ewelinka2509 04.11.08, 10:05 Synek ma 20 miesięcy i ma astmę oskrzelową(tak twierdzi lekarz).Nie robiliśmy żadnych badań w tym kierunku,a ja nie mam pojęcia jakie trzeba zrobić.Proszę o pomoc doświadczone mamy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demonii.larua Re: Jak zdiagnozować astmę? 04.11.08, 10:35 >Nie robiliśmy żadnych badań w tym kierunku,a ja nie mam pojęcia jakie > trzeba zrobić.Proszę o pomoc doświadczone mamy. Testy wziewne, skórne ewentualnie spirometria, badanie krwi - wszystko zależy jak silne objawy ma Twoje dziecko. Spirometrię robi się raczej starszym dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Jak zdiagnozować astmę? 04.11.08, 11:45 spirometri to często i 6-latek nie zrobi dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
gapciolina Re: Jak zdiagnozować astmę? 04.11.08, 21:32 Mogę spytac na jakiej podstawie lekarz stwierdził astme oskrzelową? Gapciolina Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka2509 Re: Jak zdiagnozować astmę? 05.11.08, 10:26 Syn bardzo często chorował na obturacyjne zapalenie oskrzeli (poprzednia zima) i po tym jak ostatni raz wylądowaliśmy w szpitalu z zapaleniem płuc i oskrzeli cały czas bierze flixotide.We wrześniu dostał ataku duszności,miał spastyczny oddech a potem kaszel,dostał ventolin i pulmicort ,no i singulair na stałe i flixotide w podwójnej dawce.Pod koniec września kolejny atak duszności,te same objawy i te same leki.Od tygodnia jest na flixotide 125 2x dziennie,bo inaczej dostawał ataku duszności.Lekarza nie zmienię,bo każdy inny twierdzi,że kuba dostaje za duże dawki leków,a jak mu nie dam takiej dawki,to ma ataki. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Jak zdiagnozować astmę? 04.11.08, 21:34 w tym wieku poza testami skórnymi czy z krwi dość trudno postawić jednoznaczną diagnozę... podejrzewam, że diagnoza jest na podstawi często nawracających infekcji dróg oddechowych, szybkiego męczenia się dziecku, kaszlu, świstów przy oddychaniu?? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_mi Re: Jak zdiagnozować astmę? 04.11.08, 21:48 u mojego synka, wowczas 15 miesiecznego podejrzenie astmy oskrzelowej zdiagnozowano osłuchowo (tzn. plytki wydech) i na podstawie meczaczego, duszacego kaszlu po kazdym wysilku, chocby przebiegnieciu z kuchni do pokoju Od 5 miesiecy jest na sterydach wziewnych i o napadach dusznosci mozemy zapomniec. U tak malych dzieci ciezko jest z testami bo podobno wychodza malo miarodajnie. Ale wydaje mi sie ze te z krwi sa najodpowiednijsze. teraz zdaje sie jest dobry zcas na testy, bo nic nie kwitnie i nie pyli wiec wyniki nie beda zafalszowane. Odpowiedz Link Zgłoś
0.gaba1 Re: Jak zdiagnozować astmę? 05.11.08, 10:08 Alergolog mojego 2 letniego syna twierdzi,że astme można zdiagnozowac u dzieci dopiero 5 letnich,gdyż czasami napady kaszlu wskazuja na nadwrażliwosc oskrzelową(z ktorej dzieci wyrastaja) a nie astme.Unas też jest podejrzenie astmy ale mamy poczekac aż skonczy 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
farfalina Re: Jak zdiagnozować astmę? 05.11.08, 10:58 u nas jest dokladnie to samo,alergolog stwierdzila nadwrazliwosc oskrzeli(zeszla zima),a dlatego,ze moja coreczka co roku w porze jesienno-zimowej ma przedluzajacy sie kaszel,czasem szczekajacy ale bez dusznosci ma obecnie podejzenie astmy(pediatra)zazwyczaj nasila sie po bieganiu,w nocy nie ma lecz ma rano jak wstanie.na jutro bylam umowiona na testy skorne ale moja corke dopadlo zapalenie ucha i infekcja gornych dr,oddechowych wiec pediatra zalecila przesuniecie testow,gdyz moga wyjsc bledne...jestem zla bo kaszel jest juz 3 tyg a na testy czekalam 2 mce.dostaje flixotide 2 tydzien ale kaszel ma nadal.do tego odbija jej sie w ciagu dnia od jakis kilku dni z przerwami i nie wiem co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 Re: Jak zdiagnozować astmę? 05.11.08, 12:23 moja starsza córa miała podejrzenie w kierunku astmy w wieku 3 lat ; była pod stałą kontrolą świetnej alergolog dr Targosz ; byłysmy równiez w sanatorium w Rabce; leczenie podjete wcześnie (m.in. Singular) nie doprowadziło do rozwoju choroby i po ok. 3latach stosowaniu Singularu, Zyrtecu, leków wziewnych , dziecko wyzdrowiało; dziś jest zdrową 11 latka ; u lekarza była 2 lata temu az sama nie mogłam w to uwierzyć ale prowadzimy zeszyt, gdzie notujemy wszystkie wizyty u lekarzy; lekarze wpisują tam diagnozę, przepisane leki i dawkowanie; sa tam wklejone wyniki testów, badań itp; Odpowiedz Link Zgłoś
farfalina Re: Jak zdiagnozować astmę? 05.11.08, 14:08 nam rowniez zalecono singular ale dopiero bierzemy 2 tyg w polaczeniu z flixotide,nie wiem po jaiim czasie powinny byc widoczne efekty.od 2 dni jakby mniej kaszlala. a czy Twoje dziecko bralo wziewy az 3 lata?ja boje sie tych sterydow wziewnych na dluzsza mete ,poniewaz maja duzo skutkow uboczyn przy dlugotrwalym podawaniu.Jaka macie opinie na ten temat?my zawsze dostawalysmy 2 wziewy:flixotide i berodual(chyba),wtedy po 2 dawkach znikal kaszel. Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 Re: Jak zdiagnozować astmę? 05.11.08, 16:30 singular brała codziennie, a te wziewy to nie pamietam już ale chyba okresowo; poza tym codziennie mierzyła pikflometrem (chyba dobrze napisaąłm) poziom wydechu i jak był niski to dawalismy wziewy; sposoby leczenia też sie zmiaeniaja to teraza może inaczej wygląda, skutków ubocznych jak do dziś nie zaobserwowaliśmy , słyszałąm opinie że po sterydach dzieci tyja. moja zawsze była nawet ciut za szczupła; nie ma tez żadnych problemów z nauka wręcz przeciwnie; najważniejsze to trafić wcześnie do dobrego specjalisty, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
farfalina Re: Jak zdiagnozować astmę? 05.11.08, 17:29 dziekuje Ci za odpowiedz.prosze ,napiszmi co to jest plikflometr?czy to zalecil ci alergolog?czy piszac,ze najwazniejsze trafic na dobrego specjaliste masz na mysli wlasnie alergologa? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 do farfalina 05.11.08, 20:03 tak - mysle o alergologu z prawdziwego zdarzenia a jak ma jeszcze usmiech dla dzieci to bomba : znalazłam notatki i wynika że córa brała 3 lata wziewne leki rozkurczowe, ale tylko w razie napadowego kaszlu lub swiszczącego oddechu, najpierw Berodual, Ventolin (przepisane w Rabce) a przez naszą alergolog miała zmiane na Pulmicort i Oxis, nastepnie Pulmicort i Foradil (tez w razie potrzeby te leki), za to ciagle brala Singulair i Zyrtec, Singulair najpierw brała w wersji do ssania - ponoć smaczny, następnie do połykania; widze że po 3 latach było powolne odstawiane leków - bezpowrotnie jak się okazało jesli chodzi o pikflometr to widze olbrzymi postep ja miałąm taki (tzn. córa) www.sklep-med.pl/product_info.php/cPath/75/products_id/385?osCsid=c22d1ddbbab05712a4b6458856516782 ale widze że teraz są elektroniczne www.sklep-med.pl/product_info.php/cPath/75/products_id/387 zaleciła a raczej kazałą prowadzić pomiary alergolog własnie, miałąm specjalne tabely w których zapisywaliśmy wynik i ona potem analizowaął to a ja też wiedziałąm kiedy lek wziewny jest potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
farfalina Re: do farfalina 06.11.08, 08:22 dziekuje Ci bardzo za tak cenne wiadomosci! a moze masz tak wspaniała alergolog w wawie? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 Re: do farfalina 06.11.08, 15:20 no niestety ale w Krakowie zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: do farfalina 06.11.08, 17:51 My bierzemy rok i jest zdecydowanie lepiej, 5-6 lat to czas kiedy mozna zrobic testy i sa one miarodajne tak mowil mi nasz alergolog. Tez sie boje tych sterydow tym bardziej, ze jak mowia 2, 3 lata barnia i sa efekty na tyle ze mozna odstawic. Jednak wole to niz antybiotyk 3 x w miesiacu. Teraz jestesmy od maja bez antybiotyku i jest super a infekcji bylo juz kilka. Wyszlysmy z tego przy nebulizatorze 5, 6 razy dziennie i z Isoprinosine. Pamietaj plucz corce, paszcze ustna bo o tych wziewow mozna dostac grzybicy, lekarz kazal mi tego bardzo pilnowac!!!!!! pzdr i zdrowka zycze Odpowiedz Link Zgłoś
farfalina Re: do farfalina 06.11.08, 18:21 dzieki wielkie moja corcia jest juz nauczona mycia zebow od razu po wziewach wiec mam nadzieje,ze bedzie oki a moze jest ktos kto moze polecic alergolog z Wawy,a najlepiej taka ktora wyprowadzila dziecko z astmy.mam jedna rewelacyjna na al.ken,chyba nazywa sie Zawadzka ale niestety terminy u niej sa kilkumiesiecznekaza w grudniu dzwonic zeby zapisac sie na przyszly rok...maskra jakas Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: do farfalina 07.11.08, 09:54 ja prowadzę dzieci u Dr Chwedczuk-Multimedica w Zielonce i własny gabinet w Kobyłce Odpowiedz Link Zgłoś