowane wodonercze dopiero w wieku lat 15 i byl to ostatni
          dzwonek aby cos z tym zrobic (struktury nerki na przedsionku zniszczenia).
          druga nerka prawidlowa, ta z wada wrodzona bardzo powiekszona. obecnie jestem
          10 lat po operacji (udanej, ale... nerka jest ciagle troche powiekszona) i nie
          odczuwam prawie zadnych dolegliwosci.
          mam nadzieje ze z twoim maluszkiem bedzie wszystko w porzadku smile
          pozdrawiam anka
          • jolanka4 Re: wodonercze 28.10.03, 22:21
            cześć anka, przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz, ale cały tydzień
            walczyliśmy ze służbą zdrowia. maleńka jest po badaniach, jutro ma być
            diagnoza. mam nadzieję, że chora nerka (druga jest podobno ok-wiadomość
            nieoficjalna) jest jeszcze w stanie pracować. czy mogłabyś mi napisać jaką
            przyczynę wodonercza stwierdzono w twoim przypadku i jak wyglądało leczenie?
            • lala2002 Re: wodonercze ja je mialam 29.10.03, 11:12
              lekarze wykryli u mnie wodonercze jak bylam noworodkiem.mialam podwojone i
              poszczrzone moczowody. leczono mnie antybiotykami, robiono badania. w
              ostatecznosci zrobiono mi operacje w wieku 9 miesiecy.i jak od tamtego czasu
              zyje sobie normalnie, nie ma problemu.mialam jeszcze bardziej dokladniejsze
              badania, cos z kontrastem. dawano mi jakąs papke.ale zyje i to jest
              najwazniejsze.wodonercze jednej nerki moze uszkodzic i druga nerke, takze
              dobrze ze wykryto to w wieku niemowlecym.wada nerek u mnie to wada wrodzona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka