agusiak.1 06.10.08, 07:05 Czy znacie jakieś sposoby na to "szczekanie"? Czy może mój mały z takim kaszlem chodzić do żłobka? Ma 16 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mag.orlo Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 06.10.08, 07:51 jedyny sposób jaki znam i polecam to wizyta u pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
mroweczkaaha Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 07.10.08, 11:52 Byłam z tym u pediatry, bo nasłuchałam się o tym wiele od mojej bratowej i wiem,że nie można tego lekceważyć. Pediatra powiedział, że jest to o tyle "nieprzyjemna choroba", że długo się ją leczy, a poza tym zwykle męczy wieczorem i w nocy. Lekarz zapisał syropy i tabletki, ale wiem, że w gorszych przypadkach, kiedy dziecko podczas kaszlu dusi się wtedy z miejsca podawane są w szpitalu zastrzyki. Napewno pomagają tzw."parówki", czyli nagrzanie i "naparowanie"np.łazienki i siedzenie z dzieckiem, aż kaszel mija. To moja bratowa stosowała przy dwójce dzieci, które miały poważne problemy z krtanią i bardzo to pomagało. Odpowiedz Link Zgłoś
elkas3 Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 06.10.08, 10:44 agusiak.1 napisała: > Czy znacie jakieś sposoby na to "szczekanie"? Czy może mój mały z > takim kaszlem chodzić do żłobka? Ma 16 miesięcy. Jak najszybciej do lekarza, zanim się zacznie dusić. Odpowiedz Link Zgłoś
tututka Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 06.10.08, 10:52 Ja też uważam, że czym prędzej powinnaś pójść do lekarza. Zapalenie krtani może być niebezpieczne - dziecko może się zacząć dusić. Bez leków się pewnie nie obejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta785 Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 06.10.08, 11:09 Oczywiscie pojsc do lekarza i absolutnie nie puszczac dziecka do zlobka (skad taki pomysł wogoele?)!Po pierwsze zarazi inne dzieci a po drugie moze złapac cos dodatkowego bo jego organizm jest osłabiony. Kszel kratniowy ma to do siebie ze jest meczacy,duszacy i dlugo trwa. J a tez teraz mam u chlopcow kaszel z krtani i wiem ze bez lekow ,ktore jzu zazywamy lepiej byc nie bedzie a na pewno sie pogorszy.Pewnie dostanie eurespal albo jakis steryd wziewny,ale bez tego sie nie obejdzi. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
one.way.ticket Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 06.10.08, 11:45 Moja przy pierwszym zapaleniu krtani (potwornym) brała hydrocortyzon i inhalacje z mucosolvanem i czymś tam jeszcze... Długo trwało zanim jej przeszło. Za drugim raazem zapalenie krtani było lżejsze, dostała flegaminę, zyrtec, wapno. Radzę udać się do lekarza aby zobaczył i osłuchał dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 06.10.08, 11:54 one.way.ticket napisała: > Za drugim raazem zapalenie krtani było lżejsze, dostała flegaminę, > zyrtec, wapno. Czy flegaminę można dawac przy zapaleniu krtani, bo tez miałam w apteczce, ale nie wiedziałam? Na pewno można? - proszę o odpowiedź, bo chcę być "mądrzejsza" w razie następnej inwazji weekendowego kaszlu krtaniowego Odpowiedz Link Zgłoś
one.way.ticket Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 06.10.08, 13:22 Wiesz co, na początku najważniejszy był ten zyrtec i wapno (za pierwszym razem hydrocortyzon) bo wtedy kaszel jest suchy i taki właśnie szczekajacy. Potem robi się mokry u wtedy należy podać coś wykrztuśnego, czyli np. flegaminę. Wydaje mi się że gdy jest taki typowy krtaniowy (suchy) to może lepiej podać coś w stylu syropu prawoślazowego (na oba rodzaje kaszlu). Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 06.10.08, 11:52 Ja odważyłam się dać dziecku Bioparox (lek wziewny), bo kaszel krtaniowy zaczął sie w piątek w nocy. W grę wchodziła albo wizyta na pogotowiu, albo Bioparox - wybraliśmy Bioparox, bo do lekarzy w pogotowiu jakoś brak mi zaufania... Dzisiejszą noc synek przespał już całą Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 06.10.08, 22:56 W razie duszności w środku nocy ubrać się samemu, dziecko owinąć w kołdrę i wyjść na balkon. Zimne powietrze łagodzi obrzęk krtani. A tak wogóle to pójść do lekarza - pewnie przepisze coś, co ten obrzęk zmniejsza - np. clemastinum. I posiedzieć trochę w domu. Btw na bioparoxie jest chyba napisane: nie stosować u dzieci ponizej 2 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gika_gkc Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 07.10.08, 06:01 u nas w przedszkolu z takim kaszlem nie przyjmą dziecka do przedszkola właśnie przechodzimy zapalenie kratni i Mały dostaje encorton plus clemastin plus stodal Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 07.10.08, 07:41 mój 3 latek po 3 dniu w przedszkolu w nocy ostał zapalenia krtani, nigdy wcześniej tego nie miał. Miałam w razie czego encorton i podała oraz tak jak któraś mówiła otwarłam okno , opatuliłam go, a potem jeszcze puściłam do wanny gorąca wode i tam sobie posiedzielismy i tak do rana. Rano nadal źle mu się oddychało więc pojechaliśmy do punktu pomocy doraźnej, który powinien być czyny do 8.00 a my byliśmy przed 7.00 - nikogo nie było. W międzyczasie alek już na świeżym powietzu odzyskał humor i oddech, więc postanowiliśmy wezwać nasza lekarkę dodomu. Przepisała antybiotyk,(co się zdziwiłam, bo ona nie z tych co to od razu antybiotyki daja), encorton przez 3 dni w coraz wieszkych odstepach czasowych , zyrtec. A moj syn po tej nocy od razu zmienił kaszel na mokry i następne noce przespał już bez kaszlu, więc był to jakis bardzo krtki epizod tego szczekającego kaszlu. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
anna-gadzala Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 07.10.08, 11:19 z moją córką radzimy sobie od 6m-cy a ma teraz 8m-cy encortonem i flavamed oraz zyrtec oniża obrzęk tem w pokoju 16-20 stopni.I oczywiście wyjście na dwór a jak to nie pomaga to pogotowie i zastrzyk domięśniowy sterydowy powodzenia!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agusiak.1 Poszłam do lekarza wczoraj. 07.10.08, 12:17 W drodze ze żłobka poszłam do lekarza. Oczywiście nie było juz zadnego pediatry, ale przyjął mnie lekarz ogólny (nie pierwszy raz) i przepisał. xyzal,ospamox i na noc dodatkowo diphergan. Zobaczymy co dalej bedzie. A do żłobka oczywiście nie poszedł. Jestem na zwolnieniu. A co mi tam, że w pracy się wali. Odpowiedz Link Zgłoś
kama1978k Re: Poszłam do lekarza wczoraj. 08.10.08, 08:30 Zapalenie krtani jest może nie tyle niebezpieczne ( chociaż może takie być ) ile uciążliwe i nieprzyjemne. Kaszel krtaniowy jest brzydki i trzeba dość szybko na niego zareagować. Jeśli dziecko raz "złapie" krtań - możemy się spodziewać ze do jakiegoś 6-7 roku życia będziemy się borykać z ta chorobą. Niestety taki urok. My tez to przechodzimy - ale ja jestem już wyczulona i dość szybko reaguję. Raz miałam tylko tzw akcję krtaniowa w nocy. Pomaga chłodne powietrze - jeśli na dworze jest ciepło np latem, można ustawić się z otulonym dzieckiem przed otwarta lodówką. Przede wszystkim polecam nebulizator elektryczny. Kiedy słyszę ze mój syn zaczyna kasłać ( u nas krtań zaczyna się od zwykłego suchego kaszlu ) robię mu wieczorem inhalację z soli fiz. i pulmicortu. I tak przez kilka dni. Przez parę dni podaję mu tez na wieczór Diphergan. W ciągu dnia wspomniana tu już Clemastyna. Kiedy kaszel się już odrywa, podaję Flegaminę lub Deflegmin i zyrtec na wieczór. Z pediatra jestem w kontakcie telefonicznym i jeśli coś mnie niepokoi to oczywiście wzywam do domu. Noi o przedszkolu czy żłobku można zapomnieć przez co najmniej tydzień. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zielone_oko80 Re: Jak radzić sobie z kaszlem krtaniowym? 08.10.08, 11:25 Doraźnie pomaga albo chłodne powietrze-wyjście na balkon lub inhalacje przy otartym oknie(ew. otwartej lodówce) lub ciepłe- odkręcony kran z gorącą wodą w łazience, czajnik z gotującą się wodą w kuchni. Jeżeli masz nebulizator(rzecz niezbędna przy dziecku chorującym na krtań i generalnie drogi oodechowe,lekarstwa podane w ten sposób szybciej działają, porozmawiaj z lekarem co można w domu podac drogą inhalacji), to inhalacje z soli fizjologicznei Pulmicortu (płyn do nebulizacji, tylko na receptę, bez refundacji ok 90 zł, cena zniżkowa ok 4 zł).A tak w ogóle to krtań lubi odzywac się w nocy, bez żadnych wczesniejszych sygnałów,.Jeżeli te sposoby pomagają, to przeczekaj noc a rano do pediatry, a jeżeli maluch ciężko oddycha i świszcze, niestety tylko pogotwie- u małych dzieci,ze względu na niewielkie rozmiary, krtań szybko puchnie i może grozić uduszeniem. Córka choruje od 2 roku życia, pierwszy atak był ciężki, z roku na rok jest lepiej i objawy są słabsze. Odpowiedz Link Zgłoś