Dodaj do ulubionych

pobyt w szpitalu

10.10.08, 11:34
Dziewczyny moje drogie, czeka mnie pobyt z dzieckiem w szpitalu (mały misi
mieć zrobionych kilka badan), ale kompletnie nie wiem jak się przygotować. I
tutaj mam nadzieję że dacie mi jakieś rady. Bo jak na razie nie wiem od czego
zacząć pakowanie. No i czego mogę się spodziewać na miejscu? Syn ma 1,5 roku.
Obserwuj wątek
    • aniulek87 Re: pobyt w szpitalu 10.10.08, 11:51
      nie napisałaś na jak długo jedziecie?na oddział dziecięcy?musisz wziac wszystkie
      podstawowe rzeczy:pampesy, recznik piżamkę,zbawki,jakis ubor na zewnatrz bo
      jezeli to tylko badania to pewnie bedziecie mogi wyjsc na dwor(wiekszosc
      szpitali ma plac zabaw).Mozesz wziac cos do jedzenia dla siebie i dziecka(sa tam
      lodówki dla pacjentów).To dla dziecka pewnie bedzie niemiłe przezycie, musisz
      synkowi duzo tłumaczyc.
      • aannaa6 Re: pobyt w szpitalu 10.10.08, 11:57
        oddział dziecięcy, a jak długo? prawdopodobnie 3-4 dni
    • wiowin Re: pobyt w szpitalu 10.10.08, 12:06
      jeśli maluch jest zdrowy i może chodzić to jakieś zwykłe bawełniane
      ubranka, coś do spania , możesz zabrać ulubione zabawki,książeczki.
      Mydełko, ręczniczek.Mojemu synkow jedzenie szpitalne wystarczyło
      choć lubi zjeść.Ale na wszelki wypadek weż równiesż coś szybkiego do
      przygotowania( zazawyczaj jest lodówka).Picie.Dla siebie przede
      wszyskim cos do spania ( dopytaj czy są jakieś leżanki, koce, jeśli
      nie zabierz ze sobą), jedzenie, wygodne ubranie.Dużo cierpliwości w
      stosunku do pielęgniarek.Staraj się zachować ustalony rytm dnia
      (oczywiscie oprócz spacerów), ale drzemki , zabawy, kąpiel.To pomoże
      małemu zminimalizować stres.Życzę bardzo krótkiego pobytu i dużo
      zdrowia.
    • mustardseed Re: pobyt w szpitalu 10.10.08, 12:10
      zadzwon na oddzial i zapytaj o warunki, i generalnie co wziac ze
      soba. I na ile pozwalaja (noc przy maluszku)
      • madzian.pl Re: pobyt w szpitalu 10.10.08, 12:38
        myślę, że czajnik też się przyda
    • mondovi Re: pobyt w szpitalu 10.10.08, 13:27
      jeśli masz zamiar spac w szpitalu, to wez karimate i koc, inaczej czeka Cie noc
      na plastikowych krzeslach...
      • aannaa6 Re: pobyt w szpitalu 10.10.08, 13:32
        Czajnik, karimata - przerażacie mnie. Chcę zrobić „wywiad” w szpitalu ale gdybym
        tylko mogła się dodzwonić... Cóż, mam czas do wtorku. To jest nowy oddział, w
        tym tygodniu był otwarty wiec liczę na jakieś przyzwoite warunki.
    • mama_kotula Re: pobyt w szpitalu 10.10.08, 13:38
      Dziewczyny napisały, co trzeba zabrać. A ja bardziej o przygotowaniu psychicznym - spokój, spokój i jeszcze raz spokój. Powściągnąć emocje, nie traktować szpitala jak piekła ani jako zła koniecznego. Bo dziecku się udziela.
      Nie traktować np. założenia wenflonu jako krzywdy, która się dzieje dziecku (dzisiaj w szpitalu, jak byłam zmienić córce wenflon, jedna babcia kazała dziecku pokazać "nu nu nu paluszkiem i powiedz paniom niedobrym, że nie wolno tak Zuzi robić", z kolei inna mama pytała kilkulatka, czy aby sobie życzy mieć wymieniony zatkany wenflon <lol>wink tylko jako normalny element dnia. Boli - no boli. Ale trzeba pamiętać, że zwykle strach jest większy niż ból smile

I generalnie traktować pobyt w szpitalu jak wakacje smile. To się autentycznie sprawdza, przetestowałam na moich dzieciach, które - odkąd pamiętam - nie reagują histerycznie na pobyt w szpitalu i wszelkie zabiegi z nim związane.
      • gocha80 Re: pobyt w szpitalu 10.10.08, 14:35
        Trzeba uzbroic się w cierpliwość, przede wszystkim byc spokojnym i nie okazywac
        dziecku zdenerwowania. Dzieci to wyczuwają. Poza tym trzeba maluchowi tłumaczyć
        co sie z nim będize działo, jakie badania, na czym będą polegały. nie mozna
        okłamywac dziecka, że nie będzie bolało (np. pobieranie krwi, zakładanie wenflonu).
        Mozna zaopatrzyć się w książeczki, które pozwola dziecku oswoic się ze szpitalem
        np. Kamyczek u doktora, Kamilka idzie do szpitala. Warto zabrać ukochane
        przytulanki dziecka, ulubiony kocyk itp.
        • mama_kotula Re: pobyt w szpitalu 10.10.08, 16:02
          CytatPoza tym trzeba maluchowi tłumaczyć
          co sie z nim będize działo, jakie badania, na czym będą polegały.

Ale nie można też "przedobrzyć". Opowiedzieć krótko, a jak dziecko będzie się
          dopytywać, to dłużej i dokładniej wyjaśnić. Nie traktować owych - nieprzyjemnych
          przecież często - badań jako wydarzenia nr 1 w szpitalu, nie koncentrować się na
          tym jakoś szczególnie.
          • aniulek87 Re: pobyt w szpitalu 10.10.08, 17:18
            ja mogłam spac z dzeckiem w pokojeu tylko placiłam za łóżko nie pamietam chyba
            10-20 za dobe.
            to co dziewczyny pisza o Twoim nastawieniu do szpitala jet bardzo wazne. Moja
            dziecko np. przez jakis czas bało sie białych fartuchów i po wyjsciu bylo bardzo
            nieufne...
            • karolciaa23 Re: pobyt w szpitalu 11.10.08, 08:49
              nie pozwól również aby pielęgniarki przez przypadek nie położyły twojego
              maluszka z chorymi dziećmi mi się to zdarzyło tak nakrzyczałam na nie jak można
              się tak pomylić.Życzę krótkiego pobytu w szpitalu
            • mondovi Re: pobyt w szpitalu 11.10.08, 10:48
              witam,
              ja bylam z synkiem w wielkopolskim centrum zdrowia matki i dziecka - sa i owszm
              sale z lozkami dla rodzicow, ale jak przyjmowano moje dziecko, wszystkie bly juz
              zajete, takze dobrze sie liczyc ze wszystkimi mozliwosciami. pamietam, ze mozna
              bylo na miejscu zamawiac obiady dla siebie, bylo to duze ulatwienie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka